Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 24. 12. 2017 11:19:27

AnnaWinkelhoferova
Člen
Registrace: 24. 12. 2017
Příspěvků: 2

Řazení dnů v týdnu v kontingenční tabulce - VYŘEŠENO

Dobrý den,
mám tabulku, ve které v jednom sloupci mám datum prodeje, v dalším sloupci den v týdnu, kdy prodej proběhl (Den prodeje, tzn. pondělí - neděle), v dalším sloupci název zboží a v posledním sloupci, za kolik peněz bylo zboží prodáno. Chci vytvořit kontingenční tabulku, ve které budu mít v jednom sloupci jednotlivé dny v týdnu a ve druhém sloupci sumu všech tržeb za jednotlivé dny v týdnu (tzn. součet všech tržeb za všechna pondělí, pod tím součet všech tržeb za všechna úterý atd.), popř. další sloupce podle toho, co budu potřebovat. Umím takovou tabulku vytvořit, ale mám problém s tím, že místo toho, aby se mi dny seřadily v pořadí: pondělí, úterý,..., neděle, automaticky se seřadí zpřeházeně: čtvrtek, neděle, pátek, pondělí, sobota, středa, úterý. Když rozkliknu sloupec "Den prodeje" a kliknu na "Řadit vzestupně", nic se nezmění. Když rozbalím možnost "Vlastní řazení" a kliknu na možnost "pondělí, úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota, neděle" nebo "po, út, st, čt, pá, so, ne", bohužel ani to nepomůže. Prosím, víte někdo, jak to vyřešit?

Editoval AnnaWinkelhoferova (24. 12. 2017 13:00:39)

Offline

#2 24. 12. 2017 11:36:31

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Řazení dnů v týdnu v kontingenční tabulce - VYŘEŠENO

Paní Anno to není až tak velký problém, ale doporučuji místo těch dnů v týdnu zadat číslo dne. Pokud tam máte také datum tak toto umí vzorec "=WEEKDAY(odkaz na datum)".
    Pokud tam datum nemáte musíte přepsat buď ty dny na čísla, nebo vytvořit další sloupec do té tabulky a pak dělat souhrny podle těch čísel. Když sem postnete 2-3 řádky v sešitě (neměly by to být pravdivé údaje, ale měla by to být shodná systematika) tak Vám navrhneme nejlepší řešení pro převod nebo úpravu.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 24. 12. 2017 12:58:58

AnnaWinkelhoferova
Člen
Registrace: 24. 12. 2017
Příspěvků: 2

Re: Řazení dnů v týdnu v kontingenční tabulce - VYŘEŠENO

Neutr: Využila jsem funkci WEEKDAY. Moc Vám děkuji za radu.

Offline

Zápatí