Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#26 23. 1. 2016 19:53:21

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

LO 5.0.4.2, sešit se zdá že počítá vše, po vložení vzorce se všude nyní objeví nevím co sem dát
bohužel i u řádků které jasou v pořádku

Editoval MiHav (23. 1. 2016 19:53:46)

Offline

#27 23. 1. 2016 19:57:05

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Porovnání sloupců

Nechcete mi raději znovu poslat ten zdroj co hází chybu? Možná jde o bug který by se měl nahlásit. nevím přesně co si myslet o tomhle "jo vzorce fungují jen pokud má zobrazit , že se částka neshoguje tak chyba502" - myslím že to má být "jo vzorce fungují jen pokud SE má zobrazit , že se částka neshoduje - tak SE OBJEVÍ chyba502"
     Za to může zřejmě stále špatně formátované vstupních buňek. Hladají se čísla, ale to co se jako čísla tváří je text - žádný div že to hází chybu 502. Chyba 502 je neplatný argument.


PS :
Když byste neumístil ta čísla na středy, viděl byste, že čísla nejsou vpravo, ale že jsou vlevo - to je text - a tedy podstata té chyby :-)
     Vyberte Celou oblast listu, > Formát buňky > zarovnání - a zvolte obě (Vodorovně i svisle) moýnosti jako VÝCHOZÍ. No a pak uvidíte kde je formát text a kde čísla. Čísla jsou vpravo, text vlevo.

Editoval neutr (23. 1. 2016 20:11:03)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#28 23. 1. 2016 20:09:23

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

Je zde  http://www.znovinskavina.cz/porovnani.ods
Nakopíroval jsme váš vzorec zdá se ok, akorát řádek 13 by měl vypsat číslo a vypsal to Nevím

Offline

#29 23. 1. 2016 20:24:19

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Porovnání sloupců

Ať koukám jak koukám tak je to dobře. Ten řádek 13 má ve sloupci C slovo NE takže to je podmínka pro ten výraz "nevím..." Chyba asi bude ve vzorci sloupce C - podívám se.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#30 23. 1. 2016 20:27:29

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

Aha máte pravdu, moc děkuji, chyběly tam dolary :-)

Offline

#31 23. 1. 2016 20:28:29

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Porovnání sloupců

Už to vidím - špatně kopírovaná oblast testovaé tabulky - upravte si toto z tvaru :

=IF(ISERROR(VLOOKUP(A5;E5:E20;1;0));"NE";"ANO")

na tvar :

=IF(ISERROR(VLOOKUP(A5;$E$5:$E$20;1;0));"NE";"ANO")

- Tabulka nebyla vybavena absolutními odkazy, ale relativními a proto cestovala s řádkem který se testoval E13:E28 - otestujte a napište

Editoval neutr (23. 1. 2016 20:31:20)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#32 23. 1. 2016 20:41:21

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

Ano funguje OK, děkuji. Ted již jen dosadit data z banky a z učetního programu

Offline

#33 24. 1. 2016 02:04:57

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 790

Re: Porovnání sloupců

Vzorce:

C3: =IF(ISERROR(VLOOKUP(A5;$E$5:$E$21;1;0));"NE";"ANO")
D3: =IF($C5="NE";"";IF(VLOOKUP($A5;$E$5:$F$21;2;0)=$B5;"ANO";VLOOKUP($A5;$E$5:$F$21;2;0)))

Občas chodí peníze po částech, potom by se mohl hodit vzorec:
D3: =IF($C5="NE";"";IF(SUMIF($E$5:$E$21;$A5;$F$5:$F$21)=$B5;"ANO";SUMIF($E$5:$E$21;$A5;$F$5:$F$21)))

Offline

#34 24. 1. 2016 17:25:58

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

Díky za radu, ale po zadání do pole D3 se to chová stejně jako předchozí vzorec.
Mám nyní 3 snad funkční vzorce, a pokud se jedná , kdyby někdo poslal jinou částku, asi by bylo lepší , kdyby se objevil rovnou rozdíl o kolik je částka jiná oproti požadované.....
Mám tyto verze, nevím, kterou by šlo předělat na to aby se rozdíl objevil...

