Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 5. 12. 2016 15:40:48

Romique
Člen
Registrace: 5. 12. 2016
Příspěvků: 2

Formulář s menu - VYŘEŠENO

zdravim borci, mám dotaz ohledně formuláře, který se mi v excelu nedaří udělat a vlastně je mi jedno v čem to bude fungovat, ale výsledek musí být stejný.

1) potřebuji abych si mohl z menu v buňce vybrat materiál (název obsahuje mezery, čárky, pomlčky)
2) v buňce pod ní musím vybrat z menu podmateriál (název obsahuje taky mezery, čárky a další zakázané znaky) z množiny, která se váže na materiál výše.
3) chci aby se mi automaticky na základě vybraného podmaterálu do další buňky doplnila identifikace podmateriálu

co mi v excelu nejde je, že když ošetřím v názvech nahrazení podtržítek za mezery, tak už nevím, jak k tomu ošetřit doplnění čárky v názvu... z 5,55 si to excel přemele na 5_55...

prosím vás někoho znalého, jestli by mi poradil, doporučil...

díky moc

Editoval Romique (19. 12. 2016 17:23:53)

Offline

#2 5. 12. 2016 18:38:02

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,949

Re: Formulář s menu - VYŘEŠENO

1 - "potřebuji abych si mohl z menu v buňce vybrat materiál (název obsahuje mezery, čárky, pomlčky)" - není problém jedná se o tz. "Konsolidaci dat".
2 - " v buňce pod ní musím vybrat z menu podmateriál (název obsahuje taky mezery, čárky a další zakázané znaky) z množiny, která se váže na materiál výše." - tohle ale už stejným způsobem nepůjde. Musí to být rozbalovací seznam tz. ListBox, nebo ComboBox.
     Respektive by se muselo aktivovat makro které by to muselo zajistit. Takže z toho důvodu se musí někde něco stisknout - což znamená v důsledku, že i ta první buňka by měla být "roletkou" a ne "Konsolidaci dat".
     Našlo by se sice řešení i bez makra - se vzorci, ale jde o objemy položek. Někde na na řádech tisíců to už asi běžet nebude, nebo jen velice pomalu.
3 - Zřejmě podle bodu 2 výpis vlastní položky (nebo další podvýběr roletkou?)


     Problém s Excelem možná bude v tom, že desetinné čárce nerozumí - asi chce tečku, což by se v LibreOffice a Apache OpenOffice také mohlo stát za určitého předpokladu. Ale to bych musel vidět ostrá data.


     Návrh konkrétního řešení může mít zhruba 3 podoby podle použitých prvků.
A - pomocí "Konsolidaci dat" a vzorců. To může být omezeno počtem, respektive rychlostí provedení. Zato by to mohlo chodit možná i pod Excelem - ale to nevím jistě.
B - Pomocí formulářových ovládacích prvků přímo v buňkách. Vypadá to hodně podobně jako při užití "konsolidace dat", ale prvek je tam většinou viditelný vždy. Konsolidaci poznáte většinou až když do buňky klepnete. Tohle ale při dvou nebo dokonce třech stupních kaskády výberu vyžaduje makra, která v Excelu nerozchodíte.
C - Použití klasického dialogu (jako vyskakovací tabulka "dialog" výběru). Zde je řešení pouze o makrech, ale je to nejelegantnější a podle mne také "nejtechničtější" řešení.


     Možná Vám postačí řešení problému v Excelu například náhradou podtržítka zpět na čárku, ale to souvisí s formátem čísla. Možná postačí formát čísel vyřešit převodem na text a jistě více různých triků. Pokud by toto někdo v rámci Excelu uměl bude to kolega "lp.".


     V každém případě to asi bude chtít nějakou ukázku souboru dat, upřesnění zda to může obsahovat makra ODF která v Excelu nechodí. Postněte sem vzor (stačí nejmarkantnější případy) ale uveďte objemy. Například 1000 základních pojmů rozšířených na 100 podvýběrů a každý podvýběr ještě 10 variant - a je z toho milion, což by asi byla hranice vzorců. Tou hranicí je ve skutečnosti největší množina výběru - tedy v tomto příkladu 1000.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 5. 12. 2016 23:54:42

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 806

Re: Formulář s menu - VYŘEŠENO

Zkus to napsat do sekce Base.

V Calcu se podobné věci špatně udržují. Pro pár hodnot se to udělá celkem snadno přes konsolidaci nebo makro.

Do Excelu to lidi cpou mj. proto, že MS standardně nedává databázi. Excel je navíc obvykle o něco rychlejší než Calc.

Tady Base je, tak proč ji nepoužít. Je na to stavěná a příslušnou aplikaci na ní postavíš snáze a bude i komfortnější. (Připouštím, že poněkud předbíhám. Požadavek byl doplnit do nějaké buňky nějakou hodnotu.)

Tomu co píšeš o "zakázaných" znacích, co nejde v Excelu, atd. nerozumím. Přesněji neznám znak, kterých bych v buňce nemohl použít.

Offline

#4 6. 12. 2016 14:17:13

Romique
Člen
Registrace: 5. 12. 2016
Příspěvků: 2

Re: Formulář s menu - VYŘEŠENO

mile rád bych vám ty data poslal, ale mohl bych si v práci zabalit kufry...není to obsáhlé...dejme tomu, že mluvíme o datovém poli cca 500x50.
Co se týče zakázaných znaků, tak jsou to právě ty, které se nesmí objevovat v názvech funkcí, proměnných, atp., takže aby v názvech tyhle věci nebyly, tak si je sám excel přepíše na podtržítka...no s tím už si asi hlavu lámat nebudu...
Co vlastně potřebuju, jde mi o to, abych v nějakém programu, který je uživatelům naší firmy běžně přístupný (ms office, pdf reader a teď mě napadá i web browser, ale to je ta poslední možnost) ve kterém si "vycvakají" z menu jednotlivých kolonek data, která jsou potřebná, aby si udělali něco jako doklad o výdeji a spotřebě, a následně ho vytiskli na A4. Co mi dělá vrásky na čele, tak to je provázanost dat, jak jsem zmiňoval v prvním příspěvku. Do toho vlastně ještě potřebuji, aby se prováděly základní matematické funkce se zadanými daty. No abych tady neplácal něco nějak nepochopitelně, tak uvedu příklad.

1) na první stránce si vyberu matroš z menu,
2) v kolonce pod ním si vyberu podmatroš, který se váže jen k vyplněné kolonce výše
3) ve třetí kolonce by se mělo samo doplnit ID podmatroše
4) mělo by probíhat nějaké násobení čísel
5) na druhé, třetí stránce by se měl sám doplnit uvedený podmatroš na první stránce

kdyby excel nedělal bordel s názvama a uměl s nima pracovat v původním formátu, tak bych nic neřešil, ale jediné co je špatně, jsou názvy se znaky...ale to se opakuju...

jinak díky za rady

Offline

#5 6. 12. 2016 17:35:39

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,949

Re: Formulář s menu - VYŘEŠENO

Aby se to dalo nějak pojmout a zpracovat je potřeba vidět strukturu dat. Takže nemusíte posílat ostrá data ale jejich podobu.


      Můžete zaměnit skutečné položky za simulovaný text. Doporučuji vykopírovat tento vzorec :

=CHAR(RANDBETWEEN(33;110)) & CHAR(RANDBETWEEN(33;110)) & CHAR(RANDBETWEEN(33;110)) & CHAR(RANDBETWEEN(33;110))

Tohle vygeneruje 4 náhodné znaky a můžete z toho jakoby nasimulovat strukturu. To znamená že sešit by měl mít asi těch 500 základních položek a pak těch 50 rozšiřujících. Jde hlavně o to jak jsou data v listech "uskladněna".
      Samozřejmě by mělo být vidět co kde v listech má být - zejména jaké výpočty. K tomu poznámky abych si udělal správnou představu. Tohle většinou působí dost často nedorozumění a každá maličkost může mít vliv na výsledek. Takže pochopte že by vzor měl být do určité míry formulářem který je potřeba uvést do provozu.


      Už jsem dělal dost věcí a vím, že lidé někdy požadují podivné uspořádání. Logické je vytvářet klasickou tabulku, ale viděl jsem například požadavky do řádků místo do sloupců. Udělám to do sloupců jak je obvyklé. Tomu pak žadatel nerozumí a já zase nevím co chce. Takže popis, popis, popis.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí