Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 17. 5. 2009 12:28:26

Xgamer
Člen
Registrace: 17. 5. 2009
Příspěvků: 1

Suma hodnôt

Zdravím

Mám takýto problem a neviem ho nejako vyriešiť.

Mám tabuľku žiakov a ich známok. Čo potrebujem je priradiť jednotlivým známkam body podla nasledujúcich kritérií: 1 = 5 bodov, 2 = 3 body, 3 = 1 bod, 4 = 0 bodov, 5 = 0 bodov.
Následne z toho potrebujem spraviť sumu tých bodov... + zoradiť od najlepšieho po najhoršieho žiaka. Problem je v tom že neviem ako prideliť tie jednotlivé body známkam. Napadlo ma to tak že budem mať ešte druhú tabuľku v ktorej budem mat 2 stlpce: znamka,body
a v tom jednotlivé podmienky : 1, 5 ... lenže neviem aku funkciu použiť na porovnanie hodnôt tabulky žiakov s tabulkou kriterií na priradenie bodov. Dufam, že ste pochopili, ďakujem za každú radu.

Offline

#2 17. 5. 2009 15:10:16

redakce
správce webu
Místo Opava
Registrace: 15. 9. 2008
Příspěvků: 288
Web

Re: Suma hodnôt

Šlo by to pomocí podmínek, ale to se mi nelíbí, proto bych to udělal pomocí převodní tabulky. Bude mít dva sloupce - známky a body.

V seznamu žáků zadáte známku a řekněme do vedlejšího sloupce body za tuto známku. Použijte funkci VLOOKUP, která vyhledá ve sloupci hodnotu a dokáže odkázat na pravou sousední buňku.

=VLOOKUP(B7;$J$2:$K$6;2)

Hledáte hodnotu uloženou v buňce B7 (známka, buňka se mění, proto není fixovaná) v matici $J$2:$K$6 (převodní tabulka, nemění se, proto fixace) - ovšem zajímá vás hodnota druhého sloupce. Protože známky a body jsou stejné číslice, je nutné určit, který sloupec vás zajímá. Je to druhý, protože v něm máte uloženy body.

Pokud je v B7 dvojka, hledá se dvojka v tabulce a protože je v každém sloupci jen jednou a chceme vrátit hodnotu z druhého sloupce, bude to čtyřka, tedy čtyři body za známku dvě.

P0ak už funkci stačí jen rozkopírovat a pod sloupec bodů dát součet, lze pak použít automatické řazení podle nejlepších nebo podmíněné formátování, aby bylo vidět, kde uspěl, nebo rovnou vyfiltrovat jen úspěšné.. Je to prostě stavebnice. :-)

Zaci-znamky-body.png


Vlastimil Ott
správce webu, redakce

Offline

#3 18. 5. 2009 07:33:54

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Suma hodnôt

Pořadí lze stanovit také bez ručního seřazení pomocí funkce RANK; zde konkrétně by to byl v buňce G2 vzorec =RANK(F2;$F$2:$F$7) a rozkopírovat dále po G7. Jen se podívejte, že vám vyhovuje způsob stanovování pořadí v případě shodného počtu bodů (jsou např. dvě třetí pořadí a žádné čtvrté).

Offline

Zápatí