Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 2. 10. 2016 05:58:27

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Chybný popis klávesových zkratek v nápovědě.

Chybu nápovědy jsem našel u Calcu a jedná se pravděpodobně o větší množství chyb.


     Současná nápověda obsahuje údaje :
F4 - Zobrazí nebo skryje průzkumníka databáze.
Shift+F4 - Přestaví relativní nebo absolutní odkazy (např. A1, $A$1, $A1, A$1) ve vstupním poli.


     Ve verzi LO (5.2.2.2 ID sestavení: 8f96e87c890bf8fa77463cd4b640a2312823f3ad. Vlákna CPU: 1; Verze OS: Windows 5.1; Vykreslování UI: výchozí; Národní prostředí: cs-CZ (cs_CZ); Calc: group.) zkratka Shift+F4 nefunguje- Nedělá vůbec nic.
     Bezpečně vím, že v některých minulých verzích bylo nutné tuto zkratku v Calcu přiřadit. Byla přiřazena - ale pro celkový balík, což byla si chyba. Nevím kdy se to změnilo ale v nejnovější Fresh verzi přepínání relativních a absolutních adres funguje na F4.
     To je podle mne správně, respektive původní označení pro celkový balík LO je nesmyslný. Potřebuje to jen Calc. Nanejvýš ještě tabulky ve Writer - tam je ale funkcionalita silně omezena a pochybuji že by to někdo vůbec využil.


     Zato Shift+F4 je pro Calc sice přístupná, ale nevyužitá. Naproti tomu pro Celkový balík použita je (vidím ji jako zašedlou a z OS toto blokování není). Domnívám se že jde o blok z některého zdrojového jazyka - možná z Java, UNO, Python ap.


     Původní obsazení pod F4 (- Zobrazí nebo skryje průzkumníka databáze) nefunguje. Tedy asi bychom čekali že bude pod Shift+F4 - ale není. Zdroje dat pro celkový balík jsou pod Ctrl+Shift+F4. V Calku už není žádná klávesová zkratka odkazující na databázi.
     Zase jsem netestoval zda se klávesové kratky - například pro databáze nepřiřazují dynamicky - po vytvoření databázového úseku.


     Právě proto se domnívám, že změn u obsazení klávesových zkratek bude dost - narazil jsem jen letmo na dvě a tohle by chtělo test nejméně na Calc + Writer a běžné OS (různé OS blokují pro sebe různé klávesové zkratky).


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#2 2. 10. 2016 17:50:59

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 156

Re: Chybný popis klávesových zkratek v nápovědě.

Ano, zkratka pro přepínání odkazů byla změněna na F4 a pro zobrazení zdrojů dat na Ctrl+Shift+F4. V aktuální nápovědě (objeví se v budoucí verzi 5.3) je to již uvedeno správně. (Nějaké další změny zkratek proběhly, ale přehled o nich nemám.)

Každopádně díky za připomínku!

Offline

Zápatí