Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 8. 1. 2016 08:24:04

jkucera70
Člen
Registrace: 31. 1. 2012
Příspěvků: 29

Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

Do tabulky potřebuji uložit obrázek na pozadí. Toto vše se mi daří bez problémů. Obrázek se vloží, pomocí volby uspořádat dám na pozadí a je hotovo. Soubor uložím, ale když ho znovu otevřu tak se dějí tyto věci
- obrázek v dokumentu vůbec není
- obrázek v dokumentu je, ale není na pozadí, takže musím dát znovu volbu uspořádat - na pozadí.

Je někde problém u mě nebo se jedná o nějakou chybu.

Díky za info

Editoval jkucera70 (12. 4. 2016 10:12:23)

Offline

#2 8. 1. 2016 10:15:24

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

V těchto případech musíte uvést zejména zda AOO, nebo LO Calc a také na jakém OS (Linux - typ, Windows - typ) to provozujete. Problémy s tím bývaly. Několikrát se to opravovalo a vždy se to znovu objevilo ve stejné, nebo jiné podobě - tedy v LO.
     Bývá to nejčastěji problém LO a potom by to chtělo nahlásit chybu. To zase musí potvrdit ještě další uživatelé. Také je potřeba mrknout zda už to není dříve nahlášené. Pak by to chtělo jen chybu potvrdit.
     Někdy se mi takovou chybu podařilo obelstít, takže možná budu umět pomoci, ale to není jisté :-(


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 10. 1. 2016 10:17:48

jkucera70
Člen
Registrace: 31. 1. 2012
Příspěvků: 29

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

Děkuji za info. Jedná se o Calc v AOO na WIN7. Na fóru jsem hledal, ale nenašel - ale třeba jsem hledal špatně.

Offline

#4 10. 1. 2016 13:27:42

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

Umne to chodí normálně. Testoval jsem Calc LO i AOO (verze 4.1.2) a obrázek se mi podařilo normálně položit na pozadí, uložit a po novém otevření vše OK v obou případech.
     Možná děláte jedinou chybu. Proto uvádím svůj postup :-
1. Zadáme VLOŽIT > OBRÁZEK (ze souboru)
2. Po vložení dám pomocí kontextové nabídky (pod pravým tlačítkem myš) volbu úplně dole "POZADÍ".
     Já osobně mám OS WXP jako dual boot na UBuntu. Možná někdo Váš problém potvrdí, ale u mne je vše jak má být.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 10. 1. 2016 17:36:45

jkucera70
Člen
Registrace: 31. 1. 2012
Příspěvků: 29

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

Před chvílí jsem znovu vyzkoušel. Ukládám to jako .ods i jako .xls. Dávám ukotvit ke stránce a na pozadí. V obou případech se mi nyní soubor otevřel i s obrázkem, ale nikoli na pozadí, ale volně na stránce, jako bych tam ukotvení ani na pozadí ani nedával. To samé se stane i když ve volbě Umístění a velikost dám uzamčení. Zkrátka i když dám uložit, zavřít a pak znovu otevřu, tak se změny na obrázku vůbec neprojeví a někdy obrázek zmizí úplně.

Offline

#6 10. 1. 2016 18:03:23

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

Možná jsem to nepopsal úplně správně : -
- VLOŽIT > OBRÁZEK > Vybrat obrázek ,,,,,
- Po vložení na měj klepneme pravýn tlačítkem tím se otevře kontextová nabídka.
- Zde vybereme USPOŘÁDAT a tam je znovu rozbaleno několik možností : -
           PŘENÉST DO POPŘEDÍ
           PŘENÉST BLÍŽ
           ODSUNOUT DÁL
           ODSUNOUT DO POZADÍ
------------------------------------- rozdělovník
           NA POZADÍ - poslení volba = to je ta správná !
     Jakmile se nám to dostane na pozadí můžeme psát do buněk nad obrázkem. Otestujte. NYNÍ JE NUTNÉ ULOŽIT. Následně sešit zavřeme a znovu otevřeme. Mělo by to držet ve všech systémech. Doporučuji ale operace udělat v ODS a teprve následně uložit do formátu Excelu (XLS).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 10. 1. 2016 18:48:58

jkucera70
Člen
Registrace: 31. 1. 2012
Příspěvků: 29

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

Ano, přesně dle tohoto popisu to dělám ;-)
Navíc jsem ještě vyzkoušel zmiňovanou volbu uzamčení. Vyzkoušel jsem jak v ODS tak XLS, ale u obou je to prostě úplně stejné. Obrázek na pozadí drží je do doby než soubor zavřu. Samozřejmě že ho uložím a to v průběhu práce dokonce několikrát.
Jakmile však souboru znovu otevřu a je jedno, jestli je to za minutu nebo za 2 dny, tak Obrázek prostě "nedrží".

Offline

#8 10. 1. 2016 19:20:08

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

A máte zřejmě AOO verze 4.1.2 (poslední)? Nevím jestli se to nedaří ještě někomu jinému. Pokud by to ještě někdo potvrdil tak je otázkou co je společným jmenovatelem. Předpokládám že to půjde nahlásit jako chybu AOO. Běžně se to dělá jen pro LO.
     Pokud potřebujete konkrétně jeden (nebo několik) obrázků tak je pošlete a já Vám to připojím. Uvidíme jestli to bude u Vás fungovat.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 11. 1. 2016 12:24:42

delorisheinen
Člen
Registrace: 7. 10. 2015
Příspěvků: 4

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

Ano, přesně dle tohoto popisu to dělám ;-)
Navíc jsem ještě vyzkoušel zmiňovanou volbu uzamčení. Vyzkoušel jsem jak v ODS tak XLS, ale u obou je to prostě úplně stejné. Obrázek na pozadí drží je do doby než soubor zavřu. Samozřejmě že ho uložím a to v průběhu práce dokonce několikrát.
Jakmile však souboru znovu otevřu a je jedno, jestli je to za minutu nebo za 2 dny, tak Obrázek prostě "nedrží".

Offline

#10 11. 1. 2016 12:29:02

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

Mám tomu rozumět že potřebujete ty obrázky z odkazu každý umístit do jiného sešitu, nebo stačí všechny do jednoho sešitu ale na jiný list?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 12. 1. 2016 18:46:21

jkucera70
Člen
Registrace: 31. 1. 2012
Příspěvků: 29

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

Asi si nerozumíme. Já žádné obrázky nikam nevkládám. Mám jeden jediný obrázek jako pozadí na jedné stránce v Calc. Tento jsem tam vložil jednou, naformátoval tak, aby tvořil pozadí tabulky, ve které měním údaje.
A tento obrázek nedrží - nevím jak to mám líp popsat. Přestože ho dám jako pozadí stránky, dám ho uzamknout. Přestože tento dokument v Calc uložím, tak při dalším otevření tento obrázek už není na pozadí, ale na popředí a ukotvení ke stránce se změní k buňce.

Editoval jkucera70 (12. 1. 2016 19:04:14)

Offline

#12 12. 1. 2016 19:01:16

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

Já jsem Vám nabízel abyste mi to poslal, že Vám to udělám a Vy otestujete jestli to u Vás funguje. Pokud to reálně potřebujete tak to pomůže. Akademicky Vám poradit neumím. U mne to chodí dobře.
     Takže jsem se domníval, že mi tím odkazem posíláte obrázky, které chcete přilepit do Calcu :-) Nevím co je příčinou u Vás, ale může to být například zapnuté Open CL(GL). To dělá rotyku. Ale jen hádám.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 8. 2. 2016 08:36:50

jkucera70
Člen
Registrace: 31. 1. 2012
Příspěvků: 29

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

Můžete mi prosím poradit jak vypnout Open CL. Nikde v nastavení to nevidím. Děkuji

Offline

#14 8. 2. 2016 10:20:05

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

Projděte si NÁSTROJE > VLASTNOSTI > LIBREOFFICE - je to tam na 3 místech ale někdy je tam OpenGL, a jindy OpenCL.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#15 8. 2. 2016 18:52:02

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 150

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

Jen pro pořádek:
OpenGL slouží k vykreslování grafiky, nastavuje se v Možnosti → LibreOffice → Zobrazit.
OpenCL se týká výpočtů v Calcu (takže na obrázek vliv mít nebude), nastavuje se v Možnosti → LibreOffice → OpenCL a Možnosti → LibreOffice Calc → Vzorec.


Obě technologie jsou specifické pro LibreOffice, v OpenOffice nejsou.

Offline

#16 9. 2. 2016 06:20:45

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

pro strepon:
     To je sice pravda, ale oboje se týká grafické karty. Takže já osobně využívám Libre office i s výpočtem přes grafiku protože je to rychlejší práce. Stává se mi ale čas od času, že vyskočí hlášení že systém má fatální chybu - nemůže vykreslit objekt Libre office - a je to práce s makry v Calcu. Takže ta vazba přes grafiku může blbnout i v programech kde se klasicky "nepočítá" - v Draw a možná i Impress a Writer.
     Podle mne je podstata v tom, že když je operační paměť plná automaticky se využije grafická karta i když by jinak použita nebyla. Takže tam kde je slabší grafika bych doporučil vypnout všechny Open(GL, CL). Ten rozdíl v procesech je zřejmě jen v účelu. Jakmile je ale cokoliv z tohoto zapnuto může grafická karta ztratit klasickou plnou kontrolu a nad grafickými objekty. Je to přece jenom ve vývoji.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#17 9. 2. 2016 20:29:02

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 150

Re: Obrázek na pozadí - "VYŘEŠENÝ"

Vypnout OpenCL určitě ničemu neuškodí, ale nemyslím, že by to mělo vliv - grafická karta přece nemůže počítat něco, co pro ni není určeno…

Příspěvek jsem psal spíš kvůli druhé části, pochopil jsem to tak, že tazatel používá AOO, a pak jsou pro něj tato nastavení bezpředmětná.

Offline

Zápatí