Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 23. 4. 2016 09:00:58

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 150

pád OpenOffice (Calc)

Ahojte,

Mám 5 souborů a 3 z nich "natahují" data ze zbylých dvou souborů. Toto natahování je uděláno primitivně - formou odkazů do jiné tabulky...tedy v A1 se např. objeví obsah D5 z jiného .ods souboru tak, že v A1 je tento vzorec: ='file:///C:/zdrojdat.ods'#$list1.D5


Pokud provedu aktualizaci těchto odkazů CCA 4x nastanou problémy:
A) některé makra mi přestávají fungovat - ne že by se provedly nějak špatně - prostě se neprovedou (aktualizace kontingenčních tabulek)
B) po kliknutí na bunky začnou tyto bunky a jejich okolí(1-2bunky v okolí) "bělet" - v místě kde jsou v bunkách data se objeví bílá barva, dokonce i viditelná mřížka mezi bunkami "zbělá". Ne že by data zmizely - spíš jde o grafický problém vykreslení, protože když takto soubor uložím a otevřu tak už tam bílá barva není...do dalšího "přetížení"
C)při vykonání makra (akt. Kont.tab.) začne soubor hrozně přemýšlet a přestane odpovídat - celé OO se zaseknou
D) OO spadnou.


Tuším, kde je zrada - 2 zdrojové soubory jsou velké cca 4 MB a myslím, že jejich velikost je to co přitěžuje stabilitě OO. Tuším, že při každé aktualizaci odkazů musí být zdrojový soubor znovu kompletně načtený(jakože otevřený), takže takto otevřené soubory v paměti zabírají asi hodně MB. ODS soubory jsou komprimované takže při otevření zabírají mnohem více místa. Když spustím správce procesů tak vidím, že OO zabírají cca 500MB - 1500MB.

Řešením to tak že ve správci procesů ukončím OO a spustím je znovu....což mě (někdy) štve že...

Verze OO, které takto používám už několik let je verze 3.2.1   OOO320m19 (Build:9505).
Neaktualizuji, protože používám makra, které z nějakých záhadných důvodů v pozdějších verzích nejdou nebo se to hýbe katastrofálně pomalu (hlavně makro na aktualizaci kontingenční tabulky, které je pro mě klíčové:
thisComponent.Sheets.getByIndex(0).DataPilotTables.getByIndex(0).refresh()    ).
Ted jsem to zkoušel spustit v nových Libre Office(5), ale opět nefungovaly.


Mno a můj dotaz je, jestli tušíte jak by šlo zlepšit tuto stabilitu.
Ram mám dost - 16GB (Win8).
Tabulky neobsahují obrázky nebo něco co y zbytečně zvyšovalo jejich velikost - všechno to jsou data a sem tam pár tlačítek na provedení maker.


Šlo by nějak třeba navýšit nějak přidělenou pamět pro OO nebo nebo něco jinak nastavit?


Chápu, že by asi bylo lepší nějak změnit koncepci fungování mých tabulek těmito směry, aby (snad) nedocházelo k těmto problémům:
A) aktualizovat OO na poslední verzi (nebo na LO) ...problém mám s těmi makry - jejich nefunkčnost, ale asi by šli nahradit nějakými, které v nových verzích fungujou že...
B)provést natahování dat nějak "databázově"? to jsem ještě nezkoušel - tak mi zkuste poradit jestli to vůbec jde a jestli to má smysl. Mělo by to i výhodu v tom že by se data natahovaly průběžně a ne na vyžádání jako v případě akt. odkazů (tak si to aspon představuju)


Akorát, že tyto řešení vyžadují hodně času na přestavbu tabulek...tak hledám nějaké pokud možno snadnější řešení...

diky.

Editoval dech (23. 4. 2016 09:03:10)


LO 6.1.2.1. (x64)  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#2 23. 4. 2016 09:21:49

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: pád OpenOffice (Calc)

problém a jeho důvody si vesvětlujete celkem správně. Apache OpenOffice (ale i LO) si udržují poslední soubory v paměti. Na to mají stanovený čas i velikost. To se udržuje ve stránkovací paměti systému. Pokud nevíte co je stránkovací paměť - tak je to místo na disku, nebo discích určené k odkládání čekecích procesů.
     Takže cestou otestovat jak nastavení počtu souborů  udržovaných v paměti, tak také jejich velikost a čas po který se udržují. Nevím jak se u Win 8 nastavuje stránkovací paměť (poznámka v profilu na konci příspěvku máte stále ještě Win 7).
     Cesta k nastavení je následující : NÁSTROJE > VOLBY > OPENOFFICE > PAMĚŤ. Zde nastavíte vše - tedy velikost, čas a počet souborů. Ovšem problém se neodstraní Ad-Hok, ale jen se asi zvětší počet opakovaných procesů.


     Existují makra která načítají ze skrytých (zavřených respektive neotevřených souborů). Pokud si poradíte nějaké Vám pošlu. Vhodné makro je ale v seriálu Dana Sedláčka. Tuším že se jmenuje "uložit do skrytého". Princip je v otevření hidden souborů, takže můžete vyhledávat také výraz "hidden", nebo také chybně "hiden" - myslím že jsem takhle také našel.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí