Chápu to a asi jako každý jiný s LO bojuji. Je to daň za rychlý a mnohdy nesystematický vývoj (některé nové věci se mění ve více verzích za sebou) a přepisování jeho kodu, odstavujícím Javu. Doufejme, že vývojáři co nejlépe doladí verzi 5.4 a od verze 6 už vývoj nepůjde tak rychle dopředu.
K věci, zmátl mě váš popis problému. Tím, jak jste umístil text "Viz příloha" jsem z uvedených screenů odvodil, že zobrazují to bezproblénové řešení. Tyto grafické možnosti nepoužívám, trochu mě tedy "nesedí" i ten nastavovací dialog pro umístění dlaždice. Pokud má dlaždice vyplnit celý prostor, asi by tam nemusely být možnosti umístění Uprostřed, Vlevo nahoře, Uprostřed nahoře, aj. Díval jsem se na možnosti a pozadím lze grafu vyplnit tři oblasti.
1. Oblast - vyplní pozadí celého prvku grafu, tam použití dlaždice funguje na celou plochu a ignoruje nastavovací dialog.
2. Plocha grafu - vyplní celé pozadí grafu a překrývá 1. Oblast, dlaždice se umisťuje na pozici podle nastavovacího dialogu (nevyplní celou oblast).
3. Stěna grafu - vyplní pouze oblast grafu (např. mezi osami u sloupcového nebo řádkového grafu) a překrývá 1. i 2., dlaždice se také umisťuje na pozici podle nastavovacího dialugu (nevyplní celou oblast)
Otázkou je, jak to autoři mysleli?