Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 13. 11. 2015 15:47:55

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Dobrý den


Potřeboval bych realizovat funkčnost tabulky dle následujícího příkladu:


List 1 obsahuje tabulku (např. 3 řádky a 2 sloupce)


I120    50
I140    100
I160    150


List 2 obsahuje např. v buňce A1 rozbalovací tlačítko, kde bude po rozbalení možnost výběru I120, I140, I160 a po zvolení příslušné hodnoty se automaticky dovyplní buňka A2 hodnotou 50, 100 nebo 150


Je toto vůbec možné a pokud ano, tak prosím o nastínění postupu. Předpokládám, že přepis hodnot by zvládlo makro (nepůjde-li to jednodušeji), ale jak do buňky dostat rozbalovací seznam s odkazem na jiný list sešitu,to netuším


Děkuji

Editoval hdplot (13. 11. 2015 21:33:31)

Offline

#2 13. 11. 2015 16:05:27

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 504

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

data - platnost - kriteria - seznam buněk. V A2 pak funkce Vlookup.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#3 13. 11. 2015 21:34:09

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

To je přesně ono - děkuji

Offline

#4 25. 11. 2015 11:41:59

culibrk23
Člen
Registrace: 1. 2. 2011
Příspěvků: 20

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Dobry den, presne tohle nyni potrebuji take, ale skoncim u funkce Vlookup. Muzete prosim presne napsat, jak ta funkce ma vypadat? Dekuji moc za pomoc

Offline

#5 25. 11. 2015 11:45:16

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,527

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

pro culibrk23
Podívejte se sem. Včera jsem to psal :
VLOOKUP



PS Asi jsem špatně pochopil podstatu dotazu.
K funkci "Platnost.." se dostanete přes "Data" - asi v prostředku nabídky "Platnost..."

Editoval neutr (25. 11. 2015 11:52:00)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 25. 11. 2015 11:58:48

culibrk23
Člen
Registrace: 1. 2. 2011
Příspěvků: 20

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Dekuji, nasel jsem to, a funguje to, jen jediny problem ktery, potreboval bych, aby to rozbalovaci menu byla stale viditelne jako rozbalovaci. Prosim o pomoc

Offline

#7 25. 11. 2015 13:13:23

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,527

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

No potom byste potřeboval seznam - ovládací prvek. Existují 2 typy. Klasické okénko jen pro výběr (seznam) a pak kombinované pole (pole ae seznamem) kterým můžete také přidávat záznamy.
     Zavoláte nabídku :  Zobrazit > Nástrojové Lišty > Ovládací prvky formuláře. Zobrazí se Vám pruh ikon kde už uvidíte nabídku SEZNAM a vedle POLE SE SEZNAMEM.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 25. 11. 2015 15:15:36

culibrk23
Člen
Registrace: 1. 2. 2011
Příspěvků: 20

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Tak i toto se mi podarilo, ale opet jsem narazil na 2 problemy...

1) potreboval bych, aby vstupni data byla na jednom liste a rozbalovaci seznam s vysledky na druhem liste.. ve vlastnostech ovladacich prvku mi jde zadat oblast pouze v tom liste, kde je rozbalovaci seznam.. neumozni mi zadat rozsah zdrojovych bunek v jinem liste, to same u spojone bunky.

2) pokud mam data i rozbalovaci seznam v jednom liste (coz je spatne, protoze potrebuji mit zdroj zvlast a vysledek zvlast), tak mi to funguje spravne, ale kdyz pak soubor ulozim jako xls, a znovu ho otevru v open office, tak mi vzorecek prestane nefunguje a v bunce s vysledkem mi to napise #N/A....

posilam i zdrojovy soubor.. https://dl.dropboxusercontent.com/u/838 … kouska.xls

Muzete mi prosim poradit?

Dekuji

Offline

#9 25. 11. 2015 16:21:21

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,527

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Zkouška - úprava
- Měl jste chybu v označení úseku. Aby to četlo jiný list - tak třeba takto List1.A1:A2 (DATA>Oblast zdrojových buněk). Když tam necháte jen řádky a sloupce tak je to v tom samém listě. Musíte také adresovat list kde jaou data.
- Pokud chcete načítat pomocí čísla záznamu tak se musí postavit správný vzorec. Když by tam měl být VLOOKUP, tak by musel být nastaven obsah buňky.Vlookup by pak hledal název v prvním sloupci a vracel by obsah ze sloupce B.
- Vy jste ale zvolil číslo buňky ve sloupci B. Na to se hodí INDIRECT - to je v tom sešitě.
     A ještě malý trik. Spojenou buňku můžeme umístit pod ovládací prvek aby nebyla vidět. To jsem také udělal v té úpravě + změnu zobrazovaného písma (z velikosti 8 na velikost 12).
     Když byste chtěl použít funkci VLOOKUP, tak musíte navolit místo pozice zvolené položky - Zvolenou položku - nejlépe zase pod seznam. Potom byste postavil Vzorec :

