Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 30. 4. 2009 12:01:18

Mirrodin
Člen
Registrace: 30. 4. 2009
Příspěvků: 1

Chybí vám nějaká vlastnost v OpenOffice?

V rámci mé školy budu mít za úkol naprogramovat nějaké rozšíření OppenOffice.
Ještě není určeno jaké, tak bych si zde chtěl udělat takový menší průzkum, co by se někomu hodilo.

Chybí vám tedy nějaká vlastnost OO, nebo nemáte někdo prostě jen nápad, jaké rozšíření bych měl naprogramovat?

Díky za nápady.

Offline

#2 30. 4. 2009 17:39:49

Poky
Člen
Registrace: 23. 9. 2005
Příspěvků: 69

Re: Chybí vám nějaká vlastnost v OpenOffice?

Používám často některé funkce (např. průměr) v Calcu. Uvítal bych možnost tuto funkci (vybrané funkce...) zobrazit jako tlačítko do (nově vytvořeného) panelu, abych nemusel pořád mačkat "funkce-rolovat myší nahoru-naposledy použitá-average-ok...).
Dále možnost přepínání lokalizace (např. EN-CZ) tlačítkem v panelu.
Počeštění funkcí (vím, někteří uživatelé budou křičet, ale těžko se vysvětluje, že v Excelu je to "průměr", v Calcu je to "average".

Offline

#3 30. 4. 2009 19:13:50

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: Chybí vám nějaká vlastnost v OpenOffice?

Poky napsal(a)

Počeštění funkcí (vím, někteří uživatelé budou křičet, ale těžko se vysvětluje, že v Excelu je to "průměr", v Calcu je to "average".

Kricim :-). Idealni (IMHO) by bylo, kdyz uz to MS tak dodrbal, aby bylo mozne pouzit jak ten cesky ekvivalent, tak original - u tech nejcastejsich BFU funkci - soucet, prumer (a par dalsich).


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#4 1. 5. 2009 10:36:21

redakce
správce webu
Místo Opava
Registrace: 15. 9. 2008
Příspěvků: 288
Web

Re: Chybí vám nějaká vlastnost v OpenOffice?

A není rychlejší napsat =ave, Enter, označit oblast, Enter?

Já osobně postrádám správu odkazů - stále zobrazené okno nebo panel a v něm úsporně zobrazené odkazy, které by šlo mazat, upravovat, vkládat, přesouvat apod. To mi velmi chybí.

Dále mi pak chybí uložení osnovy, přesněji řečeno struktury nadpisů. To potřebuji velmi často. Je to sice vidět v navigátoru, ale už to nejde nijak vykopírovat jako text.


Vlastimil Ott
správce webu, redakce

Offline

#5 6. 5. 2009 16:57:33

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 557

Re: Chybí vám nějaká vlastnost v OpenOffice?

redakce napsal(a)

Dále mi pak chybí uložení osnovy, přesněji řečeno struktury nadpisů. To potřebuji velmi často. Je to sice vidět v navigátoru, ale už to nejde nijak vykopírovat jako text.

Tohle by mělo umět macro Template Changer. Poslal jsem Vám jeho překlad.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 18. 5. 2009 03:21:08

juvas
Člen
Registrace: 18. 5. 2009
Příspěvků: 1

Re: Chybí vám nějaká vlastnost v OpenOffice?

Čo tak výpočtový modul alebo vrstvu spolupracujúcu s alebo nad editorom vzorcov.
Pracovne to nazveme mathmodul.

Povedzme že dáme mathmodul-u vstupný textový súbor (UTF8), vymyslím si napr:


Funkcia Pytagorovej vety > Pytagor(a,b):=sqrt(a^2+b^2)
Odvesna a > a=3
Odvesna b > b=4
Prepona c > c:=Pytagor(a,b)=result


Každý riadok tohto súboru by predstavoval jeden vzorec, a to pred znakom ">" by bol názov vzorca a za ním jeho definícia. Z každého takéhoto riadku by mathmodul vyrobil vzorec do OO(writeru) a umožnil jeho vloženie pod jeho názvom. V mieste kľúčového slova "result" by sa vyčíslila hodnota výsledku vzorca (v tomto prípade 5). Takéto súbory by sa mali dať vložiť do OO dokumentu viacero a mali by existovať vzájomné väzby medzi OO-vzorcami a a vzorcami v týchto súboroch a súbormi vzájomne pomocou ďalšieho kľúčového slova include. Ide o to aby sa dali tieto súbory spätne upravovať a mathmodul by OO-vzorce interaktívne upravoval.

V prvotných verziách by mal mathmodul vedieť implementovať:
1. priraďovací operátor ":=" a vyčísľovací operátor "=result" , ktorý by sa musel nachádzať vždy na konci vzorca
2. operátory plus +, mínus -, násobenie *, deleno /, umocnenie ^, odmocnenie, faktoriál !, zátvorky () a to včetne priorít
3. funkcie goniometrické, hyperbolické, logaritmické ...
4. spočiatku stačia premenné ako skaláry ale implementované polymorfne, tak aby sa dali neskôr pridať vektory, matice, imaginárne čísla ...
5. logické operátory "and" "or" "no"
6. porovnávacie operátory "==" "!=" "<" ">" "<=" ">="
7. rozhodovacia funkcia if (...) then (...) else (...)
8. dolný index ako podtržítko napr. f_a by bol názov premennej f s dolným indexom a (f_a by bol celý názov premennej)

Neskôr možno implementovať:
1. Jednotky priradené ku konštantám v hranatých zátvorkách [m], [kg], [s], [N], [Pa], [J], [V], [A], ... a schopnosť ich zachovať a počítať s nimi v premenných a vzorcoch.
... atď

Offline

#7 27. 5. 2009 13:11:29

gurbik
Člen
Registrace: 19. 5. 2009
Příspěvků: 3

Re: Chybí vám nějaká vlastnost v OpenOffice?

Milí přátelé,jak vidím z debaty jste velmi zkušení v užívání OOo.Ale je také velmi mnoho začátečníků,kteří by nejen uvítali ale přímo nutně potřebují tu češtinu v ovládání OOo. Například já jsem už trochu starší ročník a dcery zase teprve studují takže s tou angličtinou to je trápení.Já se s bídou naučím komunikovat trochu anglicky a dcery mají ve škole také teprve základy jazyka.Jak by jsme tedy mohli rozumět odborným výrazům a zkratkám.Ale pracovat s Open Office org. potřebujeme. A takových jako my je velmi mnoho.
Proto prosím ty,kteří to umí aby na nás mysleli a zkusili nám pomoci.Některým se to dokonce může hodit při studiu jako studentská práce (k maturitě atd.)jako důkaz úspěšnosti jejich studia.
Lidé by si měli pomáhat,proto mně velmi mrzí časté i nepěkné "rady" na webu typu-já se to nadřel sám tak si ty blbe (lamo) pomož taky sám.
Doufám,že na tomto fóru takoví lidé nejsou.
Jinak s OOo jsem velmi spokojen,pro mé potřeby (dokumenty a prezentace)a pro studijní potřeby mých dcer naprosto vyhovuje a pracuje se nám s ním dobře.
Děkuji moc všem,kteří nám amatérům pomáhají nejen českou lokalizací ale i radami na fóru.
Díky za vaši práci.
gurbik.

Offline

#8 27. 5. 2009 13:28:35

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: Chybí vám nějaká vlastnost v OpenOffice?

Vzdyt OO je snad plne lokalizovano do cestiny (sice 3.1 se zpozdenim), tak v cem je problem?


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#9 27. 5. 2009 13:48:54

gurbik
Člen
Registrace: 19. 5. 2009
Příspěvků: 3

Re: Chybí vám nějaká vlastnost v OpenOffice?

Zvedavec napsal(a)

Vzdyt OO je snad plne lokalizovano do cestiny (sice 3.1 se zpozdenim), tak v cem je problem?

Konkrétně v Calc-vložit-funkce.Dcera ve škole pracuje s MSExcel,tam jsou tyto zkratky česky.V Calcu jsou anglicky,takže je musí celé projíždět a hledat tu správnou podle českého popisku v té tabulce.
A pak také když není řešení problému v českém fóru,musíme na anglické stránky a máme velký problém s překladem.Sice trochu pomůže slovník nebo Google překladač ale i tak je to těžké.

Offline

#10 27. 5. 2009 14:12:04

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: Chybí vám nějaká vlastnost v OpenOffice?

Prave funkce v Calcu jsou vec, jejiz pocesteni muze nadelat vice skod nez uzitku, bohuzel v Excelu od nejake verze k tomu doslo. Neudelat to MS, nebyl by problem.

PS: Prave ze ani v tom Excelu neni vsechno cesky a cast nazvu, pokud vim zustavala anglicky, coz je nejvetsi tregenie, odhadnout, jestli hledam pocestenou nebo anglickou verzi/nazev. Navic ty nazvy (casto) souvisi s terminologii v programovani a tam jde jen o anglicke vyrazy.

Editoval Zvedavec (27. 5. 2009 14:14:07)


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#11 27. 5. 2009 15:34:53

redakce
správce webu
Místo Opava
Registrace: 15. 9. 2008
Příspěvků: 288
Web

Re: Chybí vám nějaká vlastnost v OpenOffice?

gurbik napsal(a)

A pak také když není řešení problému v českém fóru,musíme na anglické stránky a máme velký problém s překladem.Sice trochu pomůže slovník nebo Google překladač ale i tak je to těžké.

Ano, život je těžký... ;-) A proč se v tom fóru tedy nezeptáte, aby vám mohli odpovědět ti, kdo vědí? Vašimi slovy: aby to ten další měl těžší, když vy jste se táák moc nadřeli?

Omlouvám se za příměr, ale přesně takhle to funguje. Pokud se nezeptáte, nemůžete dostat odpověď. A tímpádem to nebude snazší pro ty, kteří přijdou po vás....


Vlastimil Ott
správce webu, redakce

Offline

#12 27. 5. 2009 21:06:12

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: Chybí vám nějaká vlastnost v OpenOffice?

Jo a jeste k tem funkcim. Tady ma nekdo, nevim kdo (nejaka dobra duse tady z fora) tabulku s popisem a seznamem ekvivalentu funkci.
http://members.chello.cz/ladinek/ooo/tools/index.html


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

Zápatí