Problém považuji za vyřešený, ale protože řešení je několik, tak to shrnu.
1) Řešení dle neutr. - Po úpravě maker již vše funguje správně a hodnoty měsíců se aktualizují tak, jak mají. Nevýhodu vidím v tom, že pro každý měsích se musí nastavit trochu jiný vzorec pro sumarizaci (jiná podmínka), takže toto je nutné si připravit v makrech buďto předem s rezervou - výhled do budoucnosti, nebo makra průběžně každý měsíc aktualizovat
2) Řešení dle hdplot. - Nedalo mi to a vyzkoušel jsem variantu, kterou jsem zde v diskusi zmiňoval - tedy nevytvářím žádné pomocné sloupce Rok=Year(buňkaSdatumem) a Měsíc=Month(buňkaSdatumem), ale podmínku směřuji přímo do sloupce s Datumem z databáze, tedy =SUMIF(RozsahBuněkSdatumem;".12.2016";RozsahBuněkShodnotami). Takto lze použít původní neupravovaná makra a RozsahyBuněk se aktualizují v obou sloupcích (podmínka i sčítané hodnoty), protože se jedná o původní buňky vyplňované původním makrem. Nevýhoda je stejně jako u neutr, tedy je nutné si připravit vzorce pro jednotlivé měsíce v buňkách dopředu - výhled do budoucnosti, nebo buňky průběžně každý měsíc doplňovat o další řádek
3) Řešení dle lp. - Sám bych to nedal dohromady, ale podle návodu to šlo dobře a funfuje to také správně. Toto bych řekl, že je v daném případě nejlepší řešení, protože s postupným přidáváním dalších měsíců a roků do databáze se kontingenční tabulka sama automaticky rozšiřuje, takže jednou napsané řešení je bez úprav funkční neustále.
Vyzkoušeno a pro danou databázi dávají všechna 3 řešení rovnocenné výsledky, takže použít může každý co je mu bližší, nebo v návaznosti na ještě nějaké další požadované výstupy a pohledy na zdrojová data. Nicméně i nepoužité řešení bude zdrojem informací pro příště - díky za pomoc