Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 6. 6. 2016 11:27:04

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 523

údaj o filtru v kontingenční tabulce

Dobrý den. Je nějak možné získat údaj o filtru v aktuální kontingenční tabulce? Jde mi o to že s daty z KT dále pracuji. Filtruji tak že vybírám jeden či více měsíců. Pro další efektivní práci potřebuji vědět kolik měsíců je zrovna vybráno. Zatím to mám řešeno tak že vyberu příslušné měsíce a do nějakého chlívku bokem si zadám kolik jsem jich vybral. Bohužel toto řešení je jasný potencionální generátor chyb :-(.
S daty z KT pracuji dále i pomocí makra, takže i zjištění stavu filtru makrem by bylo fajn.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#2 6. 6. 2016 12:01:02

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: údaj o filtru v kontingenční tabulce

Já nevím co tím myslíte. Vše se dá v kontingenční tabulce otevřít a najít. Možná máte na mysli otevření nabídky řadit - jiný filtr. To je dost matoucí. Podívejte se na Data > mezisoučty. Tam máte karty jednotlivých sloupců, respektive řádků. Jde o to co máte jako primární řazení - sloupce nebo řádky.
     Pokud máte primárně řádky, pro nabídku mezisoučty je v dialogu tolik karet kolik máte sloupcůa každý má extra nastavitelné parametry respektive statistické operace.....


     Prakticky vše co je pod nabídkou Data má v komtingeční tabulce odezvu. Takže si prohlédněte všechny filtry. Automatický, Standardní, Pokročilý, a Mezisoučty. Jinde by to být nemělo.

Editoval neutr (6. 6. 2016 12:03:53)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 6. 6. 2016 12:04:50

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 523

Re: údaj o filtru v kontingenční tabulce

Výsledkem má být to že ve filtru KT vyberu měsíce 2/2016, 3/2016, 4/2106 a v buňce G3 se mi objeví číslo 3 (jako že jsem vybral 3 měsíce)

Editoval ludviktrnka (6. 6. 2016 12:22:32)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#4 6. 6. 2016 12:18:06

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 523

Re: údaj o filtru v kontingenční tabulce

Takto si vyberu tři měsíce a potřebuji v G3 údaj "3". Je to nějak proveditelné? Umím zadat filtr makrem, což by problém řešilo, ale tady je proměnný počet podmínek fitru, což tedy nevím jak udělat. Tak se ptám jestli to nejde obráceně. filtr zadám normálně a zpětně zjistím "co jsem to vlastně zadal"

Obr KT

EDIT: tak zadání filtru makrem by vlastně šlo, podmínka filtru je vlastně matice, takže nepotřebuji ji předem omezovat počtem prvků. Členy matice pak mohu načítat pomocí cyklu. Hm tak to by asi šlo.

Editoval ludviktrnka (6. 6. 2016 12:33:50)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#5 6. 6. 2016 14:48:25

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: údaj o filtru v kontingenční tabulce

Asi neporadím - stejně jste to už asi dořešil. Nevidím údaj datumů. Jedině jestli to není první řádek překrytý dilogem filtru (B3, C3). Vypadá to jako tabulka z tabulek (řádek = tabulka ale nevidím dost na to abych si udělal názor.
    Problém bývá řešitelný právě změnou koncepce tabulky. Když byste chtěl součet měsíců tak by bylo vhodné aby měsíce měly vlastní sloupec ne? Podobně se dají řešit víkendy a svátky. Udělá se jim kód třeba písmenkem. Když byste měl samostatně měsíc tak by stačilo vzorcem počet druhů (měsíců). Například zřetězením Countif(...;6)/Countif(...;6) + Countif(...;5)/Countif(...;5). Ale určitě by se také našla statistická obdoba pro vážené hodnoty - nejméně vážený průměr.

Editoval neutr (6. 6. 2016 14:51:31)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 6. 6. 2016 15:45:21

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 523

Re: údaj o filtru v kontingenční tabulce

děkuji - máte pravdu, když tam budou ty měsíce zobrazeny, tak to půjde. Sice jsem původně chtěl součet za celé období - tedy více měsíců (nyní to bude sumováno po měsících), ale s tím by se asi dalo dále pracovat.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

Zápatí