Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 21. 11. 2016 21:27:38

Kaa33
Člen
Registrace: 21. 11. 2016
Příspěvků: 4

Makro - mazání řádků - VYŘEŠENO

Zdravím,

mám soubor s daty a mezi nimi řádky, které chci vymazat. Když spustím zaznamenávání makra a normálně řádky vymažu, tak po opětovném spuštění makra se nic nestane.

Prosím, nepište příkazy. Nepůjdu do zdrojového kódu, nevyznám se v tom. Potřebuji poradit jak to udělat, úplně jednoduše při nahrávání makra.



A ještě mám dotaz: K čemu je při rozšířeném vkládání (Ctrl Shift V) nabídka vynechat prázdné buňky. Když to zaškrtnu, stejně zkopíruje i prázdné buňky. Nějak tomu nerozumím. Děkuji.

Editoval Kaa33 (23. 11. 2016 20:25:43)

Offline

#2 21. 11. 2016 21:32:25

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 504

Re: Makro - mazání řádků - VYŘEŠENO

Na "odstranění" prázdných řádků se skvěle hodí příkaz (dialog) "Řadit". Pokud se vám nehodí přeskupení řádků tak si vytvořte pomocný sloupec kde dáte 1,2,3, ... jen na obsazené řádky (vždy lze nějak automatizovat, záleží na tom jak přesně data vypadají) a na prádných řádcích nic není a potom dáte řadit dle tohoto sloupce.

Editoval ludviktrnka (21. 11. 2016 21:33:18)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#3 21. 11. 2016 21:42:08

Kaa33
Člen
Registrace: 21. 11. 2016
Příspěvků: 4

Re: Makro - mazání řádků - VYŘEŠENO

děkuji za odpověď. použil jsem vzorec counta a dal jsem řadit sestupně a řádky s hodnotou 1 byly úplně nahoře. Takže jsem mohl kopírovat jen ty buňky které jsem potřeboval, aniž bych mazal řádky. Ale když makro opětovně spustím. Vůbec žádné řazení neproběhlo, a hodnoty se nakopírovaly i s těmi prázdnými řádky mezi.

Přijde mi, že nahrávání makra nezaznamenává vše, co já během své práce udělám... .?

Offline

#4 21. 11. 2016 21:50:52

Kaa33
Člen
Registrace: 21. 11. 2016
Příspěvků: 4

Re: Makro - mazání řádků - VYŘEŠENO

Potřebuji data ze sloupce B zkopírovat do řádku tak, aby tam nebyly mezery od těch sudých řádků. A nejlépe makro na to. Viz obr. č. 2 jaký chci výstup. Děkuji

01.png


02a.png

Editoval Kaa33 (21. 11. 2016 21:51:37)

Offline

#5 21. 11. 2016 22:05:28

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 504

Re: Makro - mazání řádků - VYŘEŠENO

Nahrání makra vám neporadím, myslím že takto "složitý" proces nelze zautomatizovat bez toho aniž by člověk vlezl do kódu. Ručně bych to udělal takto: Označím ve sloupci B řádky buňky B2:B100 a posunu je o jedno nahoru (ručně myší), pak dám řadit dle sloupce A, tím se odstraní prázdné řádky, potom označím sloupec B a ctl+c dám vložit jako kam potřebuji s transpozicí. Zda se to podaří nahrát nevím.

Editoval ludviktrnka (21. 11. 2016 22:06:05)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#6 21. 11. 2016 22:21:18

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,532

Re: Makro - mazání řádků - VYŘEŠENO

Do Sloupce "C" - buňka C1 zadejte vzorec :

=IF(B1= "";"";ROW())

Tento vzorec :
1. - vykopírujete až na konec Tímto způsobem.
      po vytvoření vzorce skočíte do vedlejší buňky (jedno jaké) - vraťte kurzor do C1 a zkopírujte.
      následně stiskněte Ctrl + End - dostanete na konec sloupce "C" kde jsou někde v A,B data.
      Nyní stiskněte Shift+Ctrl+šipka nahoru - bude vybrán sloupec C v oblasti dat.
      Nyní udělejte Ctrl+V (nebo vložit z nabídky)
2. - Máte stále vybraný sloupec se vzorci a někde je vidět číslo, jinde ne.
      Stisknete Ctrl + C a hned vložte jinak - výběr v dialogu jen čísla, text.
3. - Nyní vyberte úsek B1:Cx (B1 až poslední buňka v C která má údaj)
4. - Dejte seřadit podle C.
5. - Vyberte setříděná data a vložte jinak - nyní výběr v dialogu TRANSPONOVAT - může to být kdekoliv.
      Dostanete 2 řádky - v jednom číslo řádku a ve druhém vlastní hodnoty


     Když byste potřeboval původní data ve sloupci B zachovat postupujte podobně, jen s tím, že do C dáte kopii sloupce B a operaci třídění (1-5) uděláte do sloupce D. Transponovaný úsek můžete vložit kamkoliv. Pořadí dat zůstane zachováno. Když byste nepotřeboval zachovat pořadí hodnot, stačí pouze data z B seřadit a následně transponovat i bez pomocného sloupce.

Editoval neutr (21. 11. 2016 22:27:29)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 21. 11. 2016 22:33:57

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,532

Re: Makro - mazání řádků - VYŘEŠENO

PS uvedený postup lze nahrát poměrně snadno, ale některé věci musíte vědět. Když byste jo makro potřeboval, popíšu krok po kroku co je potřeba k úspěšnému nahrání - ale bude to slušný manuálek. Navíc musíte nejspíš přiřadit nějaký spouštěcí prvek nebo alespoň klávesovou zkratku.
     Musel byste ale uvést kolik řádků to asi bude, zda potřebujete původní tabulku zachovat adhok a kam se má vložit transponovaný úsek. Dále musím vědět zda to děláme v LibreOffice, nebo Apache OpenOffice a zada to bude v knihovně pro všechny sešity, nebo jen pro ten jeden určitý sešit.

Editoval neutr (21. 11. 2016 22:36:54)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 23. 11. 2016 20:25:01

Kaa33
Člen
Registrace: 21. 11. 2016
Příspěvků: 4

Re: Makro - mazání řádků - VYŘEŠENO

Děkuji za odpovědi. Už jsem to vyřešil.

Při nahrávání makra člověk nesmí označit všechny řádky najednou. Ale postupně. Je  Zapotřebí nejprve kliknout kurzorem do buňky která leží v řádku, který následně celý označíte a vymažete. Je důležité aby přes označením řádku byla vybrána jakákoliv buňka, která leží v tom řádku. Tak nějak program pochopí, který řádek se bude mazat. Takhle jsem to udělal krok za krokem a už mi makro běží.

Offline

Zápatí