Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 2. 3. 2016 13:17:51

jik
Člen
Registrace: 28. 6. 2009
Příspěvků: 37

Lze přenastavit jméno souboru ze šablony?

Zdravím,
mám představu, že šablona by mohla přednastavit jméno souboru k uložení - namísto "Bez názvu 1". Lze toho nějak dosáhnout? Mám různé šablony a soubory z nich vzniklé většinou mají nějaké víceméně pevné jméno, tak bych toho využil.

Offline

#2 2. 3. 2016 13:46:46

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Lze přenastavit jméno souboru ze šablony?

Ano tohle lze.
     Dělá se to makrem, které se aktivuje při události - myslím že "vytvoření, nebo načtení dokumentu". Ovšem Takové makro potřebuje ještě text názvu. Mimo toho je většinou potřeba hned vidět jestli je název správný. Dá se to zadávat zcela, nebo z části InputBoxem, ale to už není to správné ořechové - když se musí něco udělat.
     Takže z toho důvodu je výhodnější jiná událost - například při uložení dokumentu. Já osobně upřednostňuji stisknutí nabídky buď specializovaného tlačítka, nebo přiřazení k tlačítku "uložit jako", nebo jen uložit.


     Takže když si rozmyslíte jak je to pro Vás nejvýhodnější napište. Pošlu Vám makro, popřípadě prázdnou šablonu s takovou vlastností. Typicky lze načítat název například z databázového pole. Nebo lze do šablony zabudovat modul Basc který nahraje texty názvů. K tomu potřebuje iniciaci - co má načíst aby makro zvolilo správný název. Po uložení se modul Basicu smaže a výstup může být zcela bez maker (někdy otravuje při otevření dotaz že dokument obsahuje makra a co s nimi..).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 3. 3. 2016 09:32:07

jik
Člen
Registrace: 28. 6. 2009
Příspěvků: 37

Re: Lze přenastavit jméno souboru ze šablony?

Podle toho, co píšete, lepší bude ta druhá možnost - vložení jména při zápisu. Předpokládám, že to by jen vložilo jméno souboru, které by uživatel mohl upravit, stejně jako vybrat adresář. Co se týče zdroje jmen, zatím jsem uvažoval to mít zabudované napevno, ono se to možná bude měnit, ale to se budu muset naučit s těmi makry pracovat a to je zatím slabší. Velmi šikovný by byl ten výmaz makra při zápisu.
Děkuji.

Offline

#4 3. 3. 2016 10:16:13

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Lze přenastavit jméno souboru ze šablony?

Takže múj návrh pro Vaše řešení :


1. - Základní zdroj šablony Calc který obsahuje údaje URL (adresáře) a názvy. Lze to snadno editovat. Navíc to může být také přímo šablona, ale nemusí. je to jen zdroj URL + název který se do šablon pomocí maker načte. Vlastní generovaný soubor pak nemusí obsahovat vůbec žádná makra už od samého počátku.
     Po zavolání šablony se vygeneruje název a hned se to do zvoleného adresáře uloží. Existuje možnost před (nebo i po) uložení vyvolat dotaz, zda je to správně, nebo zda údaje změnit. Následně po uložení je možné dále pracovat a nechat ostatní na Vás - tedy uložit po dokončení a zavřít.


2. Podobně systém s Calcem, ale hned při startu se sešit pojmenuje a uloží se až na váš pokyn. Při tom vyskočí okno "filePicker" - = klasický dialog který už bude mít v okénku přednastavené jméno a otevře se nad předvoleným adresářem. Stačí udělat ENTER, nebo cokoliv (vše) změnit.


     Poměrně rozhodující je skutečnost zda šablona bude volána pomocí hromadné korespondence. Pokud ne tak je to trošku snadnější. Ale v případě že ano, pak je Calc do určité míry přebytečný, ale musíte mít zaveden zdroj názvů, popřípadě úložišť. Varianta HROMADNÁ KORESPONDENCE > CALC > WRITER je asi také možná, ale to jsem ještě netestoval. V případě řešení bez Calcu jde jen o technické řešení vymazání makra. To by nebyl problém.


