Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 29. 5. 2017 14:36:56

favorit1970
Člen
Registrace: 29. 5. 2017
Příspěvků: 7

Při exportu do HTML se nezobrazí poznámky na některých stránkách.

Ahoj, hledám radu. V Open Office 2.4.1 jsem vytvořil prezentaci. Je (podle mě) poměrně rozsáhlá, 33 MB, 23 snímky, texty, obrázky, poznámky. Při exportu do HTML se sice vytvoří patřičné HTML stránky, ale na některých se nezobrazí poznámky. Není v tom žádná pravidelnost, např. snímky 1-9 jsou v pořádku, s poznámkami, snímky 10 - 19 bez poznámek, a zbylé snímky až do konce zase v pořádku s poznámkami...
Proč? Nastavuje se někde něco? Jak?
Díky za případnou odpověď.

Nějak nechápu systém vkládání obrázků, tak odkazy na printscreeny:
http://www.ivo.cz/open-office-snimek-6-s-poznamkami.jpg
http://www.ivo.cz/open-office-snimek-18 … znamek.jpg

Offline

#2 29. 5. 2017 17:53:15

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: Při exportu do HTML se nezobrazí poznámky na některých stránkách.

Těžko posoudit co se pokazilo. Musel bych prohlédnout zdrojáky nebo alespoň původní prezentaci odkud to bylo vyexportováno. Nicméně si myslím, že došlo k použití různého způsobu vkládání. Tedy to by bylo spíš typické pro vynechání samotných obrázků, ale může to s tím souviset.


     Vkládat je možné tz. "embedding" nebo odkazem. První způsob zapozdřuje obrázky do kódu ale ten druhý navazuje spojení OLE (dde) a obrázek není součástí kódu. Součástí kódu je pak jenom URL obrázku - v podstatě volání. Když se pak vytváří popisky, jsou součástí rámce. Bývá to jednak nadpis, ale zejména označení.
     Takže rozdíl (chyba) bude někde na úrovni exportu který sice asi uměl načíst i odkazované obrázky, ale komenty k nim už neuměl. Koment se dá udělat k rámci kde je obrázek vložený.
     Ne snad že by odkazované komenty v rámcích nebyly, ale jsou pod obrázkem někde na středu plochy. Jejich svázání k obrázku souvisí s rozměrem a volbou - pod, nad popřípadě vedle. Takže já se domnívám že ty rámce jsou "scvrklé" na minimum podle obsahů textů a obrázek je přilepen přes ně. proto asi nejsou vidět.


     Další možností je, že původní obrázky byly vytvořeny i s rámcem a texty. Proto se zobrazují - jsou součástí obrázku. Verze 2.5.1 je už dost stará a je možné, že si nepamatujete (nebo někdo vložil) doporostřed obrázky jinak nežli zbytek.


     Ať už je důvodem to, nebo ono projeví se to ve zdrojáku html, nebo to lze dohledat v původní prezenkaci. Těžko říct co z obou možností je méně pracné, ale já bych tipoval že snadnější je prohlédnout html zdroj. Je to několik stránek jejiž označení byste měl otevřít v prohlížeči. Nejprve se podívejte jak vypadají správné komenty a pak se podívejte na ty chybové.
     Html se dá otevřít i ve Writer, ale lepší jesou nástroje prohlížečů. Například ve Firefoxu je to NÁSTROJE > VÝVOJ WEBU > vyberete zdrojový kód, nebo můžete postupovat pomocí Firebugu který to otevře hned na správném místě.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 29. 5. 2017 19:03:04

favorit1970
Člen
Registrace: 29. 5. 2017
Příspěvků: 7

Re: Při exportu do HTML se nezobrazí poznámky na některých stránkách.

Díky za odpověď. I když je to pro mě tak napůl španělsky ;-)


Takže: zkusil jsem prezentaci zmenšit, resp. uložil jsem její kopii a z ní vyházel některé snímky. Pak exportoval do html. Problém se opakuje, problematické jsou ty samé snímky (tedy ne ty samé v pořadí, ale stejné, se stejným obsahem). Tím jsem si ověřil, že neplatí podezření, že by to způsoboval někde nedostatek nějaké paměti, či co...


Takže to asi opravdu souvisí se vkládáním. Se vkládáním textového rámce (??) do snímku v záložce Poznámky. Jen zopakuji, že není problém s obrázky, nýbrž s poznámkami, což jsou myslím si textové rámce. Nenalézám k nim žádné možnosti nastavení v menu, ani v kontextovém menu - pravým tlačítkem.


Zkusil jsem si prohlédnout ty zdrojáky html stránek. Jsou tvořeny klikacími obrázky (zpět, další, na začátek, na konec) pomocí <a href>. Vlastní obsah jednotlivého snímku je tvořen jedním obrázkem, který v sobě zahrnuje vše, co bylo na snímku v prezentaci v záložce Běžné (tedy nadpisy, texty, i několik obrázků, atd.) Pak následuje nadpis <h> "Poznámky". A dál je text oddělený <p> a <br>.


No a v těch snímcích, přesněji řečeno v těch html stránkách, kde poznámky chybí, končí stránka tím jedním obrázkem s celým obsahem a poznámky již do html exportované nijak nejsou. Prostě to skončí </body> </html> a nazdar. Takže z toho html kódu chybu při exportu nepoznám...

Offline

#4 29. 5. 2017 19:28:40

favorit1970
Člen
Registrace: 29. 5. 2017
Příspěvků: 7

Re: Při exportu do HTML se nezobrazí poznámky na některých stránkách.

Pokus uspořádat textové rámce v záložce Poznámky vždy do popředí nevedl k výsledku. Chyba trvá.

Pokus nastavit pozadí všech textových rámců v záložce Poznámky vždy jako bílou neprůhlednou barvu nevedl k výsledku. Chyba trvá.

Akorát jsem si přitom smazal (někam se ztratila) předlohu stránky, kde jsem měl v patičce čísla stránek / počet stran. Čas letí a výsledek nula. Vzteky nevidím! Jo, ale je to zadarmo, to zas jo...

Offline

#5 29. 5. 2017 19:32:59

favorit1970
Člen
Registrace: 29. 5. 2017
Příspěvků: 7

Re: Při exportu do HTML se nezobrazí poznámky na některých stránkách.

No fujtajbl! Když se zvolí možnost "exportovat do html s rámci", tak z toho vyleze neskutečná prasárna!

Offline

#6 29. 5. 2017 19:51:19

favorit1970
Člen
Registrace: 29. 5. 2017
Příspěvků: 7

Re: Při exportu do HTML se nezobrazí poznámky na některých stránkách.

Takže. Vzal jsem tu svoji kopii prezentace, se kterou laboruji. Snímek prezentace, který se v konverzi do html zobrazil správně, tj. s poznámkami, jsem v prezentaci duplikoval. (To zase nejde ani v záložce Běžné, ani v záložce Poznámky, musí se kvůli tomu vlézt do záložky Pořadač snímků, kde jedině lze snímky kopírovat.) Do tohoto zkopírovaného snímku jsem vložil obrázky, nadpisy a poznámky ze snímku, který se do html nekonvertuje korektně (= bez poznámek). V poznámkách jsem vkládal (kopíroval) pouze samotný OBSAH textového rámce poznámek, nikoli celý textový rámec poznámek.


Vzniklý útvar jsem celý konvertoval do html. Výsledek? Ta nová, zkopírovaná stránka (snímek) se zobrazí v html správně i s poznámkami, zatímco ta původní, kterou jsem v prezentaci ponechal, nikoli.


Čili chyba je opravdu v nějakém formátu nějakého prvku na konkrétním snímku. Kdo ví proč? Kde je zádrhel?


No. Ale je to zadarmo, to zas jo...

Offline

#7 30. 5. 2017 06:30:39

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: Při exportu do HTML se nezobrazí poznámky na některých stránkách.

Tag <h> neznám ale může být extra definovaný. Jinak je obvyklým tagem <h1>, <h2>,...,<h6>. Jde o úrovně nadpisů.


Tag <p> značí odstavec (paragraph) a měl by být párový ačkoliv původně byl nepárový (párový je od zavedení html5)


Tag <br> je tvrdé zalomení řádku. Souvisí většinou jen s obtékáním kolem objektů.


      Dá se tedy čekat :
<h1..6> Název stránky nebo objektu pod tímto tagem
<p> odstavec - začátek
.....
.....
<br> zalomení aby byl objekt na novém řádku
<img , alt = alternativní popis , longdesc = dlouhý popisek, , , >
.......
</p> odstavec - konec


Tagy obrázků by měly vypadat nějak takto :
-------------------------------------------------------------
<img src="a67.gif" alt="stodola"> = vložení obrázku relativně (ze složky kde je index)
-------------------------------------------------------------
<img src="https://www.openoffice.cz/images/jakpw.gif" alt="logo"> = absolutně adresované z internetu
-------------------------------------------------------------

     Tag img má hodně atributů mezi nimi také TITLE (nadpis obrázku) a NAME (vnitřní jméno kterým se volá - člověk ho nevidí) ale je jich docela hodně. Praktický zápis ukazuje jak by to mělo vypadat. To "alt= něco" je text který se ukáže když není obrázek načten. Název (text) by měl být jako "longdesc" - tedy dlouhý popisek, ale může tam být také URL odkud se text načítá.
     Celkem může mít tag img až 26 atributů měly by se porovnat všechny atributy ze stránky(nek) které jsou správně s těmi co mají chybu. Důležité je najít na správných stránkách jak je proveden text který se zobrazuje.


     Faktem asi bude že ta verze Impresu nebude používat html5, ale může používat css k různým účelům. Bez toho abych viděl co potřebujete opravit Vám asi těžko pomohu. Postněte sem správnou stránku a stránku s chybou, nebo tu prezentaci. V jiném případě Vám asi nebude umět pomoci nikdo.

Editoval neutr (30. 5. 2017 06:34:34)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 30. 5. 2017 07:49:57

favorit1970
Člen
Registrace: 29. 5. 2017
Příspěvků: 7

Re: Při exportu do HTML se nezobrazí poznámky na některých stránkách.

Především děkuji za Tvůj čas, kterého si vážím.


Školení o syntaxi HTML nesouvisí s problémem. K čemu rozbor atributu TITLE, když do exportované stránky (do vytvořeného souboru html) se neexportují poznámky? Vytvořené stránky mají v hlavičce napsáno, že používají HTML 4.01. Kaskádové styly nejsou použity. Nerozumím tomu, co chceš vyčíst z hotové neúplně exportované stránky. Tam už vidíš jen hotový zdrojový kód, jak z toho poznáš, proč se neexportovaly poznámky?


Ale dobrá. Těší mě, že se tím chceš zabývat, třeba se na chybu přijde. Takže jsem to všechno vrazil na svůj web (na svůj server?, nejsem ajťák). Předtím jsem ještě prezentaci "očesal" na 6 snímků. Nekorektně, bez poznámek, se exportují stránky (snímky) 3 a 4.
Prezentace exportovaná do html zde: http://www.ivo.cz/xyz-pokusy-s-prezenta … titly.html
Samotná prezentace v ODP tady: http://www.ivo.cz/xyz-pokusy-s-prezenta … é-domy.odp
Díky...

Offline

#9 30. 5. 2017 08:51:38

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: Při exportu do HTML se nezobrazí poznámky na některých stránkách.

Ty html zdroje jsou celkem dobře čitelné. Všechny hlavní obrázky jsou kompilacemi více obrázků a textů takže obrázek je na stránce fyzicky jediný a obsahuje popisy. (Pak tam jsou ještě obrázky ovládavích prvků úplně nahoře ale to s tím chybným obsahem moc společného nemá.)
     Pod obrázkem bývá <h3>Poznámky:</h3> a běžný text občas formátovaný na bold (tučně). text popisu je uvnitř tagu "p" a nové řádky začínají za break(em) = (br). Tohle by se mělo normálně zobrazit bez problémů.


     Vidím tam ale jiný "špek". Je tam podle všeho prvek iframe který obsahuje zřejmě prvky pro zavedení překladu z Google. A ten nefunguje vůbec! Bývá to často levý nebo pravý sloupec kde je vše možné a zejména takové ty překlady, odkazy na spřízněné stránky, kontakty nebo "o nás" ap. Iframe zůstává správně viset na stejném místě i když se stránka roluje nahoru/dolů nebo i doleva/doprava.
     To iframe bývá definované jinde a do stránky se načítá. Tady mám dojem že je nesprávně kódově vložené. Může to být pozůstatek z redakčního systému který už zřejmě vaše hostování neobsahuje.


     Když se podíváte na to co je pod tím h3 (Poznámky:) tak to můžete snadno manuálně editovat a doplnit. Jedná se o statické stránky které chodí dobře jen nemají taková ta různá udělátka a efekty.
     To iFrame bych úplně smazal. Stačí když máte správně odkazy (ty šipky vpřed, domů, zpět ap.) a na jedné (první = hlavní) stránce máte kontakty a další údaje aby Vás mohli kontaktovat telefonem, emailem nebo klasicky dopisem.


     Odkaz na ODP je nefunkční. Ještě jsem nepoznal kde co chybí. To co tam je v html tak je vidět. Jen ten iframe ne a ne.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 30. 5. 2017 09:30:50

favorit1970
Člen
Registrace: 29. 5. 2017
Příspěvků: 7

Re: Při exportu do HTML se nezobrazí poznámky na některých stránkách.

Cože co to co?? Kde tam, ježkovy voči, vidíš ve zdrojovém kódu nekorektně exportované stránky bez poznámek iframe? A že mám do zdrojového kódu ručně poznámky "snadno manuálně editovat a doplnit"?? Jo, to je parádní postup!


No nic, evidentně si buď děláš hloupou legraci, anebo máš příliš málo krve v alkoholu. Škoda času. Nashle.


Jinak ten ODP soubor na serveru uložený je, ale skutečně se stáhne "prázdný soubor", nevím proč. Takže: dal jsem tomu souboru na serveru příponu GIF (té prezentaci v ODP), při stahování je potřeba uložit jako ODP. Trošku krkolomné, ale funguje to. Zde: http://www.ivo.cz/xyz-pokusy-s-prezenta … ntaci.html

Offline

#11 30. 5. 2017 13:02:01

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: Při exportu do HTML se nezobrazí poznámky na některých stránkách.

No když byste dělal všechny snímky stejně tak by byly i exporty stejné. U snímků 3 a 4 se poznámka nevygeneruje jako html (tedy jako ty ostatní) - bylo to uděláno jinak. Když se podíváte do exportu (samozřejmě html - rámce i když byste potřeboval spíš OBRAZOVKU PŘEDNÁŠEJÍCÍHO - pohledejte ve článcích. Psal to Petr Valach.)
     Takže když tu prezentaci překopete od začátku a uděláte vše stejně - bude to fungovat. Já si legraci nedělém a nechlastám prakticky vůbec - a po ránu už teprv ne. Takže díky - mne nějaký spratek co se narodil v roce 1970 nenaštve - mám takto staré dětí.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí