Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 2. 4. 2017 18:37:35

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 111

řazení popisky sloupců

Jak musí být první řádek naformátován, udělán, aby při řazení Calc inteligentně pochopil, že první řádek je popisek a mohli jsem tak běžně používat tlačítko Řadit vzestupně a Řadit sestupně? Díky.

LO 5.3.1.

Offline

#2 2. 4. 2017 19:36:40

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,698

Re: řazení popisky sloupců

Co takhle definovat nejprve tabulku nebo nějaký - nejlépe automatický filtr v prvním řádku?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 2. 4. 2017 19:44:37

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 111

Re: řazení popisky sloupců

Jako že když chci seřadit tak musím mít automatický filtr? To musí být něčím jiným. Musí to jít jednoduše, přeci není LO takový nešika....

Offline

#4 2. 4. 2017 20:42:11

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,698

Re: řazení popisky sloupců

Popisky jsou automatické jen pro definované tabulky a filtry. Normální řazení řadí jen jako text nebo čísla a podle formátu první buňky řadí - jsou - li tam čísla - číselně. Je - li tam text - řadí alfabeticky - (lexikálně). Takové alfabetické řazení má přednost. Nečekejte že Calc pochopí, že první řádek ve formě textu je popisek ale zbytek jsou čísla a řadí se numericky.
    Když nadefinujete filtr nebo tabulku pochopí to - je to pochopitelné?

Editoval neutr (2. 4. 2017 20:44:01)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 3. 4. 2017 16:04:40

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 111

Re: řazení popisky sloupců

Není to pochopitelné. Jak mám nadefinovat tabulku jako tabulku?
Navíc, ve verzi 5.2.3 fungovalo nádherně, ve verzi 5.3.2. to dělá tyhle hlouposti.
Očekávám, že Calc pochopí, pokusí se pochopit, že první řádek jsou nadpisy. Není to tak složité. Již to kdysi uměl. Umí to i konkurenční výrobek již několik let.

Offline

#6 3. 4. 2017 21:48:22

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,698

Re: řazení popisky sloupců

Nevím jestli to uměla verze LO 5.2.3 a pokud ano tak v přímé souvislosti s nějakým grafem, databázovou oblastí, podobně kontingenční tabulkou, pojmenovaným úsekem kterému se přiřadí nějaký filtr a myslím že by to uměly některé maticové funkce.


     Ale když z voleje kdokoliv a v jakémkoliv sešitě vybere úsek s daty tak sešit nemůže domyslet jestli se bude kopírovat, mazat, stříhat, barvit, měmit formátem, transponovat nebo klonovat a podobně mnoho operací rozličných charakterů. Když před tím, nebo i potom na výběr pošlete instrukci ze které je zřejmé co se bude dělat, tak v některých případech sešit dovodí, že bude potřeba nadpisy a dotazuje se.
    Ale když budu například kopírovat tak nadpisy nejsou relevantní - tohle si prostě vymýšlíte. Když zadáme na úsek příkaz řadit tak se zeptá zda všechna data nebo výběr pokud jsou nějaká data v blízkosti. Obecné řazení se zabývá podle jakých kriterií se má řadit.
    Jde nejen o to, že je možné řadit vzestupně a sestupně, ale také zleva nebo zprava - podle řádků. Takže i nadpisy mohou být buď nahoře nebo vlevo a s transpozicí mohou být kdekoliv.


    Nadpisy mohou být ve formátu textu, ale i čísla. Obecně data mohou mít různé formáty - proto se obecné řazení nezabývá nadpisy sloupců ani řádků - bylo by to opravdu stupidní nabízet celou galerii možností. Nevěřím že obecnému výběru k třídění nějaký sešit nabízí dotaz na záhlaví.
    Na takovouto inteligenci sešitu si tady dost lidí stěžuje a jsou tu také naopak křupani kteří žádají blbosti motivované neznalostí a leností.
    Postup by měl být sofistikovaný alespoň v tom smyslu, že víme co chceme dělat a podíváme se jak to lze realizovat. Když vím že budu používat výběr třeba pro graf tak tam musím legendu a podobné věci zadat. Graf se pak třeba zeptá Zda řádky nebo sloupce.


    Takže sešit pracuje s dotazem a nabídkou nadpisů ale jenom když ví že je bude potřebovat. Já se domnívám že jste něco testoval navolil funkcionalitu která pak nabídla volbu dotazem.
    Jo například vyberu úsek a zadám filtr - a Calc se zeptá na hlavičky. Prostě nabídky jsou prováděny logikou věci a ne dojmem "to by se mi hodilo" - proč to ta mašina neumí.

Editoval neutr (3. 4. 2017 21:52:52)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 4. 4. 2017 06:47:35

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 111

Re: řazení popisky sloupců

promiňte, ale já vám nerozumím, zdá se mi, že každý mluvíme jinou řečí.

Offline

#8 4. 4. 2017 08:48:05

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,698

Re: řazení popisky sloupců

To asi ne ale stejně rozumět si je problém.


     Celou dobu vysvětluji že Jak musí být první řádek naformátován, udělán, aby při řazení Calc inteligentně pochopil, že první řádek je popisek a mohli jsem tak běžně používat tlačítko Řadit vzestupně a Řadit sestupně? Díky. - že tohle Calc nemůže predikovat z důvodu velkého větvení možností. Proto to také v tomto případě nikdy nedělal a nedělá to podle mne ani "konkurenční produkt" - jistě myslíte Apache Open Office jinak bych to bral jako provokaci.


     Ale když se pořádně podíváte do nabídky řazení tak tam je možnost při volbě obecné - ŘADIT - karta MOŽNOSTI zaškrtnout OBLAST OBSAHUJE POPISKY SLOUPCŮ. Není to ale v těch rychlých volbách SESTUPNĚ a VZESTUPNĚ


     Pokud jste to někdy viděl tak v naprosto jiné situaci - měl jste předvolenu nějakou funkcionalitu která umí vyloučit všechny možnosti a dotáže se na hlavičky. Snažím se jen vysvětlit že volba prostého třídění pomocí ikon (tak jak popisujete) by se strefila do potřeby tak v 1 případě z deseti a možné i méně. Ale ve té většině operací by byli uživatelé velice rozezleni co je to za stupiditu. Není dost na tom, že se Calc ptá na rozšířený výběr?

PS :     Jde sice někdy podobné vychytávky povolit respektuive zakázat ale podívejte se například na docela potřebnou funkci nápovědy (dokončování) ke vzorcům Vypnout našeptávání.
     Vzorce jsou v angličtině a mnoho lidí ani neví k čemu jsou a nebo potřebují nakopnout - respektivě připomenout si co tam mají doplnit. jde tedy o notaci kterou si většinou nepamatují ani uživatelé kteří konkrétní funkci znají ale dlouho s ní nepracovali. To je určitě užitečné ale některým uživatelům to vadí - viz pan Trnka ale není sám. Když dělám se vzorci které znám tak mne to rozptyluje nebo i přímo překáží a proto to také vypínám.

     Takže když to shrnu - požadujete radu jak nastavit zbytečnou, otravnou a nereálnou funkcionalitu. Kolik z těch vychytávek které jste nutně potřeboval používáte každý den - pamatujete si ještě jaké věci jste nutně potřeboval? Tohle je podobné. Ovšem to si zase nerozumíme že!

Editoval neutr (4. 4. 2017 09:12:27)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí