Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 2. 7. 2016 17:12:59

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 111

stínování polí - VYŘEŠENO

V Calcu když vložím odkaz do bunky, tak mám šedivé pozadí. Jak se toho zbavím? Zkoušel jsem v Možnostech - Barvy aplikací - Stínování polí, ale je to tam jen u Textového dokumentu a to na Calc nefunguje. Díky.

Editoval peekaa (4. 7. 2016 07:29:25)

Offline

#2 2. 7. 2016 19:21:36

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: stínování polí - VYŘEŠENO

O jaký odkaz jde? Tohle dělá klasický HYPERTEXTOVÝ ODKAZ z nabídky VLOŽIT. Ale jde to nahradit vzorcem

=HYPERLINK("nějaká URL adresa";"Nějaký název")

     Je to v nabídce Vzorců - podmnožina sešit. Tam žádný extra formát není - žádný podklad, normální písmo, žádné podtržení. Takže to musíte dodělat podle sebe pokud chcete zvýraznění. Ten systémový HYPERTEXTOVÝ ODKAZ má podbarvené písmo a barevný text který se změní když na měj kliknete. To je jediná výhoda (kontrola, že byl již odkaz navštíven).
     Bohu žel to také nejde snadno změnit i když jsem nějaké nastavení v minulosti viděl, ale nevím jestli to stále platí.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 2. 7. 2016 19:57:03

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 111

Re: stínování polí - VYŘEŠENO

Odkaz vkládám jednoduše tak, že do bunky prostě napíši www.seznam.cz a dám enter. Výsledek je tento http://prntscr.com/bnz7wl  - prostě šedivé pozadí, což mi trochu dost trhá oči, tak bych to chtěl pryč. Styl je u toho Výchozí.

Offline

#4 3. 7. 2016 04:48:38

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: stínování polí - VYŘEŠENO

To je stejná vlastnost jako když vložíte systémový Hypertextový odkaz. Ten vlastně překrývá takto (jak to děláte Vy) nehezký, respektive někdy extrémně složitý a dlouhý klikací odkaz.
     Když byste chtěl opravdu vložit jenom text tak se Vám to podaří za předpokladu vypnutí automatického dokončování (nebo automatických oprav - nejsem si jist) nebo smazání úvodního tagu (http, ap.). Někdy se Vám to podaří když dáte vložit jen text. Pak to sice vypadá jako neklikačka ale stačí na editací udělat Enter - a je to ten tvar co se Vám nelíbí.


Řešením je vkládat ten vzorec - ale myslím že bez následného formátování se snadno ztratí v jiných textech. Jednoduše za pár týdnů nebudete pamatovat na to co to znamená. Takže potom by vzorec mohl vypadat
=HYPERLINK("http://www.seznam.cz/";"http://www.seznam.cz/")
nebo když si dáte práci s úpravou
=HYPERLINK("http://www.seznam.cz/";"www.seznam.cz")


     Jak už jsem uváděl - když si nadefinujete svůj vlastní styl tak abyste pohodlným způsobem vkládal sndno neupravený link. Musel byste nejdříve vytvořit výchozí šablonu s tímto stylem. Pak by to mělo chodit podle Vašich předpokladů, ale většina lidí asi nic takového potřebovat nebude a tak je to jen více práce z pohodlnosti. (Vytvořit styl, vytvořit a otestovat šablonu, nastavit šablonu jako výchozí. Jestli je to tak důležité že to budete používat vždy - prosím - ale je to technicky zbytečnost.)
      Tím myslím že si stačí pamatovat =HYPERLINK("";"") a mezi uvozovky dát odkaz.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 3. 7. 2016 05:01:20

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 111

Re: stínování polí - VYŘEŠENO

Já vám nerozumím. Prostě se nelze jednoduše někde v nastavení zbavit šedivého pozadí u odkazu. Ve Writeru to jde, tady tedy ne.

Offline

#6 3. 7. 2016 05:29:56

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: stínování polí - VYŘEŠENO

Jednoduše to nejde, ale můžete si vytvořit šablonu s vlastním stylem, nastavit jako výchozí, nebo používat vzorec =HYPERLINK("";""). Nebo mysléte že to když to není dost snadné tak to není řešení?

Editoval neutr (3. 7. 2016 05:30:17)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 3. 7. 2016 05:35:38

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 111

Re: stínování polí - VYŘEŠENO

Ano, není. Nicméně děkuji za snahu a pomoc. A budu věřit, že to někdy v budoucnu opraví, pokud to tedy vývojáři nepovažují za feature :-) Když to jde jednoduše ve Writeru, mělo by to jít jednoduše i tady.

Offline

#8 3. 7. 2016 05:46:35

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: stínování polí - VYŘEŠENO

Calc umí hodně podobných věcí v oblasti formátování jako Writer ale ne všechny. Je to speciál s jinými účely. Proto zřejmě neobsahuje takové ty superhacky, ale většinou existuje nějaký způsob to vyřešit "nesnadno".


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 3. 7. 2016 23:45:18

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 790

Re: stínování polí - VYŘEŠENO

Zkuste:

Nástroje/Volby/OpenOffice/Stínování polí a nastavte barvu

(Nenechte se splést nápisem textový dokument)

Offline

#10 4. 7. 2016 07:29:01

peekaa
Člen
Registrace: 10. 6. 2010
Příspěvků: 111

Re: stínování polí - VYŘEŠENO

Jo, tak to funguje. Ale nestačí jen odškrtnout tu volbu, to se nic nastane, to bude bug. To jsem právě zkoušel již hned na začátku. Musí se ale vysloveně navolit jiná barva (bílá). Díky.

Offline

Zápatí