Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 20. 10. 2016 16:49:56

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 111

průměr, max, min jako součet

Součet se dá řešit tak, že označím čísla a kliknu na "sumu". http://prntscr.com/cwqbhn. Nedá se prosím nějak udělat, aby podobně prostě takto šel řešit i průměr, max i min? Chtěl bych, aby se čísla označili předem a pak teprve kliklo na patřičnou funkci. Nenabízejte mi prosím ten druhý způsob, že se nejdříve zvolí funkce a pak teprve čísla, to znám, ale to nyní nepotřebuji, resp. to potřebuji opravdu tak jak píši.

Díky. Myslím, že to nejde, ale pro jistotu :-)

Offline

#2 20. 10. 2016 17:37:29

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 515

Re: průměr, max, min jako součet

taky myslím že to asi nejde, ale nebylo by tak těžký to doprogramovat.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#3 20. 10. 2016 18:06:07

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,581

Re: průměr, max, min jako součet

Tam jde asi spíš o systém práce.
     Vybraný úsek už máte - tak jak popisujete. V té chvíli zkopírujte do paměti úsek v POLE NÁZVU - stačí klepnout 1x a vybraný úsek se "vymodří" - stačí udělat Ctrl+C. Je to okénko hned nad tabulkou v levo nahoře (pokud nemáte vypnutou lištu LIŠTU VZORCŮ).
     Pak už zadáte jen vzorec a úsek do něj vlepíte. Má to výhodu, že vzorec můžete napsat kdekoliv a nemusí to být jako u Sumy pod, nebo vpravo od úseku - ale samozřejmě může. Ono to jde i opačně ačkoliv ne tak automaticky. Zadáte funkci z dialogu a v pravé straně je značka pro úsek. Máte čas úsek vybrat. Samozřejmě když je to velký úsek tak to může být nepřehledné, ale můžete prostředek úseku "skrýt" a tak ho můžete mít velmi přehledně na očích.


     Takže jde spíš o systém práce nežli o potřebu upravovat postup ve zdroji, nebo pomocí programu. Většina potřeb je krátkodobých a ty úpravy které vyžadujete jsou celkem banální. Zrychlují práci o jedno nebo dvě kliknutí (tím mám na mysli také Vaše dřívější příspěvky). Jde samozřejmě o potřebu plynoucí z opakované monotónní práce. Ale v tom je právě princip nalezení lepšího systému. Často jde jen o znalost používání klávesových zkratek nanejvýš se spojením na nahrávané makro - to je uživatelská znalost - nikoliv programátorská ačkoliv je to na rozhraní.

Editoval neutr (20. 10. 2016 18:07:47)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 20. 10. 2016 20:15:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,581

Re: průměr, max, min jako součet

Podívejte se sem Vzorce.
     Je to makro které umí SUM, Průměr(aritmetický), Max a Min. Vyberte úsek a zavolejte "ovládání" > vzorec. Vyskočí vám přibližně v polovině obrazovky PopUp okénko s nabídkou. Vyberte položku. To stačí. Buď v pravo, nebo vespod se vytvoří úsek se zadaným vzorcem.
     Umí to i "matici" - to způsobí že vyskočí upozornění - ale nic jiného vzorec se provede. Když nic nevyberete dostanete také hlášku ale makro skončí.


     Originálně v LO(poslední verze) jsem nastavil klávesovou zkratku F3. Ta se mi objevila i vedle volby takže by to mohlo fungovat i u Vás. To bych potřeboval upřesnit. Je to možná novinka který dříve nebyla možná - přenesení klávesové zkratky.
    Takže mi stačilo vybrat úsek a stisknout F3 + vybrat položku. Ovšem v AOO(poslední verze) mi To nefungovalo na zkratku - jen na volbu z hlavní nabídky. Takže nevím zda to bude fungovat i u přenesných souborů.


Otestujte prosím zda v LO funguje klávesová zkratka F3 bez toho abyste jin museli nastavit sami.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 21. 10. 2016 11:29:45

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 111

Re: průměr, max, min jako součet

neutr: prosím přestaňte mě poučovat jak a co dělám špatně. Nechci tady popisovat důvody, proč to potřebuji přesně takto, vychází to z mých poznatků a zkušeností a vím moc dobře, co potřebuji.  Přesně pro vás byla určena věta "Nenabízejte mi prosím ten druhý způsob, že se nejdříve zvolí funkce a pak teprve čísla, to znám, ale to nyní nepotřebuji, resp. to potřebuji opravdu tak jak píši. ". Stačí mlčet nebo napsat - asi nejde, nebo nabídnout jiné řešení, ale bez poučování. Jsem již dost starý a mrzutý a na toto již nemám náladu, dokonce jsem na to alergický.

Offline

#6 21. 10. 2016 23:30:43

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 771

Re: průměr, max, min jako součet

Pokud mám podobnou potřebu, tak použiji sum a funkci pak opravím. Občas je to opravdu rychlejší. Na to jste ale asi už přišel sám.

Editoval lp. (21. 10. 2016 23:31:21)

Offline

Zápatí