Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 23. 1. 2016 15:54:26

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Porovnání sloupců

Prosím o radu.
Mám tabulku,
sloupec A - čísla pod sebou 8 místná
sloupec B - částky
sloupec C - - zde se mně povedlo pomocí funkce =IF(ISERROR(VLOOKUP(A5;E5:E20;1;0));"NE";"ANO")
vyhodnotit, zda číslo ve sloupci A se nachází i ve sloupci E

sloupec D - A zde si nevím rady, zkouším funkci AND a jiné, ale nedaří se. Potřebuji v této buňce aby pokud bude ve sloupci C výsledek ANO, tak aby porovnal částky ve sloupcích B a F a pokud jsou stejné tak napíše Ano a pokud nejsou tak napíše hodnotu ze sloupce F.


spoupec E - čísla pod sebou 8 místná jako sloupec A ale jiank seřazená
sloupec F - částky

Díky za pomoc

Offline

#2 23. 1. 2016 16:19:20

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Porovnání sloupců

Jen tak z "voleje"

=IF(AND(C1="ANO";B1=F1)=1;"ANO";F1)

Editoval neutr (23. 1. 2016 16:20:32)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 23. 1. 2016 16:23:37

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

Bohužel sloupce A a E pokud se shodují tak většinou nejsou ve stejném řádku a proto si nevím rady jak na to, tím vlookup najdu shodu , ale nevím kde a na kterém řádku ve sloupci E je shodné číslo s tím co je ve sloupci A.
Muselo by to být něco jako jestliže je C1 ANO tak potom najdi v E stejné číslo jako v A a cezmi hodnotu v F a pokud se rovná B1 napiš ANO a jinak napiš todnotu z F

Editoval MiHav (23. 1. 2016 16:26:58)

Offline

#4 23. 1. 2016 16:45:31

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Porovnání sloupců

Podle zadání existuje v příslušném řádku výraz "ANO" - z toho vycházím. Ale nyní to vypadá, že hledáte řešení pro původní hodnotu kterou jste našel pomocí VLOOKUP. Respektive že to ano by mělo být číslo řádku, nebo označení buňky, či vlastní hodnota?
     Už mi to připadá zamotané. Prosím vložte sešit s příkladem který je dobře popsán jinak bude docházet k nedorozumění. Napište co kde má být ve výsledku - jestli to má být souhrn za úsek, nebo výsledek v každé jednotlivé buňce. Hrozí tam nějaké opakování dat ve sloupcích ap.?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 23. 1. 2016 16:54:39

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

Soubor s příkladem je zde http://www.znovinskavina.cz/porovnani.ods
Snad to bude z příkladu jasné, seznam VS ve sloupci A vedle je částka která k tomu VS přísluší.
Seznam kodu VS z banky, rúzně přeházených a vedle částka, která byla na účet pod daným VS zaslána.
A sloupce C a D  C hledá zda do banky přišel VS odpovídající sloupci A  a  do sloupce D potřebuji zjistit, zda došla stejná částka.
Díky

Offline

#6 23. 1. 2016 17:30:51

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Porovnání sloupců

Myslím že je to takto

=IF(AND(C7="ANO";COUNTIF(F5:F20;B7)>=1)=1;"ANO";VLOOKUP(A7;E5:F20;1;0))

     Jde zejména o to, zda se má při negativním výsledku vrátit kód banky, nebo částka. Ono to vychází nastejno, protože částka i kód jsou vedle sebe ve sloupcích A,B. Když je tam ano, tak to nehraje úlohu.
     VLOOKUP jsem nahradil funkci COUNTIF protože je přehlednější - ale hlavně by šlo touto funkcí najít duplicitní plnění - to se může stát nebo ne? Uvedený vzorec by to uměl vyhodnotit a dát avizo.
     Navíc se domnívám, že jste v první podmínce zadal nesprávně hledání čísla banky a ne vlastní částky. Otestujte a napište.

Editoval neutr (23. 1. 2016 17:32:49)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 23. 1. 2016 17:40:53

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

Děkuji,
vložil jsem vzorec do pole D7.
Vysledek je PRAVDA, ale asi to není dobře neb v poli A7 je 123458 a B7 je 122  a  ve sloupci E je 123458 na řádku 18 a v poli F18 je částka 125, tedy to není shodné a potřeboval bych aby výsledek byl NE, v lepším případně rovnou ta hodnota z F18  a to  125.
Je samozřejmě možné, že někdy někdo pošle peníze pod špatným VS, a mohou se objevit 2 ale tím, že bych porovnal částky, tak by to mělo být identifikovatelné.

Offline

#8 23. 1. 2016 17:50:00

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Porovnání sloupců

Pozor bude to jinak otestujte tohle :

=IF(COUNTIFS($E$5:$E$20;A9;$F$5:$F$20;B9)>1;"ANO - ale vícekrát";IF(COUNTIFS($E$5:$E$20;A9;$F$5:$F$20;B9)=1;"ANO";B9))

     Ten vzorec v předchozím případě by nešel správně kopírovat a byl by někdy výsledek nesmyslný. Tento vzorec upozorní i na možnou duplicitu. Co se má vrátit když ne - dal jsem částku - ale může tam být cokoliv jiného, nebo i sloučený výraz Banka + částka ap.

Editoval neutr (23. 1. 2016 17:51:14)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 23. 1. 2016 17:56:01

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

Díky za pomoc, hodně mě to pomohlo pochopit ty vzorce, tento nový po vložení do pole D9 ukáže výsledek 124 , tedy sumu z B9.
Ale podařilo se mě získat správný výsledek, když jsem změnil váš původní, akorát si nejsem, jist co se stane , když budou 2 VS   
Napsal jsme ho takto  =IF(VLOOKUP(A8;E6:F21;2;0)=B8;"ANO";VLOOKUP(A8;E6:F21;2;0))  v poli D8 a výsledekem je hodnota z bunky F20 což je v pořádku.

Bohužel pokud VS není ve sloupci E tak výsledkem je #N/A což je asi špatně

Editoval MiHav (23. 1. 2016 17:58:17)

Offline

#10 23. 1. 2016 18:12:24

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Porovnání sloupců

Já si myslím, že je to tak správně - pokud jste ten vzorev vložil nejdříve do D9 a odtud ho zkopíroval do ostatních buněk sloupce D.
     Vzorec neakceptuje záznam ze sloupce E, pokud by bylo toto třeba dá se to snadno upravit na tvar příkladně

=IF(C5 = "ANO";IF(COUNTIFS($E$5:$E$20;A5;$F$5:$F$20;B5)>1;"ANO - ale vícekrát";IF(COUNTIFS($E$5:$E$20;A5;$F$5:$F$20;B5)=1;"ANO";B5));A5 & " - "&B5 & " Kč ")

- Když je v D Ano ale výsledek je z testu NE - vypíše se dlužná čístka.
- Když je v D NE - tak se vypíše kód banky + částka.
     Z toho se dá udělat ve sloupci D suma (hlášky ANO a kód banky+částka je text a ten se nesečte).


     Dejte pozor tem Vámi preferovaný tvar nečte správně tabulku E5:F20. Tam musí být dolary jinak se bude tabulka posovout stejně jako dotaz buňky. Správně $E$5:$F$20

Editoval neutr (23. 1. 2016 18:15:45)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 23. 1. 2016 18:17:55

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

No asi neco delám špatně, ale vložím váš vzorec do D5 a objeví se číslo 120. a má se objevit 127. Už nevím,

Offline

#12 23. 1. 2016 18:21:49

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Porovnání sloupců

Jde o To, že funkce COUNTIFS umí porovnat více podmínek a úseků - příklad :
123456    120    123464    138
123457    121    123456    120
123458    122    123466    136
123459    123    123467    135
123460    124    123458    122
123461    125    123456    120 - duplicita
123462    126       
123463    127       
123464    128       
123465    129       
123466    130

Editoval neutr (23. 1. 2016 18:24:29)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 23. 1. 2016 18:25:45

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

to asi  jo ale po vlžení do D5 se zobrazí obsah bunky B5 a ne příslušné ze sloupce F .

Offline

#14 23. 1. 2016 18:32:42

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Porovnání sloupců

Tak už mi to snad opravdu došlo - ta tabulka A,B je očekávaná fakturace a tabulka E,F jsou přijaté platební doklady - faktury přijaté.
     Potom stačí toto? Je to bez akceptace toho ANO - ale doplníme jakmile se dohodnem ža je to ono.

=IF(COUNTIFS($E$5:$E$20;A5;$F$5:$F$20;B5)>1;"ANO - ale vícekrát";IF(COUNTIFS($E$5:$E$20;A5;$F$5:$F$20;B5)=1;"ANO";VLOOKUP(A5;E4:F20;2;0)))

Editoval neutr (23. 1. 2016 18:34:19)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#15 23. 1. 2016 18:45:54

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

Ano je to tak A B  je co má dojít a E F je z banky co došlo
nevím proč ale když dám vzorec vfložit tak to není vzorec ale vidím v bunce ten vzorec napsaný, nechová se to jako vzorec, musím to jakoby znovu opisovat

Offline

#16 23. 1. 2016 18:49:07

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Porovnání sloupců

Musíte dát dialog vložit jinak - neformátovaný text - a pak uvidíte.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#17 23. 1. 2016 18:50:45

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

bohužel pořád je ten vzorec napsán , divně se to chová

Offline

#18 23. 1. 2016 18:58:15

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Porovnání sloupců

Otestoval jsem a "u mne dobrý". Zkopíroval jsem ze stránky vzorec - dal do buňky kam patří - (D5) a z kontextového menu (pod pravým tlačítkem) jsem vybral volbu vložit jinak "neformátovaný text" a hned to makalo.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#19 23. 1. 2016 18:59:40

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 504

Re: Porovnání sloupců

k napsání vzorce v buňce: taky se mi to párkrát stalo, nikdy jsem nepřišel na příčinu, ale prostě najednou byl v buňce zapsaný vzorec místo výsledku a to i po různých operacích. Pomohlo až úplně vymazání buňky (obsah i formáty, prostě vše) a nové zapsání nebo nakopírování vzorce.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#20 23. 1. 2016 19:06:40

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

hmm vypl jsme zapl je to jako bych měl v možnostech zobrazit vzorce zatrženo ale nemám, prostě nejde ani přes klik na funkce tu funkci napsat neni to vzorec jen jakoby text

V novém listu po vložení se objeví chyba502

Editoval MiHav (23. 1. 2016 19:14:27)

Offline

#21 23. 1. 2016 19:13:36

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Porovnání sloupců

Tak to bude jiný problém. :
1. - podívejte se na > Formát buňky > záložka čísla - zde budete mít buď formát text, nebo boolean. Vyberte volbu "vše". Když je tam vzorec vidět - tak je tam formát text. Když změníte na formát "vše" zůstává tam jednoduchá uvozovka - tu smažte, nebo dejte najít a nahradit.
2. podívejte se na > Nástroje > Obsah buněk - mělo by být zatrženo "automatický výpočet" a "automatické dokončování". To by se mohlo rozhodit například při zadávání automatického dokončování. A právě toto jsem nabízel dnes jako variantu - ale v jiném dotazu od jiného uživatele :-)

Editoval neutr (23. 1. 2016 19:16:24)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#22 23. 1. 2016 19:18:01

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

asi se neco v listu podelalo, v novem to jde, pokud VS sedí a je stejná i částka objeví se ANO a když ne tak chyba502

Offline

#23 23. 1. 2016 19:22:39

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Porovnání sloupců

Vemte z toho nového list kopii prázdné buňky - zkopírujte. Potom skočte do toho "podělaného listu" vyberte celý list a dejte vložit z dialogu "jen formát" - nic jiného tam nesmí být zatrženo. Pak dejte pozor na barvy a formáty písma - velikost, tloušťka ap. Ty se Vám při takovém zásahu ztratí.

Editoval neutr (23. 1. 2016 19:23:45)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#24 23. 1. 2016 19:28:47

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Porovnání sloupců

jo vzorce fungují jen pokud má zobrazit , že se částka neshoguje tak chyba502

Offline

#25 23. 1. 2016 19:49:09

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Porovnání sloupců

Takže otestujte tohle :

=IF(C5="ANO";IF(COUNTIFS($E$5:$E$20;A5;$F$5:$F$20;B5)>1;"ANO - ale vícekrát";IF(COUNTIFS($E$5:$E$20;A5;$F$5:$F$20;B5)=1;"ANO";VLOOKUP(A5;E4:F20;2;0)));"NEVÍM CO SEM DÁT")

    Nevím zase jestli si rozumíme. U mne to hází Chybu #N/A. Místo toho se teď objeví "NEVÍM CO SEM DÁT". ---- Používáte LibreOffice, nebo Apache OpenOffice? A také nevím jestli Vám už sešit počítá, nebo ne. To by mohl být příznak důvodu chyby.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí