Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 26. 4. 2009 19:50:04

Hanato
Člen
Místo Praha
Registrace: 6. 8. 2007
Příspěvků: 8

fkce VLOOKUP

Zdravim,

dneska jsem narazil na problem s touto fkci. Uvedu na prikladu:

ve sloupci A mam cisla 1,2,3,3,3,4,4,5 (napriklad) a ve sloupci B cokoliv jineho. Kdyz pomoci fkce VLOOKUP hledam ve sloupci A cislo 3 tak mi najde az tu treti trojku, cili ze sloupce B vypise hodnotu prinalezejici te treti. Potreboval bych ale aby se fukce VLOOKUP zastavila uz u te prvni trojky. Sice jsem to vyresil pomocnym sloupcem, ale tim padem se mi zdvojnasobila velikost tabulky (mnozstvi dat) takze hledam jednodussi reseni. Nenapada nekoho neco? Predem moc diky...

Hanato

Offline

#2 26. 4. 2009 22:13:03

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: fkce VLOOKUP

Nastavte vo funkcii "řazení" na "0" alebo "false" vtedy zastaví až na poslednej bunke, ktorá spňuje vyhľadávacie kritériá. Pri hodnote řazení "1", alebo "true" vyberie prvú hodnotu na ktorú narazí.


Win XP Pro SP3, LibreOffice 5.0.5

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#3 27. 4. 2009 08:12:15

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: fkce VLOOKUP

Jak zapisujete funkci VLOOKUP? Já používám zápis pro přesnou shodu, který je tento:
=VLOOKUP(co-buňka;kde-oblast;který_sloupec_vrátit;0)
ta nula na konci je zejména pro vyhledávání v netřízené oblasti, ale já ji používám vždy, protože chci přesnou shodu, nikoli první nejbližší. Je to ale o něco náročnější na výpočetní výkon. Vrací mi to pak hodnotu z řádku s první přesnou shodou.

Z nápovědy:
Syntaxe
=VLOOKUP(Kritérium vyhledávání;matice;index;Řazení)
Kritérium vyhledávání je hodnota hledaná v prvním sloupci matice.
matice je odkaz zahrnující alespoň dva sloupce.
index je číslo sloupce v matici odkud bude vrácena výsledná hodnota. První sloupec má číslo 1.
Řazení je volitelný parameter, který určuje zda je první sloupec v matici řazen vzestupně. Není-li první sloupec řazen vzestupně, zadejte logickou hodnotu FALSE. Seřazené sloupce jsou prohledávány mnohem rychleji a funkce vždy vrátí nějakou výslednou hodnotu i když hledané hodnota nebyla přesně nalezena mezi nejnižší a největší hodnotu setříděného seznamu. U nesetříděných seznamů se musí hledaná hodnota přesně shodovat s hledanou hodnotou, jinak je funkce vrátí zprávu: Error: Value Not Available.

Editoval hanus (27. 4. 2009 08:13:01)

Offline

#4 27. 4. 2009 17:10:49

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: fkce VLOOKUP

hanus napsal(a)

Jak zapisujete funkci VLOOKUP? Já používám zápis pro přesnou shodu, který je tento:
=VLOOKUP(co-buňka;kde-oblast;který_sloupec_vrátit;0)
ta nula na konci je zejména pro vyhledávání v netřízené oblasti, ale já ji používám vždy, protože chci přesnou shodu, nikoli první nejbližší. Je to ale o něco náročnější na výpočetní výkon. Vrací mi to pak hodnotu z řádku s první přesnou shodou.

Z nápovědy:
Syntaxe
=VLOOKUP(Kritérium vyhledávání;matice;index;Řazení)
Kritérium vyhledávání je hodnota hledaná v prvním sloupci matice.
matice je odkaz zahrnující alespoň dva sloupce.
index je číslo sloupce v matici odkud bude vrácena výsledná hodnota. První sloupec má číslo 1.
Řazení je volitelný parameter, který určuje zda je první sloupec v matici řazen vzestupně. Není-li první sloupec řazen vzestupně, zadejte logickou hodnotu FALSE. Seřazené sloupce jsou prohledávány mnohem rychleji a funkce vždy vrátí nějakou výslednou hodnotu i když hledané hodnota nebyla přesně nalezena mezi nejnižší a největší hodnotu setříděného seznamu. U nesetříděných seznamů se musí hledaná hodnota přesně shodovat s hledanou hodnotou, jinak je funkce vrátí zprávu: Error: Value Not Available.

Pravda, pravda, to s tým radením mi nadocvaklo. Holt Hanatovi nezostane nič iného len  napísať jedinečné kritérium do prvého stĺpca pre každý riadok. Inak mám taký dojem, že rovnako to funguje aj v MSO.

Editoval Roman Toman (27. 4. 2009 18:50:12)


Win XP Pro SP3, LibreOffice 5.0.5

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#5 9. 11. 2009 10:53:14

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 146

Re: fkce VLOOKUP

vlookup mi nepracuje se znaky pokud jsou ve vyhledávacím kritériu,např.: ")" "("  "+" atd.   lze to nějak zprovoznit i s těmito znaky? Nemá to něco společného s regulérními výrazy?(v těch se právě moc nevyznám). Výsledek fce je #N/A

diky

Editoval dech (9. 11. 2009 10:53:46)


OO 3.2.1  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#6 9. 11. 2009 19:41:15

Tombil
Člen
Registrace: 23. 9. 2005
Příspěvků: 21

Re: fkce VLOOKUP

dech napsal(a)

vlookup mi nepracuje se znaky pokud jsou ve vyhledávacím kritériu,např.: ")" "("  "+" atd.   lze to nějak zprovoznit i s těmito znaky? Nemá to něco společného s regulérními výrazy?(v těch se právě moc nevyznám). Výsledek fce je #N/A

diky

Asi máte povolené reg. výrazy ve vzorcích. Můžete je vypnout (... Volby ... Spočítat) - nedoporučuji, nebo místo ")" dejte "\)" Více o regulárních výrazech najdete v helpu.

Offline

#7 9. 11. 2009 22:08:30

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 146

Re: fkce VLOOKUP

pravda, je to tak-díky!


OO 3.2.1  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#8 12. 11. 2009 21:22:40

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: fkce VLOOKUP

technická: regulÁrní, lidi, proboha, regulÁrní jsou ty výrazy :-)

Offline

#9 12. 11. 2009 21:39:19

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 146

Re: fkce VLOOKUP

:-)  jojo,taky jsem si toho (pozdě) všiml... ale stejně co to je za slovo toto...


OO 3.2.1  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#10 12. 11. 2009 22:38:39

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: fkce VLOOKUP

OT technicka:
regulerni regularni vyraz je nejvyssim stupnem regulernosti. :-)


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#11 12. 4. 2010 10:21:00

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 146

Re: fkce VLOOKUP

potřeboval bych do fce IF dát podmínku toho, že pokud výsledek bunky A1 bude chyba #N/A tak aby se třeba zobrazilo "AA". Zkouším do té fce IF tu podmínku všelijak nacpat ale výsledek fce IF je taky #N/A

=IF(A1=#N/A;"AA";"BB")    nefunuje
=IF(A1="#N/A";"AA";"BB")    nefunuje

jde to nějak obelstít?
diky


OO 3.2.1  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#12 12. 4. 2010 10:59:46

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: fkce VLOOKUP

#N/A - není text ale výsledek funkce, pro hledání takovéhodle výsledku s epak používá funkce =ISNA()

Offline

#13 13. 4. 2010 20:33:53

mirozm
Člen
Registrace: 9. 1. 2006
Příspěvků: 49

Re: fkce VLOOKUP

dech napsal(a)

potřeboval bych do fce IF dát podmínku toho, že pokud výsledek bunky A1 bude chyba #N/A tak aby se třeba zobrazilo "AA". Zkouším do té fce IF tu podmínku všelijak nacpat ale výsledek fce IF je taky #N/A

=IF(A1=#N/A;"AA";"BB")    nefunuje
=IF(A1="#N/A";"AA";"BB")    nefunuje

jde to nějak obelstít?
diky

osobne radšej používam ISERROR, sú ňou ošetrené všetky chyby
=IF(ISERROR(A1);"AA";"BB")
miro


LO 5.1.6  platforma Ubuntu-linux 16.04

Offline

#14 15. 4. 2010 16:42:00

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 146

Re: fkce VLOOKUP

diky pánové!funguje!


OO 3.2.1  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#15 9. 5. 2010 10:19:48

revida
Člen
Místo Trenčín
Registrace: 9. 5. 2010
Příspěvků: 10
Web

Re: fkce VLOOKUP

dech napsal(a)

potřeboval bych do fce IF dát podmínku toho, že pokud výsledek bunky A1 bude chyba #N/A tak aby se třeba zobrazilo "AA". Zkouším do té fce IF tu podmínku všelijak nacpat ale výsledek fce IF je taky #N/A

=IF(A1=#N/A;"AA";"BB")    nefunuje
=IF(A1="#N/A";"AA";"BB")    nefunuje

jde to nějak obelstít?
diky

=if(isna(A1);"AA";"BB")


Selže-li všechno, podívej se do manuálu.

Offline

Zápatí