Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 5. 6. 2018 18:11:18

lukas90
Člen
Registrace: 29. 5. 2018
Příspěvků: 4

Párování URL ve dvou sloupcích na stejném listu

Ahoj, rád bych poprosil o radu. Nevěděl by jste někdo prosím vás jak spárovat URL adresy ve dvou sloupcích? Mám v OpenOffice v jednom sloupci pod sebou napsány URL adresy a ve druhém druhém jiné. Adresy mají stejné znaky podle kterých by se dali spárovat, většinou zůstávají téměř stejné jen s malým rozdílem popsaným níže.

Stará : www.parada.cz/kategorie/podkategorie/podkategorie2/podkategorie3/

nová : www.parada.cz/kategorie/podkategorie3/

nové adresy jsou vždy kratší ale začátek a konec je stejný, tím bych je mohl rozdělit do skupin. Bohužel vůbec nevím jak to "napsat" aby se to spárovalo a ani jestli to v calcu jde. Mohl by mi někdo prosím poradit zda to vůbec jde.

děkuju za případnou radu,

Editoval lukas90 (5. 6. 2018 18:11:49)

Offline

#2 5. 6. 2018 20:52:28

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Párování URL ve dvou sloupcích na stejném listu

O kolik případů přiřazení jde? Také je důležité jestli je to pravidelná práce, nebo jen nárazová. Nárazovou práci bych řešil jinak nežli pravidelnou. Ale pravidelná přichází v úvahu jen pro profíky kteří dělají migrace z hostu na host.

Editoval neutr (5. 6. 2018 20:52:56)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 6. 6. 2018 09:26:06

lukas90
Člen
Registrace: 29. 5. 2018
Příspěvků: 4

Re: Párování URL ve dvou sloupcích na stejném listu

Jde celkem o 1500 URL adres. Je to nárazová práce, přesouvám svůj eshop na jiný systém a odborníci kteří toto pro eshopy dělají chtějí poměrně dost peněz tak jsem se rozhodl že to udělám sám.

Offline

#4 6. 6. 2018 10:53:36

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Párování URL ve dvou sloupcích na stejném listu

Dobrá - pošlete mi ukázku - několik řádků z obou CSV. Předpokládám, že struktura nového systému bude shodná se vzorem. Pokud by tam byly odchylky (jiné, respektive různé adresáře oproti zdroji ap.) tak to musíte popsat.
     Pokud je jasná relace na řádcích starý řádek = nový řádek tak vzorce stačí. Které přechroupají starý výraz na nový. Když by se ale mělo vyhledávat shodné znění napříč 1500 záznamy, tak jen makrem.
     Myslím že máte starý systém a k němu potřebujete udělat nový jen bez některých zanoření - foldrů. Doufám že máte správně exportované CSV - že tam nemáte "nečeské znaky".


     Problém to není ani vzorcem ani makrem, ale 1500 položek je hodně na manuální zpracování pokud by se muselo provádět porovnání zejména za plného provozu kdy už něco v nových adresářích máte. V takovém případě udělám makro které bude omezené dobou použití. K tomu ale musíte upřesnit kolik nových schází. Spíš bych doporučil vytvořit zbrusu nový adresář který by se nakrmil ze starého a potom naráz uploadem nasadit nové adresáře přes FTP.

Editoval neutr (6. 6. 2018 10:56:47)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 6. 6. 2018 16:34:28

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 791

Re: Párování URL ve dvou sloupcích na stejném listu

Pokud platí, že nová jen vynechává složky ze staré, můžete zkusit postup:

Stará : www.parada.cz/kategorie/podkategorie/podkategorie2/podkategorie3/

nová : www.parada.cz/kategorie/podkategorie3/
Doplňte další sloupec
nová2 : www\.parada\.cz(/.+)*/kategorie(/.+)*/podkategorie3/

tečka je nahrazena \.
prostor, kde může být něco vsunuto je nahrazen (/.+)*

a použijte VLOOKUP
=VLOOKUP(nová2;sloupec stará;1;0)
Nezapomeňte v nastavení povolit regulární výrazy.

(netestoval jsem, neznám adresy, pokud se v adresách vyskytují speciiální znaky regulárních výrazů, je nutné i tyto znaky ošetřit)

Offline

Zápatí