Podstata problému je v nastartování vzorců. Poměrně často se k podobnému problému dá dostat tak, že vzorce sestrojíme pomocí textových funkcí - například právě podobným slučováním jaké jste udělal Vy. Já jsem vědeckým postupem pokus - omyl zjistil, že nejlepší cestou jak to udělat "najednou" je sestrojit nejprve proměnnou "string" (například "Str"). Tam vypsat vzorec, vložit jako string a teprve nakonec udělat vzorec do buňky :
Cell.string = Str
Cell.Formula = "=" & Cell.String
Nejprve ale otestujte vložení Vzorce přímo :
Cell.Formula = "=" & Str
Problém je zřejmě v tom kolik sloučení v řetězci existuje. S jedním sloučením s poradí právě jednoduché (přímé) vložení. Když jich tam je více musí se ASI nejprve výraz sjednotit předem. Přesnou podstatu problému ale neznám.
Ovšem ne vždy to jde. Pokud například dělám sloupce vzorců s několika proměnnými přímo v sešitě, musím sloučit výrazy pomocí CONCATENATE (nebo jen pomocí xz & xy & yz & ...&). Po sloučení je nutné výraz načíst a vložit zpět jen jako hodnoty a text (dialog vložit jinak). Teoreticky by mělo fungovat vložit jinak "vzorce", to ale nefungovalo (nevím jestli to už funguje - nespoléhám se na jiné dříve vyhodnocené nefunkční postupy).
Právě při tom vkládání nastane "patová situace" - vzorce je nutno aktivovat. To jde prakticky jen po jednom tak že se například na konec vzorce v příkazovém řádku vloží korzor a stiskne se DEL, nebo Insert. Stejně to lze udělat na začátku, ale tam je nutně udělat "delete" šipkou doleva aby se nesmazalo rovnítko.
Insert je vhodný vždy na jakékoliv pozici ale přepíná se "z čárky" na "plochu pozice". To je dost nepříjemné. Nicméně je to velice otravné a při takové aktivaci uděláte snadno chybu. Respektive nám z toho může "fouknout pod tašky" : -)
Úplně původně jsem takové sloupce vzorců načítal a vkládal do dokumentů typu RTF a pak je znovu načetl z RTF a vložil zpět do Calcu. Pak se objevilo Go-OO které mělo možnost vložit jinak - RTF a bylo po problémech. GoOO ale také odešlo do věčných lovišť.
Náhodou jsem objevil tuto vlastnost dialogu "najít a nahradit" když jsem hledal chybu ve slučovaných tvarech. Od té doby funguje tento postup a nic jiného v případě manuální konstrukce vzorců nedělám.
Editoval neutr (12. 4. 2016 06:43:13)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