Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 27. 4. 2016 16:04:59

jkucera70
Člen
Registrace: 31. 1. 2012
Příspěvků: 29

LibreOffice Calc problémy

Zdravím všechny,
přešel jsem z Apach na Libre kvůli podmíněnému formátování, když jsem potřeboval více podmínek do tabulky. Jsem celkem překvapen, když vidím spoustu chyb
1. V nabídce Okno (ale ani nikde jinde) nevidím položku "ukotvit"
2. Datum jsem byl zvyklý zapisovat např. 24/5/ a OO bez problémů doplnil na 24.6.2016. Formát se nezmění ani když upravím formátování těchto buněk na datum.
3. Když jsem laboroval s formáty data, tak se mi všechny čísla změnila na datum. Uvnitř buňky vidím např. telefonní číslo 775771995, ale je to zobrazeno jako 8/1/28739. Obdobně třeba číslo 2 je 1/3/1900. Změnit zpět to nijak nejde, ať dám jakýkoliv formát, tak se žádná změna neprovede.
4. Datumy vidím jako 10/27/2016 a to přestože uvnitř buněk vidím 27.10.2016
Nějak to nechápu. Kde je chyba? Něco špatně nastaveno? Nerad bych tabulku o cca 3500 položkách předělával znovu.
Děkuji za reakce
J.

Editoval jkucera70 (27. 4. 2016 16:05:18)

Offline

#2 27. 4. 2016 17:19:37

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,581

Re: LibreOffice Calc problémy

ad 1 - zavolejte Zobrazit > je tam nabídka "Rozdělit", nebo "ukotvit" (je tam to to co bylo původně pod nabídkou okno).
ad 2 - Tady byste měl využít nabídku Formát > Buňky > karta číslo > datum. Tam byste měl vidět sloupec "formát kde vyberete jak to má vypadat" > nebo také výchozí formát "čeština" > třetí sloupec, respektive nabídka. To co popisujete češtině neodpovídá.
ad 3 - Tam jste vložil formát pro všechny buňky jako datum. Tam kde datum být nemá, musí být něco jiného - například vše, nebo číslo. Formát datum může být jen tam kde má být opravdu datum
ad 4 - 10/27/2016 odpovídá nějakému nečeskému formátu datumu. Nastavte výchozí formát čeština, popřípadě konkrétní, či vlastní tvar.

Editoval neutr (27. 4. 2016 17:22:24)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 28. 4. 2016 17:26:46

jkucera70
Člen
Registrace: 31. 1. 2012
Příspěvků: 29

Re: LibreOffice Calc problémy

Děkuji.
ad 1 - vyřešeno
ad 2, 3, 4 - všude mám formáty správné a všude mám češtinu. Nicméně jsem si všiml, že chybné formáty jsou všude tam, kde je použito podmíněné formátování. Přičemž podmíněné formátování je použito tak, že pouze barevně označuji řádky, podle různých podmínek. Není tam tedy nikde použito formátování textu, datumu atd. V jedné buňce doplním např. text "volat" a řádek se mi zobrazí žlutě. Jiný text např. "1.schůzka" zase udělá řádek zelený atd. Jestliže tento text vymažu, tak jsou formáty v daném řádku správně. Pokud tam dám některý z vybraných textů, tak se formáty rozhodí.

Offline

#4 29. 4. 2016 05:24:54

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,581

Re: LibreOffice Calc problémy

To se dá pro podmíněný formát také nastavit - je to prakticky stejný dialog s tím který se volá Formát > Buňky > čísla > volba datum.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 29. 4. 2016 19:32:04

jkucera70
Člen
Registrace: 31. 1. 2012
Příspěvků: 29

Re: LibreOffice Calc problémy

Ale já u podmíněného formátování pouze měním barvu pozadí řádku. Vůbec neměním formáty písma. Předpokládám, že pokud řádek naformátuju a jako podmíněné formátování pak mám jen změnu barvy pozadí buňky, tak to snad nemůže mít vliv na formáty čísel.

Offline

#6 30. 4. 2016 05:05:32

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,581

Re: LibreOffice Calc problémy

To sice máte pravdu, ale ten formátovací dialog je sice prakticky stejný, ale není totožný s tím základním. Pokud je aktivován tak ho překrývá ve všech parametrech a nejen v těch které měníte. Nejsem si jist ale tohle je asi novinkou od té verze LO která uměla jako první neomezeně podmínek.


     Celkem je asi pochopitelné, že formáty podmínek jsou explicitní a jdou přes (překrývají) implicitní nastavení které se vytvoří automaticky. Takže když se dají navolit nikoho nenapadlo formáty podmínek nastavit stejně jako základní formáty - v závoslosti na volbě jazyka uživatele. Prostě zůstanou nastaveny na anglický základ. Nevím jestli to tak bylo vždy, ale je pravděpodobné, že porovnávání a "přepsání" jen volených parametrů by vyžádalo hodně kódu navíc s minimálním efektem. Může to být také chyba - ale spíš ne. Je na uživateli aby si nastavil všechny parametry.
     Dost často uživatelé používají anglo-americké nastavení - například když se dělá něco pro komerční účely. Já například nyní dělám podklady pro videa a vše do angličtiny překládám. Ale drtivá většina uživatelů má nastavenu angličtinu jako výchozí jazyk. Takže chyba to asi nebude. Je to podobné jako překlady vzorců v Excelu - tam je místo původního IF v české lokalizaci překlad =KDYŽ() místo =IF(). Takhle daleko LO ani AOO nezachází a s tím nastavením formátů je to stejné.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 2. 5. 2016 15:13:16

jkucera70
Člen
Registrace: 31. 1. 2012
Příspěvků: 29

Re: LibreOffice Calc problémy

Ano, je to opravdu tak nějak jak píšete. Nicméně jsem zkusil upravit podmíněné formátování tak, aby datum bylo atd, číslo jako číslo atd. Podle mě ale bohužel nejdou při podmíněném formátování upravit formáty pro různé sloupce. Nebo jsem nepřišel na to jak. Podle toho jak funguje podm.form. tak si napřed musím vytvořit styl a pak ho propojit s podmínkou. Ale u toho stylu si můžu vybrat jen jeden formát. Prostě buďto je celý řádek jako číslo nebo jako datum. Asi by to šlo udělat tak, že těch podmíněných formátování udělám tolik kolik potřebuju různých formátů, ale pokoušet to nebudu. Zvolil jsem číselný formát, protože ho potřebuju víc než datum.

Offline

#8 11. 7. 2016 19:22:51

milboy
Člen
Registrace: 11. 7. 2016
Příspěvků: 1

Re: LibreOffice Calc problémy

Zdravím vás páni
Som dlhoročným používateľom Open/Libre Office a všetko čo som potreboval som vždy naplno a bez problémov vyriešil, no teraz som nainštaloval LibreOffice nainštaloval kamarátovi do Win 8 a pri každom odoslaní dokumentu na tlačiaren vyhodí hlášku že "tento súbor odkazuje na iné súbory a či sa majú aktualizovať..".
Neviem či to nie je tým, že boli vytvorené v Microssoft Office 2007 (?), no v každom prípade neviem nájsť riešenie, takže ak vie niekto poradit v čom môže byť chyba, budem veľmi povdačný.

Offline

Zápatí