     Důležitým zadáním je výstupní formát šablony. Některé výstupní formáty (XML, PDF, HTML, formáty obrazu, a TXT) nemusí řešit vymazání reziduálních maker. To je aktuální jen u výstupu ODT, popřípadě DOC.
     Obvykle se otevře ODT, vypracuje se výstup a pak na konci uloží jako něco jiného (PDF, HTML). Dále je potřeba vědět zda se budou systémem načítat obrázky, nebo sekce ap.


     Nyní nepíšu z domova. Tam budu asi kolem 19.00 (možná i dříve). Pokud to do té doby neupřesníte pošlu Vám nějakou ukázku pro inspiraci.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 6. 3. 2016 10:59:52

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Lze přenastavit jméno souboru ze šablony?

Musím se omluvit. Já na Vás úplně zapoměl. Připravil jsem si soubor na ukázku ale pak jsem dělal ještě jiné věci. Takže jsem si připravenou šablonu neověřil a neodeslal. V paměti jsem si zafixoval že to už mám a čekám na Vaše vyjádření. Automatický název.
     Je to jeden z triků který spočívá v tom, že sice otevřeme šablonu s makry, ale ta okamžitě vygeneruje nový prázdný dokument s názvem a uloží ho do adresáře. Sám soubor vygenerovaný šablonou (vlastní kopie) se neuloží.

     To ale znamená, že v této fázi je to opravdu prázdný dokument s názvem. Aby se tento dokument choval jako šablonou přímo vygenerovaný, musí se přidat makra které něco zkopírují do nově vytvořeného prázdného dokumentu.
     To může být už cokoliv - nejen původní obsah šablony. Často ale jen zavovám soubor který není šablonou a třeba ani Writerem, nebo z Calcu něco načítá - třeba názvy ap.


     Problém tohoto systému je v určení jména pokud chcete aby jedna šablona uměla více druhů názvů, nebo výstupů. Zde je jméno jediné - tvrdě dané do makra. Když makro v šabloně otevřete, tak uvidíte podle proměnné kde se to přepíše. Je to pár řádků. Proměnná se se jmenuje buď "jmeno", nebo "nazev" už přesně nevím, ale obsahuje v uvozovkách to co uvidíte jako název výstupu šablony.


     Takže ještě jednou se omlouvám a čekám na upřesnění.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 12. 3. 2016 14:53:16

jik
Člen
Registrace: 28. 6. 2009
Příspěvků: 37

Re: Lze přenastavit jméno souboru ze šablony?

Já se také musím omluvit, vypadlo mi to. Ta šablona vypadá zajímavě - opravdu to při otevření šablony vytvoří v dané cestě daný soubor :-). Ještě by to chtělo 2 věci:
1) aby se dal vybrat adresář
2) aby do načetlo nějaký obsah

Děkuji za pomoc.

Offline

#7 18. 3. 2016 11:19:14

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Lze přenastavit jméno souboru ze šablony?

Podívejte se na :
Běžný ODT - uzpůsobený do šablony
Skutečná šablona
     Oba soubory se chovají téměř stejně, ale ten ODT se chová tak je potřeba. Soubor šablony nikoliv - bežně se soubor vygeneruje 2x - 1x s názvem a podruhé jako kopie bez názvu ale s makry.


     Oba soubory jsou v jakési "opozici". Když dáte u šablony nový - vyskočí kopie bez názvu. Když ale u šablony dáte "otevřít", tak se otevře šablona k editaci.
     U souboru ODT je tomu naopak. Dáte otevřít, vygeneruje svou kopii bez maker a s názvem. Sám se ale okamžitě zavře. Když ale zadáte "Nový" - otevře se sice nový bez názvu, ale jako kopie s makry, která se dá editovat a uložit jako něco jiného.


     Musíte se ale sám přesvědčit jak to funguje. Když dáte otevřít ODT tak jen problikne a je z něj vlastní kopie bez maker. Nemůžete ho editovat. Dá se vlastně jen přepisovat svou kopií. proto ho nechávám "zahlédnout". Lze to udělat tak aby ani neprobliknul.


     Problém mi působí Vaše specifikace : 1) aby se dal vybrat adresář, 2) aby do načetlo nějaký obsah. Víte to aby se dal vybrat adresář už zcela znehodnocuje automatické uložení. Stačí přece jen vybrat Uložit Jako a doplnit název.
     Navíc se to dělá ve fázi kdy potřebuji uložit - tedy nejspíš uprostřed práce, nebo až na konci. To ale znamená nejdříve uložit do pracovního adresáře - na to stačí jeden + stejný název. Pak se musí otevřít dialog uložit jako - ten ale nemůže být dělán makrem, takže musí být volaný standardně. V té době je již šablona zavřená. Šlo by to jen otevřeným ODT - připodobněným šabloně, ale i tak by to nemohl být původní ODTm, ale sekundárně generovaný - ten původní (šablona s koncovkou ODT) se musí ihned zavřít.


     Výběr adresáře se dělá pomocí FilePickeru - tedy bez pardonu musí být v šabloně, nebo generujícím ODT. Lze to tedy udělat jen na začátku, a to nejen tímto prostředkem. Navíc FilePicker spuštěný z původního dokumentu standardně nemůže uložit sekundární (tedy jiný soubor). Lze ho sice použít v dosti znásilněné formě tak aby vydal jen nalezenou adresu a ta se pak použije v kódu který obsahuje první příklad. Ale.....


     Tohle listování potřebujete z určitého důvodu. Chcete oslovit například 7 zákazníků a chcete jim poslat stejnou nabídku, ale s jiným oslovením (například "Vážená paní Bláhová....", dalšímu "Vážený pan XYZ", nebo Vážená "rodina.....". Ten název může souviset právě s oslovením.
     Potom je Vaše představa taková, že zavoláte šablonu z hromadné korespondence, ta se načte a přiloží k emailu nebo se dá do složky "příloh" emailů (a podobně jiné korespondence), které se pak odešlou například poštovním klientem, který s LO (AOO) nespolupracuje dobře. Tenhle problém se dá řešit různě.
     Často můžete jmenovité přílohy přiložit z hromadné korespondence. Specificky upravené znamená, že budou v názvu obsahovat přehlednou identifikaci. Například "Važené paní Novákové". Tak takto to lze udělat vygenerováním dopředu - nejspíš z Calcu, kam načtete údaje z databáze.
     Další možností je skutečně do Writeru načít i makra, ale přílohu pak uložit jako HTML - tam makra nebudou stejně jako nejsou ve výstupu PDF. Pak se nemusí nic komplikovat - samouložení bude součástí výstupu do okamžiku exportu.
     Jiná možnost je zcela dělat vše v Calcu - bez hromadné korespondence. Tedy až do té míry, že se uloží celé emaily s přílohami. Pokud máte přiřazeného poštovního klienta (bez toho nechodí ani hromadná korespondence emailů) tak to lze i stejně jako v HromKoresp odeslat. Ovšem přiřazení poštovního klienta je jiná problematika, a tak se často dělají jen samostatné přílohy.


     Šablona ukazuje možnost mít vložené odkazy (například obrázky, ale i vyhledavače, nebo videa ap.), Text z databáze určitě umíte. Nic z toho se maker netýká. Takže tím se nabízí další možnost.
     Vůbec se ukládáním pod názvem nezabývat jinak nežli načtením z vlastního obsahu (dost běžný postup pro ukládání Calcu - načte si údaj z buňky a pak se pod tímto údajem sám uloží).

'---------------------------------------------------------------------
     Ten druhý požadavek je možná postačující - načítá jen obsah z vlastní šablony. Je to ale téměř jako drbat se levou rukou za pravým uchem. Když by Vám postačovalo uložení formátu PDF, nebo html, tak se dá zajistit automatické otevření standardního dialogu "Uložit jako".
     Mimochdem to dotazování se na makra funguje pouze v ODF, takže například XLS (MSO) se neptá - alespoň to starší verze nedělaly. Takže pokud to nebude v rámci práce s našimy balíky, mohou tam makra zůstat, ale to musíte ověřit.


     Ještě existuje jedna cesta. Vygeneruje se šablona šablon, která se umí spustit a vytvořit pomocí ineraktivních vstupů šablony skutečně dost nepodobné. Například individuální nabídky, nebo poptávky kde je společné jen čtení adres ap. z databáze. Je to většinou Calc, který generuje výstupy Text, ODT, DOC, PDF, HTML ale i jiné.


     Takže zase asi musíte upřesnit co dál.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí