Nevím jestli to uměla verze LO 5.2.3 a pokud ano tak v přímé souvislosti s nějakým grafem, databázovou oblastí, podobně kontingenční tabulkou, pojmenovaným úsekem kterému se přiřadí nějaký filtr a myslím že by to uměly některé maticové funkce.
Ale když z voleje kdokoliv a v jakémkoliv sešitě vybere úsek s daty tak sešit nemůže domyslet jestli se bude kopírovat, mazat, stříhat, barvit, měmit formátem, transponovat nebo klonovat a podobně mnoho operací rozličných charakterů. Když před tím, nebo i potom na výběr pošlete instrukci ze které je zřejmé co se bude dělat, tak v některých případech sešit dovodí, že bude potřeba nadpisy a dotazuje se.
Ale když budu například kopírovat tak nadpisy nejsou relevantní - tohle si prostě vymýšlíte. Když zadáme na úsek příkaz řadit tak se zeptá zda všechna data nebo výběr pokud jsou nějaká data v blízkosti. Obecné řazení se zabývá podle jakých kriterií se má řadit.
Jde nejen o to, že je možné řadit vzestupně a sestupně, ale také zleva nebo zprava - podle řádků. Takže i nadpisy mohou být buď nahoře nebo vlevo a s transpozicí mohou být kdekoliv.
Nadpisy mohou být ve formátu textu, ale i čísla. Obecně data mohou mít různé formáty - proto se obecné řazení nezabývá nadpisy sloupců ani řádků - bylo by to opravdu stupidní nabízet celou galerii možností. Nevěřím že obecnému výběru k třídění nějaký sešit nabízí dotaz na záhlaví.
Na takovouto inteligenci sešitu si tady dost lidí stěžuje a jsou tu také naopak křupani kteří žádají blbosti motivované neznalostí a leností.
Postup by měl být sofistikovaný alespoň v tom smyslu, že víme co chceme dělat a podíváme se jak to lze realizovat. Když vím že budu používat výběr třeba pro graf tak tam musím legendu a podobné věci zadat. Graf se pak třeba zeptá Zda řádky nebo sloupce.
Takže sešit pracuje s dotazem a nabídkou nadpisů ale jenom když ví že je bude potřebovat. Já se domnívám že jste něco testoval navolil funkcionalitu která pak nabídla volbu dotazem.
Jo například vyberu úsek a zadám filtr - a Calc se zeptá na hlavičky. Prostě nabídky jsou prováděny logikou věci a ne dojmem "to by se mi hodilo" - proč to ta mašina neumí.
Editoval neutr (3. 4. 2017 21:52:52)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