Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 25. 10. 2017 12:08:13

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 111

Google Fonts

Dobrý den,
žáci doma dělají prezentace. Polovina v LO, polovina v Powerpointu. Powerpoint asi nějak umí Google Fonty, že si je stahuje přímo z webu a není nutná instalace. V LO se nám to tady pak ukazuje divně, nějaká náhrada neexistujícího písma. Je možné, aby si LO sám stahoval z google webu https://fonts.google.com/ fonty? Nějaký doplněk? Je vcelku nemožné, abychom my, ručně, před každou prezentací hledali, co za fonty tam je a instalovali. To je mimo možnosti, mimo rámec výuky a není možné se s tím zdržovat. Prosím nenabízejte řešení typu "udělejte si makro, nebo tak něco", v tom případě stačí napsat "nejde to, vývojáří neplánují/plánují, můžete hlasovat/seldovat to a to". Náhrtady písma, které LO vybírá jsou vždy nepřesné. Děkuji.

Editoval peekaa (25. 10. 2017 12:11:43)

Offline

#2 25. 10. 2017 13:23:58

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 167

Re: Google Fonts

v LO je to řešené vkládáním fontů přímo do dokumentu. Autor dokumentu si musí povolit vkládání fontů v menu Soubor -> Vlastnosti a záložka Písmo.

Raději dopřesňuji - toto funguje pouze ve formátech LO, tedy odt (Writer), ods (Calc) a odp (Impress).

Microsoft toto řeší obdobně, má ale větší možnosti při vkládání. Na svých stránkách uvádí:
Při vytváření prezentace v aplikaci PowerPoint v počítači, který používá libovolné sady písma, nemusí při otevření této prezentace v jiném počítači, který nemá tato písma nainstalována, vypadat stejně. Bude pravděpodobně nutné vyřešit tento problém uložením (nebo vložením) písem systému v prezentaci.

Aplikace PowerPoint podporuje vkládání písem, které nemají licenční omezení, která brání vložení. Při otevření prezentace s vloženými písmy v aplikaci PowerPoint v počítači, který se liší od počítače, kam byla uložena prezentace, chování vložených písem závisí na úrovni licence vkládání písem.

- Pokud prezentace obsahuje písma, která jsou omezena na Tisk nebo zobrazení náhledu , nelze upravovat prezentaci.
- Pokud prezentace obsahuje vložená písma, které jsou licencovány jako Instalovatelné součásti, může být písmo trvale instalován pro použití v dalších prezentacích a programy.
- Pokud prezentace obsahuje vložená písma, které jsou licencovány jako upravitelné, písmo je dočasně k dispozici pro použití v dalších prezentacích a programy při otevření prezentace obsahující vložená písma.

Editoval kabi (26. 10. 2017 16:18:33)

Offline

Zápatí