Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 27. 1. 2017 15:43:55

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

Mám databázi zaregistrovanou v OO, která je spravovaná a aktualizovaná přes modul BASE. Jsou tam nadefinované tabulky i dotazy. Nyní bych chtěl tabulku, která vznikne výběrem podle jednoho z dotazů BASE zobrazit v CALCu. Výsledkem by tedy mělo být X řádků a Y sloupců v SHEETu, které budou zobrazovat data z databáze. Nejedná se mi o pouhé zobrazení, ale o propojení - tedy při aktualizaci dat v BASE se bude aktualizovat také tabulka v CALCU

Díky za radu

Editoval hdplot (31. 1. 2017 12:11:01)

Offline

#2 27. 1. 2017 17:32:37

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

Ten popis není úplně výstižný - bylo by potřeba to doplnit. Napíšu to co vím jistě - že lze - a v minulosti jsem něco podobného dělal nebo testoval. Dopředu musím říct, že Calc od té doby jistě doznal změny spolu s celým LO, AOO. Takže aby to bylo validní musím testovat. To se ale dnes nepovede. Doma budu až zítra nejdříve po obědě.


     Standardně se napojují ovládací prvky z Calcu na databáze, nebo se zobrazí tabulka. Calc umí ovládací prvky i bez formu, ale form lze také použít. Načtení databáze je samozřejmostí.
     Horší je skutečnost, že nelze pracovat nezávisle s Base. Každou změnu musí Calc znovu načíst. To stačí udělat příkazem "obnovit", nebo makrem - ale z Calcu.
     Zde je potřeba upravit popis - napojená tabulka, respektive data lze z Calcu obtížně editovat - směrem do databáze. Lze dobře pouze číst. Casta k editaci existuje přes makra ale jde prakticky výlučně o možnost editovat tabulku tak že se uloží nový soubor pod názvem původního - mimo spuštěné databáze. Ale tohle pravidlo neplatí pro všechny druhy databáze. Myslím že bez problémů bude jen CSV. Testoval jsem dBase a měl jsem nějaké problémy - už nevím co konkrétně.


     Takže to co si pamatuji tak nebude přesné a navíc od té doby to už nemusí být technicky pravda. Musím se podívat doma a pak otestovat. Problémy očekávám v používání vygenerovaných dotazů pro Calc. Zase Calc obsahuje mnoho specializovaných funkcí pro databáze a dnes se s tím dá dělat možná víc nežli v samotné Base.
     Chtělo by to upřesnění o jaký směr editace půjde. Myslím že makrem by se měly dát spustit v Bási nadefinované dotazy, ale také si myslím, že nepůjdou Calcem vlastní obsahy načíst.
     Z Calcu lze zadávat SQL příkazy pomocí maker ale nevím jestli je taková funkcionalita nějak omezena či nikoliv. V době kdy jsem to testoval nešlo zavolat hotové dotazy a celkem pochybuji že se to změnilo.
     Na druhou stranu v Calcu si z tabulkou uděláte vše co potřebujete a je to flexibilnější neži nástroje Base. Celkem jednoznačně je Base pro Calc přístupným zdrojem ale nic víc.


     Z popisu mám dojem, že Base bude nasazena někde na serveru a že se k ní bude přistupovat z více míst klasicky a pak také přes Calc. To sice není vyjádřeno ale domnívám se že mohou existovat vstupní terminály které se obslouží klasicky z Base - například zadávání nových dat ap.
     Pak tam bude zřejmě požadavek paralelního vstupu Calcem který by data jen čerpal. To by mělo celkem asi chodit bez větších problémů. Nevím to jistě ale domnívám se že ze stejného stroje editovat jak databází tak Calcem naráz (myšleno současně) nepůjde.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 27. 1. 2017 18:43:38

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

No v podstatě se jedná o jednosměrný přístup - pouze čtení dat. Účelem je to, že údaje z databáze, která je spravovaná (doplňování, editace atd.) z BASE bych potřeboval importovat do CALCU a tam je vizualizovat - překlopit do grafů. Ale kdykoliv CALC spustím (třeba 1x za týden), tak musí být data aktuální - proto jsem zdůrazňoval že jde o propojení CALCU s databází a nikoliv o pouhé jednorázové překlopení dat do CALCU

Offline

#4 28. 1. 2017 08:49:05

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

To by neměl být problém. Jenom se musím podívat na zobrazení dotazů v Calcu. Ještě by bylo asi potřebné znát základ databáze. Nevím jestli jste testoval základní vkládání.


ZOBRAZIT > ZDROJE DAT > vybrat databázi nebo dotaz - klepnutím na název - pravé tlačítko s kontextovým menu + kopírovat a do Calku vložit.
     Jakmile to vezme ten dotaz (tabulku) tak by se tam měla vložit celá tabulka a s tou už můžete dělat cokoliv. Jakmile byste měl nějaké potíže tak tak je musíte upřesnit. Já mám zde k dispozici pouze LO ale žádné svoje poznámky a vzory. Více bych věděl až se vrátím domů.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 28. 1. 2017 11:30:40

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

Vyzkoušel jsem a tady je výsledek. Po zkopírování se data objevila v tabulce Calcu, ale po uložení Calcu a jeho zavření, následné editaci dat přes Base a jejím uzavření a pak opětovné otevření Calcu se tyto editované data do Calcu nepřenesly. Buďto tedy nejde o propojení, ale pouhé zkopírování stávajícího stavu, nebo se někde musí nastavit, aby při opětovném načtení data byla aktualizována - nevím ale kde, nic jsem nedohledal :-(

Používám AOO

Editoval hdplot (28. 1. 2017 11:31:28)

Offline

#6 28. 1. 2017 14:25:38

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

Otestujte Propojení Calc - Base
     Jedná se o starší soubor, který je plně funkční v AOO 4.1.X. Ovšem v LO nefunguje - to ale pro Vás není důležité. Když by to chtěl někdo rozchodit v LO podívám se. Soubor jsem jakoTako přeložil (i obsah nápovědy kódu v makrech) a měl byste pochytit jak to přizpůsobit.


     Princip je v tom, že doporučuji upravit tak aby nebyl list s volbami vidět a na první stranu vložit úsek do kerého se data pumpují (DBQ). Až(jestli) to rozchodíte upravíme spuštění při startu sešitu - nic se nebude spouštět tlačítkem, ale je to také možnost.


     Šlo by to i jinak, ale myslím že tahle verze by měla vyhovovat.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 28. 1. 2017 14:44:41

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

No bude to chtít prozkoumat. Kouknu na to a případně se ozvu, jak vidím nebude to triviální řešení, takže snad se tím přes víkend prokoušu (mám teď rozdělaného něco jiného a tady jsem si jen připravoval poznatky do budoucnosti). V každém případě děkuji za radu

Offline

#8 28. 1. 2017 15:08:15

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

Není to složité - jen se zadávají některé parametry ručně, pak to načtou vzorce a nakonec zrealizují makra. Když kouknete do toho druhého listu mělo by to být zřejmé.


     Problém spočívá v tom, že databáze je originálně uložena jako XML s kódováním UTF8. Proto je technicky složité napojit databázi jako externí zdroj (OLE, DDE). Lze jen kopírovat. Tím že potřebujete aktualizovat při otevření (současná nemožnost napojit odkazem) je nutné použít makro. Viděl jsem i nějaká makra která dělají aktualizaci ale tohle je celkem komplexní řešení Vaší potřeby. Autor uvádí že načítá jistě dotazy a s velkou pravděpodobností i tabulky. Vzor je na "biblio" což je databáze a nikoliv dotaz - takže problém by být neměl.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 29. 1. 2017 19:37:35

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 514

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

Mně kdysi zafungovala kontingenční tabulka (KT) navázaná na tato externí data. Při změně dat v databázi a po aktualizaci KT jsou data vždy aktuální.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#10 30. 1. 2017 10:42:06

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

Tak jsem to otestoval a rozchodil v tom smyslu, že vím, co kde změnit, abych načetl (a případně vyfiltroval) svoji databázi. Ale zatím jsem to nepochopil, tedy zatím nejsem schopen zrealizovat to, co navrhujete:

neutr napsal(a)

     Princip je v tom, že doporučuji upravit tak aby nebyl list s volbami vidět a na první stranu vložit úsek do kerého se data pumpují (DBQ).

Ale to je asi spíš tím, že s Calcem jsem moc nepracoval, takže budu studovat dál, případně mě zkuste ještě nakopnout, kde najdu a přepíšu údaj o směrování výpisu DBQ a případně jak zrealizovat další doporučované úpravy

Offline

#11 30. 1. 2017 11:55:54

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

Doporučuji nejprve vložit nový list. Já jsem ho pojmenoval MojeData. Následně otevřete :
DATA > DEFINOVAT DATABÁZOVOU OBLAST - následně klepněte na položku DBQ.
     Když to uděláte jako já tak uvidíte v dialogu dole rozsah toho úseku. Pokud to uděláte takto, pak vložte do okénka "Rozsah" $MojeData.$A$1:$C$100. Následně zvolte tlačítkem změnit a pak potvrďte OK.
     Pak už stačí stisknout "Tlačítko obnovy" na listu DBQ. Nyní se podívejte do toho nového listu - měl by obsahovat zadaná data.


     Až to rozchodíte budeme skrývat a zadáme spoušť při otevření.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 30. 1. 2017 12:14:40

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

OK - funguje to. Jen pro úplnost dodávám, že se začaly aktualizovat buňky na listu MojeData a přestaly se aktualizovat buňky na listu DBQ. Takže databáze se do sešitu přepisuje vždy jen na jedno místo? Nelze mít tutéž tabulku vícekrát ?

Offline

#13 30. 1. 2017 12:38:24

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

To jde nejlépe kopií. Například do jiného listu zadáte =MojeData.A1, a vykopírujete do libovolné buňky. Podle toho vzoru vykopírujete celý vstup (DBQ) nebo jinak pojmenovaný úsek. Jinak by se to muselo upravit makru. Celkem to problém není jde jen o to k čemu to potřebujete a jestli toho není moc.


PS : Také to šlo ponechat v původním stavu a obkazem napojit tu původní tabulku.

Editoval neutr (30. 1. 2017 12:39:51)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#14 30. 1. 2017 13:16:59

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

No tohle nepotřebuji k ničemu, jen mě zarazilo, že původní místo, které bylo aktualizované už aktualizované není, tak spíš to byl jen dotaz, jestli je to tak správně. Tedy ano, je to správně a databáze se promítá vždy jen na jedno místo. A teď ještě to spuštění při startu (a případné skrytí)

Offline

#15 30. 1. 2017 16:30:13

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

Popíšu jak na to.


1. - NÁSTROJE > PŘIZPŮSOBIT > zvolte kartu UDÁLOSTI.


2. - Vyberte nabídku AKTIVOVAT DOKUMENT a zkontrolujte zda je úplně dole navolen ten konkrétní sešit, tedy v našem případě PropojeníCalcBase. Někdy je tam nastaven obecný Open Office což je špatně - musí být vybrán konkrétní sešit jinak bude otevření jiného sešitu hlásit chybu při startu.


3. - Klepněte na tlačítko MAKRO. Otevře se okno "Výběr makra". Zde uvidíte 3 položky :
     Moje Makra
     Makra Open Office
     PropojeníCalcBase - to křížkem rozklikněte.


4. - Po rozklikutí se objeví nejprve žlutá položka Standard (to je knihovna) kterou musíte zase křížkem rozkliknout.


5. - Objeví se dvě žluté položky DBQ a ParamQry. Rozklikněte DBQ - musíte klepnout přímo na název (křížek tam je ale po kliku zmizí a nic se nestane což je chyba ale nevadí to).


6. - Nyní se objeví v okně "Název makra" 3 položky. ta správná je RefreshDBQ - vyberte ji a potvrďte OK.


7. - Okno "Výběr makra se zavře" a Vy uvidíte v okně "přizpůsobit" že je makro přiřazeno k položce "Aktivovat dokument". Nyní stačí potvrdit tlačítkem OK. Nezapomeňte hned uložit !!!


     Nyní je hotovo a můžete testovat. Navrhuji smazat některé položky z těch načtených. Znovu uložte dokument ale nyní ho následně zavřete. Potom už zbává tento dokument znovu otevřít a měl byste vidět že se úsek obnovil.


     Po otestování stačí vybrat list který chcete skrýt - například nejprve "Popis" následně :
volba FORMÁT > LIST > SKRÝT  a je hotovo - list není vidět. Následně totéž udělejte s listem DBQ. Na funkcionalitě se nic nezmění. Když byste potřeboval editovat postupujte takto :
FORMÁT > LIST > ZOBRAZIT.
     Pokud byste chtěl tento postup utajit musel byste následně uzamknout dokument. Lze ale uzamknout list ještě před tím nežli ho skryjete. Tam můžete některé buňky nastavit do ochrany - to si otestujte. Aby nešly listy zobrazit musí být uzamčen celý dokument :
NÁSTROJE > UZAMKNOUT DOKUMENT - je tam zadání hesla. Doporučuji prostudovat nápovědu.

Editoval neutr (30. 1. 2017 16:31:23)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#16 31. 1. 2017 12:12:30

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Re: Zobrazení dat z BASE v CALCu - VYŘEŠENÝ

OK - funkčnost je vyřešená, teď už je to jenom o správné reprezentaci načtených dat. Díky za radu

Offline

Zápatí