Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 13. 12. 2016 11:00:21

Dayisa
Člen
Registrace: 13. 12. 2016
Příspěvků: 6

Funkce procento

Ahoj,

potřebuji pomoci, nápověda mi nejde spustit, spadne mi celý office.
Mám k dispozici asi 1600 produktů s nákupními cenami a potřebuji je navýšit o x% (prodejní ceny) a zaokrouhlit a uložit soubor.
Moc děkuji za pomoc.
Denisa

Offline

#2 13. 12. 2016 11:06:57

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 560

Re: Funkce procento

asi bych si do nějaké buňky, třeba G1, uložil o kolik procent chci zdvíhat, třeba číslo 0,35 tzn o 35% a pak bych vedle cen nakopíroval takovýhle vzorec =ROUND(A2*(1+$G$1);1) (Poslední číslo "1" značí počet desetinných míst na které se zaokrouhluje, "0" = na celá čísla, "2" = na dvě desetinná místa)


LibreOffice 6.2.

Offline

#3 13. 12. 2016 11:16:56

Dayisa
Člen
Registrace: 13. 12. 2016
Příspěvků: 6

Re: Funkce procento

Děkuji, ale nějak mi to nejde.
V A1 mám price, pak od A2 až bůhví kam ceny. Do G1 jsem dala 0,5 a do b1 vložila vzorec =ROUND(A2*(1+$G$1);0)a píše mi to VALUE

Offline

#4 13. 12. 2016 11:31:18

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Funkce procento

Standardní postup je vytvořit podíl a výsledku dát FORMÁT > BUŇKY > ČÍSLA - zadat procenta. Tento formát se zaokrouhlí na 2 desetinná čísla. Ovšem při převodu (např. HTML) to nemusí fungovat správně. Takže postup pro případ, že se formátování nezachová :
Vzorec nejlépe funkce CEILING, ROUND, nebo FLOOR a existují ve více verzích : -
PS pan TRNKA uvádí správně ROUND

=CEILING(7/9;0,01;0)
=FLOOR(7/8;0,01;0)

Kde 7/8 je podíl který vypočítáte, 0,01 je zaokrouhlení, 0 = režim. Podobně lze ale vytvořit podíl ještě jinými způsoby. jenom k tomu musíte přidat ještě toto :  &  " %"

=FLOOR(7/8;0,01;0) &  " %"

nebo

=CEILING(7/9;0,01;0) &  " %"

      Následně byste měla vzorce načíst do paměti a zpět vložit jen jako čísla a text - tedy ve všech případech - i v tom prvním - aby vzorce zmizely.

Editoval neutr (13. 12. 2016 11:46:13)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 13. 12. 2016 11:35:44

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Funkce procento

Aha mezi tím odpověděl pan Trnka - ten problém bude asi v tom, že čísla máte jako text a nikoliv jako formát měny. Pokud tam máte za číslem Kč - nejspíš je to ze zdrojového textu a je to opravdu text. Proto to chce hodnotu. Pokuste se to naformátovat na měna. To se Vám asi nepodaří takže doporučuji dialogem najít a nahradit nejprve to "Kč" - za nic a následně přeformátovat buňky na číslo. při tom musíte smazat jednoduchý apostrof před číslem který normálně vidět není, ale je tam.
     Takže zadáte hledat ' a nahradit - opět nic. Pak by už měla čísla sednout k pravé straně a budou to čísla.

Editoval neutr (13. 12. 2016 11:44:41)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 13. 12. 2016 13:10:03

Dayisa
Člen
Registrace: 13. 12. 2016
Příspěvků: 6

Re: Funkce procento

Neutr - tak z tohohle postupu nejsem chytrá vůbec big_smile Já to nikdy nedělala..Nemám tam Kč, mám to takhle: 76.03305785124

Offline

#7 13. 12. 2016 13:58:20

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Funkce procento

K jaké straně máte ta čísla zarovnaná - jestli doleva tak je to text - to jsem si myslel původně. Podle Vaší ukázky tam asi máte čísla ale s tečkou, což je formát čísel obvyklý pro USA.
     Takže pokuste se dialogem "Najít a nahradit" změnit tečku za čárku a pak otestujte vzorce. Pokud jsou navíc ještě zarovnána do levé strany jsou ta čísla ve formátu text. To se musí také odstranit. Takže pak použijte návod výše.
     Pokud to chcete otestovat postupujte takto :
1. - nahraďte tečku čárkou a otestujte vzorce.
2. - pokud to nepomůže zadejte FORMÁT > BUŇKY > karta ČÍSLA. Pak se podívejte do rozkliknuté buňky. měla byste tam vidět ten jednoduchý apostrof na začátku.
     Vyberte všechny buňky s vadným formátem a udělejte opravu na čísla.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 13. 12. 2016 14:21:17

Dayisa
Člen
Registrace: 13. 12. 2016
Příspěvků: 6

Re: Funkce procento

Už se mi to povedlo, chtěla jsem jásat, ale zjistila jsem, že když si chci ta čísla zkopírovat a vložit do jiného xlsx, tak se změní na chybu :-/ Dá se to nějak vyjmout?

Offline

#9 13. 12. 2016 14:27:20

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Funkce procento

No právě - nejprve to uložte jako ODS (česky!), upravte aby to byla opravdu čísla, zkopírujte do jiného ODS. Je otázkou v jaké lokaci máte ten Excel? - v angličtině že. Proto ten formát čísel. Uložte to jako český Calc, pak upravte a kopírujte. Když totiž necháte angličtinu vždy to vyhodí chybu - chce to tečky :-(


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 13. 12. 2016 14:36:35

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Funkce procento

Ještě mne napadlo když byste měla anglickou verzi (USA) LO - fungivaly by ty vzorce i s tečkou a stačilo by odstranit jen textový formát.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 13. 12. 2016 14:52:34

Dayisa
Člen
Registrace: 13. 12. 2016
Příspěvků: 6

Re: Funkce procento

uložila jsem to jako ODS, nevím, jak poznám, jestli česky..Jsou to čísla (to poznám ve formátu buněk?).
Zkopíruju to a je to zase chyba..Ten xlsx z kterého čerpám je ve formátu buněk také česky..

Editoval Dayisa (13. 12. 2016 14:53:04)

Offline

#12 13. 12. 2016 16:52:40

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Funkce procento

Ano píšu to už potřetí. Čísla jako čísla se automaticky zarovnají do pravé strany. Čísla jako text se zarovnají do levé strany.
     Asi máte buňky plné. Aby to bylo vidět musíte zvětšit buňky (šířku sloupce) nad velikost čísel. Libre Office umí počítat základními operátory i s textovou formou čísel, ale do vzorce to už nevezme.
A ještě něco :
     Nesmíte mít zapnuté zarovnávání - například typicky na střed. Pak se to nepozná. Když ale otevřete nový sešit tak nemá formátování. Potom vložte obsah do zvětčené buňky a uvidíte kam se to zarovnává.


     Když výsledky zkopírujete - vložte to dialogem "Vložit jinak" - jen čísla a text. Tím se odstraní vzorce z buněk a žádná chyba by se neměla objevit. Následně pak můžete zase ODS uložit jako XSLX - tedy Excel.
     To byste asi potřebovala pokud je to také vstup pro eshop - podobně jako je výstup. Takže jde o formáty. Možná budete muset zpětně čárky zaměnit za tečky to ale předbíhám.

Editoval neutr (13. 12. 2016 16:54:28)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 14. 12. 2016 08:18:21

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 560

Re: Funkce procento

Dayisa napsal(a)

Už se mi to povedlo, chtěla jsem jásat, ale zjistila jsem, že když si chci ta čísla zkopírovat a vložit do jiného xlsx, tak se změní na chybu :-/ Dá se to nějak vyjmout?

"Vložit jako..." "čísla" - to by mělo fungovat. (snad i bez ohledu na formát (xlsx či ods). Pouhé ctrl+c/v vloží celé vzorce, což se může projevit jako chyba.


LibreOffice 6.2.

Offline

#14 14. 12. 2016 12:05:36

Dayisa
Člen
Registrace: 13. 12. 2016
Příspěvků: 6

Re: Funkce procento

Už se mi to povedlo, zkopírovala jsem to do poznámkového bloku a odtamtud do nového excelu. Díky moc za pomoc smile

Offline

Zápatí