Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 20. 10. 2016 16:49:56

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 111

průměr, max, min jako součet

Součet se dá řešit tak, že označím čísla a kliknu na "sumu". http://prntscr.com/cwqbhn. Nedá se prosím nějak udělat, aby podobně prostě takto šel řešit i průměr, max i min? Chtěl bych, aby se čísla označili předem a pak teprve kliklo na patřičnou funkci. Nenabízejte mi prosím ten druhý způsob, že se nejdříve zvolí funkce a pak teprve čísla, to znám, ale to nyní nepotřebuji, resp. to potřebuji opravdu tak jak píši.

Díky. Myslím, že to nejde, ale pro jistotu :-)

Offline

#2 20. 10. 2016 17:37:29

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 568

Re: průměr, max, min jako součet

taky myslím že to asi nejde, ale nebylo by tak těžký to doprogramovat.


LibreOffice 6.2.

Offline

#3 20. 10. 2016 18:06:07

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: průměr, max, min jako součet

Tam jde asi spíš o systém práce.
     Vybraný úsek už máte - tak jak popisujete. V té chvíli zkopírujte do paměti úsek v POLE NÁZVU - stačí klepnout 1x a vybraný úsek se "vymodří" - stačí udělat Ctrl+C. Je to okénko hned nad tabulkou v levo nahoře (pokud nemáte vypnutou lištu LIŠTU VZORCŮ).
     Pak už zadáte jen vzorec a úsek do něj vlepíte. Má to výhodu, že vzorec můžete napsat kdekoliv a nemusí to být jako u Sumy pod, nebo vpravo od úseku - ale samozřejmě může. Ono to jde i opačně ačkoliv ne tak automaticky. Zadáte funkci z dialogu a v pravé straně je značka pro úsek. Máte čas úsek vybrat. Samozřejmě když je to velký úsek tak to může být nepřehledné, ale můžete prostředek úseku "skrýt" a tak ho můžete mít velmi přehledně na očích.


     Takže jde spíš o systém práce nežli o potřebu upravovat postup ve zdroji, nebo pomocí programu. Většina potřeb je krátkodobých a ty úpravy které vyžadujete jsou celkem banální. Zrychlují práci o jedno nebo dvě kliknutí (tím mám na mysli také Vaše dřívější příspěvky). Jde samozřejmě o potřebu plynoucí z opakované monotónní práce. Ale v tom je právě princip nalezení lepšího systému. Často jde jen o znalost používání klávesových zkratek nanejvýš se spojením na nahrávané makro - to je uživatelská znalost - nikoliv programátorská ačkoliv je to na rozhraní.

Editoval neutr (20. 10. 2016 18:07:47)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 20. 10. 2016 20:15:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: průměr, max, min jako součet

Podívejte se sem Vzorce.
     Je to makro které umí SUM, Průměr(aritmetický), Max a Min. Vyberte úsek a zavolejte "ovládání" > vzorec. Vyskočí vám přibližně v polovině obrazovky PopUp okénko s nabídkou. Vyberte položku. To stačí. Buď v pravo, nebo vespod se vytvoří úsek se zadaným vzorcem.
     Umí to i "matici" - to způsobí že vyskočí upozornění - ale nic jiného vzorec se provede. Když nic nevyberete dostanete také hlášku ale makro skončí.


     Originálně v LO(poslední verze) jsem nastavil klávesovou zkratku F3. Ta se mi objevila i vedle volby takže by to mohlo fungovat i u Vás. To bych potřeboval upřesnit. Je to možná novinka který dříve nebyla možná - přenesení klávesové zkratky.
    Takže mi stačilo vybrat úsek a stisknout F3 + vybrat položku. Ovšem v AOO(poslední verze) mi To nefungovalo na zkratku - jen na volbu z hlavní nabídky. Takže nevím zda to bude fungovat i u přenesných souborů.


Otestujte prosím zda v LO funguje klávesová zkratka F3 bez toho abyste jin museli nastavit sami.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 21. 10. 2016 11:29:45

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 111

Re: průměr, max, min jako součet

neutr: prosím přestaňte mě poučovat jak a co dělám špatně. Nechci tady popisovat důvody, proč to potřebuji přesně takto, vychází to z mých poznatků a zkušeností a vím moc dobře, co potřebuji.  Přesně pro vás byla určena věta "Nenabízejte mi prosím ten druhý způsob, že se nejdříve zvolí funkce a pak teprve čísla, to znám, ale to nyní nepotřebuji, resp. to potřebuji opravdu tak jak píši. ". Stačí mlčet nebo napsat - asi nejde, nebo nabídnout jiné řešení, ale bez poučování. Jsem již dost starý a mrzutý a na toto již nemám náladu, dokonce jsem na to alergický.

Offline

#6 21. 10. 2016 23:30:43

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 809

Re: průměr, max, min jako součet

Pokud mám podobnou potřebu, tak použiji sum a funkci pak opravím. Občas je to opravdu rychlejší. Na to jste ale asi už přišel sám.

Editoval lp. (21. 10. 2016 23:31:21)

Offline

Zápatí