a: =IF(VLOOKUP(A7;$E$5:$F$20;2;0)=B7;"ANO";IFERROR(VLOOKUP(A7;$E$5:$F$20;2;0);"Není ve výpise"))

b: =IF(C14="ANO";IF(COUNTIFS($E$5:$E$20;A14;$F$5:$F$20;B14)>1;"ANO - ale vícekrát";IF(COUNTIFS($E$5:$E$20;A14;$F$5:$F$20;B14)=1;"ANO";VLOOKUP(A14;$E$5:$F$20;2;0)));"Není ve výpise")

c:  =IF($C5="NE";"";IF(SUMIF($E$5:$E$21;$A5;$F$5:$F$21)=$B5;"ANO";SUMIF($E$5:$E$21;$A5;$F$5:$F$21)))

Offline

#35 24. 1. 2016 20:43:58

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 790

Re: Porovnání sloupců

MiHav napsal(a)

Díky za radu, ale po zadání do pole D3 se to chová stejně jako předchozí vzorec.

Pokud je tam každá platba nejvýše jednou pak ano, jen to nevypisuje zbytečné texty.

MiHav napsal(a)

Mám nyní 3 snad funkční vzorce, a pokud se jedná , kdyby někdo poslal jinou částku, asi by bylo lepší , kdyby se objevil rovnou rozdíl o kolik je částka jiná oproti požadované.....
Mám tyto verze, nevím, kterou by šlo předělat na to aby se rozdíl objevil...

a: =IF(VLOOKUP(A7;$E$5:$F$20;2;0)=B7;"ANO";IFERROR(VLOOKUP(A7;$E$5:$F$20;2;0);"Není ve výpise"))

b: =IF(C14="ANO";IF(COUNTIFS($E$5:$E$20;A14;$F$5:$F$20;B14)>1;"ANO - ale vícekrát";IF(COUNTIFS($E$5:$E$20;A14;$F$5:$F$20;B14)=1;"ANO";VLOOKUP(A14;$E$5:$F$20;2;0)));"Není ve výpise")

c:  =IF($C5="NE";"";IF(SUMIF($E$5:$E$21;$A5;$F$5:$F$21)=$B5;"ANO";SUMIF($E$5:$E$21;$A5;$F$5:$F$21)))

Také nevím, co chcete předělat. Prostě odečtěte sloupce B a D (pokud je v D číslo).

Offline

#36 24. 1. 2016 20:50:28

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Porovnání sloupců

Tak to může být problém. Zejména jde o číslo z a do banky VS - tedy IMHO variabilní symbol. Variabilní symbol může znamenat cokoliv co za ním evidujete. To co mne zajímá je vzorec ve sloupci "C".
     Vzorec z tohoto sloupce testuje, jestli z banky přišla částka s konkrétním VS. Vypíše jen ANO nebo NE. To je zbytečné pokud se nejedná o platby, které vedete jako přijaté - ty které musíte zaplatit Vy. Ale ve vedlejším sloupci testujete detailněji totéž! Původně jsem postavil vzorec, který úplně sloupec "C" ignoroval, ale napadlo mne, že byste mohl faktury vydané (ty které Vám má někdo zaplatit) signujete stejným číslem které máte jako VS faktur přijatých. To by mohlo být použito k zápočtu : MáDáti-Dal.
     Nakonec jsem tyto úvahy vypustil - chtěl jste reakci na sloupec "C" a tak jsem tam napsal že "nevím co sem dát" - vy jste hlášku přepsal na "není ve výpise". O to samozřejmě nejde. Ten sloupec "C" bych postavil na podmínku součtu - SUMIFS. Pak by se tam objevily například 3 typy hlášek. Například
ANO, NE, ČÁSTEČNĚ nebo
ANO, NE a x% a nebo
ANO, NE, - x,- Kč (popřípadě +x,- Kč).

     
     Takže sloupec "D" je přebytečný - leda by sloužil k vyhodnocení identifikace toho co máte jako závazek Vy. Domnívám se, že to můžete zavádět mínusem, takže i Vy můžete použít stejnou sumaci. Lze sečíst extra plusy a extra mínusy. To znamená, že například pře-prodáváte a při úplném vyprodání pře prodaného zboží tam má zbýt plus - Váš profit.
     Takže potom stačí například zaváděcí částku jako VS = Váš nákup postavit v plusu do sloupce "B". Vaši zákazníci budou plusové příjmy a Vaše splátky původnímu dodavateli budou minusové. Kvůli KashFlow byste potřeboval právě další sloupec. Logicky mínus položky by měly s mírným zpožděním kopírovat plus. Jinak řečeno to co Vám zaplatí koncoví zákazníci můžete zaplatit svému dodavateli. Jde tedy o načasování platebních příkazů. Někdy budete mít dřív profit nežli máte své datum splatnosti. Jindy budete muset doplatit dříve, nežli vše prodáte a pak musíte ovlivnit jiné nákupy (Variabilní symboly).
     Když byste prodával v komisi tak Vás vaše termíny trápit nebudou, ale stejně byste měl čas od času něco poslat majiteli zboží.


     Nechci se Vám vrtat do kšeftu. Důvodem dotazu „proč" si umím odpovědět na to co „asi" bude potřeba. Například 'lp.' tvrdě odkázal na sloupec C a to je už nesmysl samo o sobě v pozici jak je to nyní postaveno.
     Já se domnívám, že sloupec „C" identifikoval Vaši platbu – tedy to, že máte závazek uhrazený – to lze shledat z vlastního účetnictví a nemusíte čekat na bankovní výpis i když by byl on line.
     Sloupec „D" má kontrolovat příjmy od Vašich zákazníků. Bylo mi zřejmé, že Vám jde o taktické rozhodování co, kdy nebo jakou částkou zaplatit, popřípadě umět odhadnout jak velký překlenovací  úvěr budete potřebovat (stačí sáhnout na kontokorent, ale dobrý ekonom si to pojistí – čerpat překlenovák nemusí). To umožňuje integrovat až na doraz.


     Píšu to takhle proto abyste pochopil, že o těch věcech něco vím. Napište co je skutečným účelem a co byste potřeboval (samozřejmě produkty – sortiment ap) mne nezajímají. Jde jen o technické parametry Vašich potřeb. Pokud je to choulostivé napište mi to do emailu. Upřednostnil bych ale veřejnou komunikaci. Z toho se může poučit mnoho lidí.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#37 25. 1. 2016 09:03:14

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

Děkuji za obsáhlou odpověď.
Zadání a proč toto vymýšlím, je, že náš účetní program nemá propojení s bankou.
A mohu tedy vyexportovat seznam vydaných faktur a zároveň z banky seznam úhrad.
Toto si mohu číslo faktury a případně VS, uvažoval jsem pro přesnější zjištění i číslo účtu do jedné tabulky a k tomu jsem vymýšlel, abych mohl přiřadit vystavené faktuře v účetnictví, že byla uhrazena ty sloupečky. VS byl první, potom ta kontrola částky a případně by se mohl zkontrolovat i účet...
Pokud víte jak jednodušeji toto udělat budu rád.Zatím systém, tak jak se vymyslel je funkční, i když jak píšete mohlo by to i počítat rozdíl mezi vystavenou a přijatou fakturou.
Jde pouze o faktury vystavené a výpisy z banky sladit.

Offline

#38 25. 1. 2016 15:55:51

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Porovnání sloupců

Tak jsem udělal malou ukázku jak by to mohlo vypadat. Příklad Hlavní vzorec je ve sloupci "E". Ve sloupci "D" jsou informační údaje. Ty musíte dobře ošetřit kontrolou. Možná hlášky nevystihují správně to co by tam mělo (mohlo) být. Když byste tyto pomocné údaje nepotřeboval, odstraňte sloupce "C, D" tak že je odstarníte (mazat jen obsah nedoporučuji). Pak je také zbytečný poslední sloupec s datumy.


Pokud byste potřeboval něco doladit napište, ale myslím si, že byste si s úpravami mohl poradit sám.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí