Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 22. 6. 2016 09:53:12

pavel_hlad
Člen
Registrace: 22. 3. 2012
Příspěvků: 28

kontingenční tabulka

Už dlouhou dobu každý měsíc z průběžně zadávaných dat zpracovávám kontingenční tabulku. Teď v LO 5.1.3.2 mám problém - po vybrání oblasti dat a kliknutí na položku menu Data - Kontingenční tabulka se zobrazí podmenu, kde jsou jenom dvě neaktivní volby Obnovit a Smazat. Nezobrazí se volba Vytvořit. Je to chyba programu, nebo něco špatného o mě? Zatím to musím řešit oklikou, to znamená načtením dat v OO a vytvořením kontingenční tabulky zde v OO. Děkuji za odpověď.

Offline

#2 22. 6. 2016 10:35:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: kontingenční tabulka

Tohle bude chyba LO. Kontingenční tabulka se pro editaci nedá zavolat ani pomocí navigátoru a ten bývá často jediným řešením podobné situace. Zadat tabulku pomocí definovaného názvu lze a takto by se měla také aktivovat pro úpravy. Nevím jestli to nesouvisí s operačním systémem. Měli by to potvrdit i ostatní a pak by se to mělo nejprve ověřit a popřípadě nahlásit.

Editoval neutr (22. 6. 2016 10:36:30)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 25. 6. 2016 15:53:43

kantor
Člen
Registrace: 19. 10. 2008
Příspěvků: 12

Re: kontingenční tabulka

Možná by pomohlo upravit nabídku:
z Menu - Nástroje - Přizpůsobit...
karta Nabídky:
vybrat Nabídka: Data|Kontingenční tabulka
tlačítko Přidat
přidat položku: Vložit kontingenční tabulku

Offline

#4 26. 6. 2016 10:29:32

pavel_hlad
Člen
Registrace: 22. 3. 2012
Příspěvků: 28

Re: kontingenční tabulka

Děkuji za radu - zkusil jsem ji, ale nevede k žádoucímu výsledku. Po volbě Nástroj/Přizpůsobit/Nabídka/Data/Kontingenční tabulka se zobrazí okno "Obsah nabídky" které obsahuje pouze ony dvě nabídky "Obnovit" a "Smazat" a dolní pole "Popis" obsahuje text "Aktualizuje KT". Po stisknutí tlačítka "Přidat" se otevře nové okno s možností vybrat "Kategorii" a k ní adekvátní "Příkaz". V žádné kategorii ale není příkaz "Vložit kontingenční tabulku", alespoň já jsem ho nenašel.

Offline

#5 26. 6. 2016 18:24:47

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: kontingenční tabulka

Opravdu jde o chybu LO. Ale včera vyšla nová opracvá verze. Otestujte tuto novou instalaci a uvidíme co to udělá.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 27. 6. 2016 10:09:09

pavel_hlad
Člen
Registrace: 22. 3. 2012
Příspěvků: 28

Re: kontingenční tabulka

V nové verzi LO 5.1.4.2 se to chová úplně stejně, to znamená, že nejde vytvořit nová KT.

Offline

#7 4. 8. 2016 09:23:15

pavel_hlad
Člen
Registrace: 22. 3. 2012
Příspěvků: 28

Re: kontingenční tabulka

Dnes jsem nainstaloval novou verzi LO 5.2.0.4 a ani zde nová KT nejde vytvořit. Menu stále obsahuje pouze nabídky Smazat a Obnovit.

Offline

#8 4. 8. 2016 11:13:33

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 149

Re: kontingenční tabulka

Vytváření kontingenční tabulky totiž bylo přesunuto (podle mě nesmyslně) do Vložit - Kontingenční tabulka. V přizpůsobení zůstává příkaz "Vložit kontingenční tabulku" v kategorii "Data" (a v 5.2 už jdou taky zobrazit příkazy ze všech kategorií najednou).

Offline

#9 5. 8. 2016 09:44:11

pavel_hlad
Člen
Registrace: 22. 3. 2012
Příspěvků: 28

Re: kontingenční tabulka

Děkuji za radu, opravdu to tak funguje.

Offline

#10 5. 8. 2016 10:30:21

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: kontingenční tabulka

smysl přesunutí je jednoduchý: přizpůsobit LO zvyklostem lidí co používají MSO, kde je to přesně takhle. Proto je taky např. v Calcu přehozena funkčnost Backspace a Delete oproti OOo/AOO - LO to má stejně jako MSO.

Kdysi dávno bylo rozhraní AOO uděláno podle logiky: AOO menu: formát - stránka  MSO menu: soubor - vzhled stránky. Novel se svým GO-OO začal cestu sbližování s MSO ... a LO v ní pokračuje a přidává plyn. Ostatně na ribbonu už se taky pracuje.

Offline

#11 7. 8. 2016 19:59:44

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 149

Re: kontingenční tabulka

To by mohlo být. Přibližování LO k MSO nedokážu posoudit (MSO nepoužívám), ale nevadí mi, pokud objektivně nezhoršuje práci. Třeba právě ten ribbon - alternativní rozhraní bude fajn, ať si každý vybere, jedno rozhraní nemusí vyhovovat všem.


Ale k věci: nadhodil jsem téma KT v bugzille a výsledkem je, že ve verzi 5.3 bude do "Data - Kontingenční tabulka" znovu přidáno "Vytvořit" (takže bude v nabídkách dvakrát). Není to ideální, ale o dost lepší než stávající stav.


Takže děkuju zakladateli vlákna za otevření tématu, takhle konkrétní zpětná vazba je moc potřeba.

Offline

Zápatí