Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 11. 10. 2016 21:48:04

tom_kladno
Člen
Místo Kladno
Registrace: 23. 4. 2007
Příspěvků: 13

Automatické číslování "první, druhá, třetí, ..."

Dobrý večer,

věřím, že jsem hledal poctivě a že se toto téma doposud neřešilo. Prosím o informaci, zda jde definovat vlastní seznam slov pro automatické číslování kapitol. Potřebuji číslování v ženském rodě pro části, tedy Část první, Část druhá, atd. Zkoušel jsem i produkt od MS a ten například umí jen mužský rod. Takže "Část druhý" není to pravé ořechové smile

Děkuji


LO 5.3.6.1 CZ 64 na Fedora 25
a LO 5.2.7 na W7 (nuceně v práci) smile

Offline

#2 12. 10. 2016 08:20:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: Automatické číslování "první, druhá, třetí, ..."

Najdete si úpravy - Styl číslování: Číslování 1.
- Na kartě umístění zadáte Vámi definované rozestupy. Kliknete postupně na každou úroveň počínaje 1. a nastavíte zde odsazení. Pro kapitoly je typické, že všechny úrovně jsou v jednom odsazení. Naproti tomu přednastavené jsou odstupy mezi jednotlivými úrovněmi. Takže musíte si zadat co potřebujete. Ve vašem případě půjde o nastavení všech odstupů na stejnou míru - nejspíš nula.


- Na kartě možnosti zadáte "úroveň 1". Ve sloupci ČÍSLOVÁNÍ - zadáte číslo - žádné, v položce ZNAKOVÝ STYL - zadáte žádný.
     Nyní následuje kolonka VLEVO - sem zadáte "Kapitola první". Podobně upravíte každou úroveň. Tedy na druhé úrovni zadáte do kolonky VLEVO "Kapitola druhá". A tak dál. To sice funguje ale nemáte možnost nastavit podkapitolu. Všechny úrovně jsou jako první, jen mají jiný text. Takže to vyhovuje jen pro jednoduché osnovy.


     Problém je v tom, že číslování lze udělat snadno tak jak je implicitně nastaveno. Dáte například číslování 1.,2.,3., nebo římské číslice ap. Pouze na první úroveň nastavíte text VLEVO "kapitola" + mezeru. Bude se vám objevovat Kapitola 1, Kapitola 2, a tak dál - stále na první úrovni. Takže podobně můžete upravit druhou úroveň - například místo "kapitola" dáte "Perex" (poznámka, obsah a cokoliv jiného co se bude opakovat).
     Ovšem Vámi požadovaný textový formát čísla se buď přepíše manuálně - 1=jednička, 2=dvojka...., nebo se musí upravit makrem. Při tom když dojde k obnovení měla by tam vyskočit znovu čísla :-(
     Šlo by to ještě pomocí automatických oprav, ale to by fungovalo všude - tedy i nechtěně a při odnově by tam vyskočily znovu čísla, která by se asi znovu opravila. Nic vhodného pro jednoduchou náhradu.
     Musel byste nejlépe nastivit přímo tvar "Kapitola 1" a nahrazovat "Kapitola první" a totéž udělat pro všechny rejstříkové položky kapitol. Rozhodnutí souvisí s tím, že objem náhrad je limitován a proto výrazně zmenšíte možnosti dalších oprav.


     Makro pro přepis čísel na text není složité a myslím že ho někde uvádí ing Pastierik, nebo Tomáš Bílek. Nevím jistě ale myslím, že od některého z těchto autorů se dá použít přímo rozšíření.


     Ale pro většinu prací by také postačilo vyhledávat dialogem "Najít a nahradit". Takže když zadáte například dost ojedinělý znak za číslo (nebo před číslo), zadáte vyhledávání za pomoci REGULÁRNÍCH VÝRAZŮ - tak to bude snadné i pro mnoho kapitol.

Editoval neutr (12. 10. 2016 08:23:58)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 12. 10. 2016 12:10:11

tom_kladno
Člen
Místo Kladno
Registrace: 23. 4. 2007
Příspěvků: 13

Re: Automatické číslování "první, druhá, třetí, ..."

Děkuji za obsáhlé vysvětlení.
Bohužel ani jedna z možností neřeší můj problém a tak se smířím s ručním vypisováním. Potřebuji totiž konkrétně strukturu nadpisů pro směrnici:


ČÁST PRVNÍ - nadpis 1. úrovně (automaticky "PRVNÍ")
Článek 1 - nadpis 2. úrovně (automaticky "1")
1.1 text bodu - text ve 3. úrovni (automaticky "1.1" s vazbou na úroveň 2)
atd...



Přesto děkuji za snahu.


LO 5.3.6.1 CZ 64 na Fedora 25
a LO 5.2.7 na W7 (nuceně v práci) smile

Offline

#4 17. 10. 2016 08:43:45

Netwalker
Člen
Registrace: 20. 10. 2015
Příspěvků: 40

Re: Automatické číslování "první, druhá, třetí, ..."

Pro neutr:
V calcu je možné si vytvořit vlastní číslovaný seznam (tedy klidně první, druhá, třetí....) Není taková možnost pro celé LO? Nevím, kde jsou číslování uložena. Pokud by to šlo editací nějakého souboru, pak by měl tom_kladno vyhráno.

Pro tom_kladno:
Nebylo by tedy možné využít MS Word a změnit to na Oddíl první, Oddíl druhý...?

Offline

#5 17. 10. 2016 13:22:09

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: Automatické číslování "první, druhá, třetí, ..."

pro Netwalker:
     Ty vlastní seznamy fungují jen v rámci sešitu. Když zadáte názvy (číslování jako čísla zadat nelze) tak to funguje takto :
     Zadáme do seznamu například první,druhý,....,desátý. V sešitě pak zadáte třeba do buňky A1 "první", uchopíte rámeček buňky A1 za ouško a táhnete směrem dolů. V dalším řádku bude druhý....


     Zde se ale jedná vysloveně o styly. Musíte udělat vlastní styl ale číslování je dáno tvrdě - je tam mimo klasických čísel také římské číslování, abeceda (naše a Bulharská, Ruská, Srbská..) nebo zmnožené znaky i,ii,iii,...
     Je možné číslování vynechat nebo připojit k textu který je opakován jako prefix, respektive sufix. Z toho jsem vycházel a pro každou úroveň jsem použil jiné slovo prefixu. Následně jsem sjednotil odsazení úrovní aby byly na stejné úrovni. To je ale proti všem dalším možnostem řetězení takže vlastně máte jen 10 možností a hotovo. Nebo využijete přídavé číslování a pak dostaneme například "první 1", "první 2".....


     Autorovi by spíš vyhovoval systém nahrazování nějakých "speciálních znaků" které by se dialogem najít a nahradit zaměnily. Totéž může udělat makro s více možnostmi (naráz změnit všechny požadované tvary).
     Například zadá jako prefix a sufix "::č + číslo::". Makro pak najde "::....::" a za č nahradí článek a číslo změní taxt - 1 = první. Tedy pak "::č + číslo::" = "Článek první". Podobně to může udělat pro kapitoly př: "::k + číslo::" = "KAPITOLA PRVNÍ".
     Při tom tam může mít více podobných specialit a všechny se nahradí správně a nejen v nadpisech ale i v běždím textu jako odkazy - buď jen "Viz Kapitola 4, článek 2", nebo i přímo hypertextový link.


     Tedy když by postačovalo fixní slovo plus číslo tak se nic vymýšlet nemusí. Proto je tam jako číslování uvedeno více tvarů - například velkými písmeny, nebo římská čísla. Což bývají nejčastější tvary názvů kapitolm popřípadě právních spisů s paragrafy.
     Kolik těch kapitol je: - desítka? Potom asi postačuje zadat vyhledávání najít "Kapitola" a manuální přepsat číslo na textový tvar. Je to jen chvilička.


     Samozřejmě jde o štábní kulturu kterou si nejspíš autor sám neurčuje. Ale určitě je možné si práci usnadnit. Například si udělat seznam názvů kapitol v Calcu a na začítku práce ho vložit jen jako text. Ve Writer potom naráz všechny názvy označit úrovní. Následně kapitoly odsadit a psát "mezi hotové názvy kapitol". Ovšem to má také své nedostatky - musí se znát počet kaopitol dopředu, nebo odhadnout počet o něco větší (přebytečné smazat).
     Něco málo by pobraly automatické opravy, nebo i doplňování (automatické dokončování). Ale nejspolehlivější by bylo makro. Dokonce by mohlo fungovat dopředu - ne jako oprava, ale přímo zavoláním - tím se vypíše další následující tvar do nového řádku a s finálním formátem (př: Název 1). To by bylo volání makra nejspíš klávesovou zkratkou místo úkonu výběru v ovládacím prvku "listbox". Takže by se jedinkrát zavolalo makro místo zápisu klávesnicí a následné vybrání úrovně.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 17. 10. 2016 13:57:20

Netwalker
Člen
Registrace: 20. 10. 2015
Příspěvků: 40

Re: Automatické číslování "první, druhá, třetí, ..."

Pro neutr:
v calcu číslované seznamy znám a vím, že se nepřenesou jinam. Myslel jsem, jestli by nebyla možnost do LO dostat číslování pomocí editace nějakých zdrojových souborů, popř. nějakým doplňkem?
Ve Wordu je opravdu možné vybrat číslování kapitol slovní - tedy první, druhý atd. Ale když jsem to uložil jako soubor doc, pak při otevření ve writeru se zobrazilo zase jen 1., 2....
Jako nejsnazší a čisté řešení bych viděl NEČÍSLOVAT nadpisy 1. úrovně. Názvy budou prostě ručně Část první, Část druhá atd.  Číslování začít až u nadpisů 2. úrovně s použitím prefixu Článek. Pokud je třeba tvořit spoustu takovýchto souborů (pravděpodobně nějaké směrnice ISO?), tak to vyřešit v šabloně vytvořením Nadpisů první úrovně, které budou začínat ve všech dokumentech stejně, tedy Část první atd.

Offline

#7 18. 10. 2016 09:44:44

tom_kladno
Člen
Místo Kladno
Registrace: 23. 4. 2007
Příspěvků: 13

Re: Automatické číslování "první, druhá, třetí, ..."

Pánové děkuji. Jde o drážní směrnici a ze všech nabízených možností je nejsnazší udělat ručně číslované nadpisy první úrovně. Částí není mnoho, takže se to dá zvládnout. Ale už to jaksi "není ono", určitě mi rozumíte wink


Spíš jsem se zamyslel ještě jednou nad tím, kde to tak může být "uvnitř" LO nadefinované a napadlo mě, zda to není součást jazykové mutace. Nemám teď možnost nakouknout např. do anglické verze, ale nevěřím, že mají ve všech mutacích uživatelé na výběr hned tři druhy číslování v azbuce (ruské, bulharské, srbské) a při vší úctě k českým uživatelům by možná nebylo špatné např. srbské posloupnosti nahradit možností "první, druhý, ..." a "první, druhá, ...". A byli bychom zase o krok před nimi big_smile


LO 5.3.6.1 CZ 64 na Fedora 25
a LO 5.2.7 na W7 (nuceně v práci) smile

Offline

#8 18. 10. 2016 10:27:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: Automatické číslování "první, druhá, třetí, ..."

pro tom_kladno:
     Bohužel - Tohle právě není v rámci mutací. Pokrývá to všechny abecedy západního typu a Azbuky. Ostatní jsou asijské jazyky s jiným rozložením. Takže pro cyrilici a latinku je to shodné a jak pro ostatní znakové sady nevím - ale mají základ s latinkou.
     Nicméně ve zdroji by se to mělo najít nejspíš jako odkaz do zdrojů písem na OS, nebo na fontech vložených do LO/AOO. Zásah do zdroje (XML) je možný ale je to nebezpečné a nepřežije to aktualizaci. Je možné pouze korektně vytvořit rozšíření a to se pak převádí. Tedy ono to vypadá složitě, ale může to být jen knihovana s makrem.


     NetWalker má pravdu, že pokud je to zásadně stejný postup - pak stačí šablona s přednastaveným označením kapitol a i článků. Nepotřebné je pak možné smazat, respektive pokud mají nastavené číslování tak může se dopsat.


     Jestli těch kapitol není moc tak udělejte automatické opravy. Například "čkp" nahraďte číslo kapitoly první, "čkd" = číslo kapitoly druhé ap.
     Není ani velký problém postavit makro, ale spíš tu šablonu - můžete ji sám editovat a upravit dle libosti.

Editoval neutr (18. 10. 2016 10:30:30)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí