Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 23. 1. 2018 12:37:28

locika
Člen
Registrace: 29. 4. 2015
Příspěvků: 19

text do sloupcu cely list (SOLVED)

zdravím, lze celý list označit a převést na text do sloupců, jak? výpis z banky, všechno v uvozovkách. dík

Editoval locika (23. 1. 2018 15:58:11)

Offline

#2 23. 1. 2018 13:42:37

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: text do sloupcu cely list (SOLVED)

Locilko jinak. Otevřete Calc, vyberte LIST > ODKAZ NA EXTERNÍ DATA. Pak to nabídne výběr adresy a filtr. Nejprve otestujte co to udělá tak jak je filtr nastavený (jen potvrdit). Je celkem jedno jestli to má koncovku ".txt", nebo ".csv".


     Text v uvozovkách by měl být bez uvozovek a podobně kde je čárka bude buňka. Chce to ale najít "separátory" - je jich na výběr více a může to být i mezera. Tyto separátory totiž určují buňky a může jich být více sdružených. To pak musíte testovat aby se to dostalo do buněk jak potřebujete.
     Možná tam máte čísla s tečkou místo desetinné čárky. To lze snadno nahradit. Když to tak bude připište sem jaké máte s tím problémy.

Editoval neutr (23. 1. 2018 13:46:47)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 23. 1. 2018 15:03:17

locika
Člen
Registrace: 29. 4. 2015
Příspěvků: 19

Re: text do sloupcu cely list (SOLVED)

Něco jste mi musel zatajit, protože nedaří. List domodra, pak z "vložit" odkaz na exter. data, vyskočí okno, kam naservíruju uložený výpis z banky koncovka .csv, tím se objeví rámeček import textu, potvrdím, ale nic se mi do označeného listu nevloží. Problém, že tlačítko OK z toho rámečku odkaz na exter. data se netváří jako aktivní. kde chyba, prosím?

Offline

#4 23. 1. 2018 15:24:38

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: text do sloupcu cely list (SOLVED)

Nic se nekopíruje. Otevřete sešit Calcu, zavoláte volbu LIST > LIST ZE SOUBORU. Otevře se dialog kde stisknete tlačítko PROCHÁZET. Najdete ten dokument z banky a stisknete VLOŽIT.
     Následně vyskočí filtr - a podívejte se na vzorek jestli je čitelný - potvrďte a když tak testujte separátory. Může být i problém se znakovou sadou - to už je potom laborování ale mělo by to být UTF-8 české.


     Omlouvám se za chybný postup, ale takto funguje vkládání cizích souborů - zejména HTML, ale šlo vždy o to, že se vkládalo schránkou do příkazového řádku a "modrý text" se musel ENTROVAT. Pak vyskočily položky. Když už si to dialog pamatoval, tak stačilo vybrat pomocí šipky. Ale dokumenty ze systému normálně fungovaly.
     Nyní jsem zjistil že to funguje jinak - a nezabírá ani enter. Takže se omlouvám použijte výše popsaný postup.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 23. 1. 2018 15:57:20

locika
Člen
Registrace: 29. 4. 2015
Příspěvků: 19

Re: text do sloupcu cely list (SOLVED)

člověku se nechce myslet, radši se zeptá. zdarný pokus č.2! Díky zas a znova, btw. vaše know-how z loni, což byla pro vás jistě pekelná práce, pořád používám:)

Offline

#6 23. 1. 2018 16:26:19

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: text do sloupcu cely list (SOLVED)

Děkuji. Ono je to problematické zejména proto, že se musí testovat různé verze a různé balíky na různých operačních systémech. LibreOffice má mnoho novinek a těžko lze dohledat všechny detailní vlastnosti. Také někdy nelze rozhodnout zda jde o chybu, nebo záměr.
     Takže i když si pamatuji dost postupů, tak bych je měl vždy ověřit. Což jsem na první pokus neudělal a nedal. Takže jsem se honem podíval a došlo mi, že funkcionalita ODKAZ NA EXTERNÍ DATA už nemusí fungovat jak jsem si pamatoval - a také nefungovala.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí