Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 19. 12. 2016 18:04:56

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 74

průhlednost u grafů

K čemu  je u grafů u pozadí Průhlednost? Když tam nastavím třeba 50% tak velmi nepříjemně prosvítá co je za grafem, všechna ta čísla, co tam mohou být nebo i jen čáry mezi buňkami, když se vyskočí z editačního režimu grafu. Dost mi uniká smysl. Naopak bych tam rád viděl skutečný *přechod* z jedné zvolené barvy do druhé zvolené barvy, s tím, že ta druhá barva může být i bílá, bez průsvitnosti.

Díky.

Offline

#2 19. 12. 2016 18:39:46

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,080

Re: průhlednost u grafů

Ten graf nemusí ležet přímo na datech. Může být třeba na nějakém logu nebo obrázku který má graf nějak doplnit. V podstatě je to další pomocná vrstva. Graf se skládá z více vrstev. Pokud tuto funkci nepotřebujete nezapínejte průhlednost.
     Je to možnost jak velmi snadno rozšířit grafický výstup bez zásahu do vlastního grafu. Lze tak udělat například nějakou přímku (například osu normálového rozdělení aj.) která se jinak musí manuálně nakreslit do nějaké vrstvy nebo na povrch grafu a sloučit objekty.
     Průhledné pozadí je základní vlastností vrstev grafu. Je potřebné si uvědomit že v Calcu se dělá plno grafů které se exportují do jiných aplikací - například do Impress, a podobně. Některé aplikace umí také graf, ale Calc je nejlepší právě kvůli zpracování dat v tabulce. Ostatní nemají tolik možností a hlavně zdroj dat se musí udělat většinou jinde a pak třeba ručně zadat.
     Například tabulky ve Writer umí něco málo spočítat, ale je to jen několik málo možností - některé statistické ale na vědecké výpočty Writer nestačí. V Calcu provedete výpočty a kliknutím uděláte graf a to je důvod variant které umožňují různá vylepšení mezi kterými může být i přechod garev, šrafování obrázek na pozadí aj.
     

PS můžete graf položit na nějaký bílý (barevný) neprůsvitný čtverec, obdélník a zabránit prosvítání mřížky. Také lze mřížku vypnout. To se dělá lépe v LibreOffice, ale jde to vypnout i v AOO i když pro celý sešit.

Editoval neutr (19. 12. 2016 18:48:27)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 19. 12. 2016 18:58:09

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 74

Re: průhlednost u grafů

neutr napsal(a)

PS můžete graf položit na nějaký bílý (barevný) neprůsvitný čtverec, obdélník a zabránit prosvítání mřížky. Také lze mřížku vypnout. To se dělá lépe v LibreOffice, ale jde to vypnout i v AOO i když pro celý sešit.

Ano, to je přesně to, co nechápu. K tomu, abych dostal graf z červené do bílé, musím dělat obezličky, musím učit obezličky, což jistě nepřispívá k důvěryhodnosti a to mi nebaví. To tedy raději opravdu průhlednost vypouštím. A právě proto píši, že mi tam chybí místo průhlednosti "bílá" a bylo by vše krásné a prosté.

Editoval peekaa (19. 12. 2016 18:58:34)

Offline

#4 19. 12. 2016 19:10:36

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,080

Re: průhlednost u grafů

Já si myslím že právě uvedené vlastnost je něco navíc, co se používat nemusí, ale naopak může. Jde tedy o plus. Lidé často postrádají právě u grafů možnost si graf přizpůsobit.
     Ještě jsem zapoměl uvést že grafy lze překrývat. Takže můžete vypracovat například 5 grafů z různých období a překrýt přes sebe. Pak budete potřebovat vsunout jinak legendy nebo potřebné doplňující texty. Je to hraní si, ale dost lidí si na "pěkném grafu" zakládá. Značně omezená základní funkčnost grafů je zde opakovaně dotazována i kritizována.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 19. 12. 2016 19:36:35

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 438

Re: průhlednost u grafů

Můžete zadat nikoliv "barvu" ale "přechod". Tedy nikoliv na kartě "průhlednost" ale na kartě "oblast". To je asi to co vás rozčílilo :-). Na kartě průhlednost nechte zatrženo "neprůhledné".


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#6 19. 12. 2016 19:48:41

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 74

Re: průhlednost u grafů

Přechod znám, ale chtěl bych, chtěli bychom i svoje přechody, třeba z hezké oranžové do bílé či do tmavší oranžové, ne jen ty předvolené. Mě právě jen udivilo, že taková vcelku nepoužitelná věc jako průhlednost je v LO vytvořená, ale vlastní přechody nikoliv.

Offline

#7 19. 12. 2016 20:29:48

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,080

Re: průhlednost u grafů

Ono by to šlo udělat například v rámci grafických postupů překládání. To je ale spíš zájmová činnost. Mám makra která by to mohla automatizovat. Mám stažené stará ale funkční od Denyho Brawera. Také mám makra na detekci a rozpoznání barev - jen pro Calc ale pomohou najít čísla barev. Také jsem kdysi dělal nějaké automatizované podbarvování.
     Je to ale stejně grafická práce na kterou musí být chuť a nálada. Deny má uvedena makra která malují například spirály, kytky a podobné věci. Vede to ale k výuce programování i když se vzory spouští tlačítky a provolbou. Kdysi jsem chtěl udělat pomůcky pro grafiku v Draw , Calcu a Writer ale nějak jsem to odložil a dělám jiné věci. Když bude zájem postnu sem co mám.

Editoval neutr (19. 12. 2016 20:31:34)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 22. 12. 2016 00:24:06

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 748

Re: průhlednost u grafů

Pokud chcete pozadí grafu s vlastním přechodem, tak to jde (ale je to trochu prasečina a nechápu proč).

1) Vyberte celý objekt (tlusté šedé orámování), pravý klik, formát oblasti grafu, a nastavte průhlednost 100%.

2) Zrušte výběr.

3) klik do okraje grafu, (tenké orámování, zelené chytací body).

4) Pravý klik, oblast. Vyberte záložku přechody. Tady si můžete vybrat některý přednastavený přechod a upravit jeho parametry (barva od do, typ, směr, ...) Výsledný přechod můžete uložit.

Můžete otestovat další volby a kombinace obou pozadí.

(AOO 4.1.2, LO teď po ruce nemám, předpokládám, že to bude podobné)

Offline

Zápatí