=VLOOKUP(C1;List1.A1:B2;2)

     Klasické použití ovládacích prvků je s databází. Toto použití je jen jakási nadstavba. Lze i v tomto módu s výhodou používat makra - například jedním ovládacím prvkem nejprve vybrat "téma", a následně například vlastní položku a podobně.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 25. 11. 2015 17:07:06

culibrk23
Člen
Registrace: 1. 2. 2011
Příspěvků: 20

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Tak ted je to presne to, co jsem potreboval. Jen posledni vec, kdyz jsem pridal dalsi radek, abych mel dalsi rozbalovaci seznam a zadal jsem stejny postup, tak mi to stale bere jen ta prvni data z prvnich 2 radku. Zkousel jsem zadat konkretni bunky ale vzdy byl vzorec spatne..  vyzkousel jsem vsechny mozne kombinace, abych docilil toho, ze se mi budou data vkladat spravne, ale asi jsem uplne blbej a nefunguje mi to...

zkousel jsem i toto: =INDIRECT("List1.B3:B4"&C2) abych definoval konkretni bunky, ale take nic...

snad uz opravdu naposledy, zde je soubor, kam jsem pridal druhy rozbalovaci seznam a v prvnim liste odlisne hodnoty v dalsich bunkach.. jen mi prijde divne, ze v tom vzorci jsou uvedeny vzdy jen sloupce a ne konkretni bunky (radky).. 

https://dl.dropboxusercontent.com/u/838 … Aprava.xls

Dekuji mnohokrat!

Offline

#11 25. 11. 2015 17:44:32

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,527

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Tohle přece musíte zadat do zdrojových buněk - úsek přepsat ve Vašem případě List1.A1:B4.
Postup : zapněte režim úprav (zap/vyp). Následně klepněte pravé tlačítko na ovládací prvek a v kontextovém menu vyberte "Ovládací prvek" > karta Data > Oblast zdrojových buněk ... přepsat úsek podle potřeby. Můžete tam nechat i prázdné buňky na konci a pak příležitostně jen dopsat.
     Jestliže potřebujete 150 položek - zapiště úsek List1.A1:B150. Na vzorec který načítá druhou položku nesahejte.

Editoval neutr (25. 11. 2015 17:45:46)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 25. 11. 2015 17:51:53

culibrk23
Člen
Registrace: 1. 2. 2011
Příspěvků: 20

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

To sice ano, ale pak se mi v rozbalovacim seznamu zobrazi vsechny varianty... viz tato tabulka: https://dl.dropboxusercontent.com/u/838 … Aprava.xls

A ja potrebuji, abych v jedne radce mel rozbalovaci seznam, kde se bude zobrazovat pouze na kabel a na baterii. Pak v druhe radce bude rozbalovaci seznam, kde se bude zobrazovat na kabel 2 a na baterii 2 a k tomu prislusne castky, tedy v tomto pripade 800 a 1000.

Offline

#13 25. 11. 2015 18:37:22

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,527

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Takže tam musíte udělat nejakou úpravu dat. Například dva sloupce původní vedle sebe (4 buňky). Kolik různých položek budete užívat? Otestujte následující 2 varianty :
2 Varianty řešení
    Jinak byste měl popsat skutečné potřeby. Není dobré psát "to je ono, ale ještě.." a připsat poměrně podstatné rozdíly zadání.

Editoval neutr (25. 11. 2015 18:37:57)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#14 25. 11. 2015 18:59:30

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,527

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Jesště se raději podívejte na tohle : Kombo bez databáze
Jedná se o polotovar k přizpůsobení na cokoliv. Vše se ovládá jen jediným ovládacím prvkem. Jde o opakovaný výběr ze stejného ComboBoxu (pole se seznamen).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#15 25. 11. 2015 20:16:33

culibrk23
Člen
Registrace: 1. 2. 2011
Příspěvků: 20

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Mozna jsem to sepsal spatne a nechapeme se... ani jedna z tech variant neni to, co potrebuji... a ten polotovar je bohuzel pro tento pripad nepouzitelny. Jde o cenik v xls (https://dl.dropboxusercontent.com/u/838 … k_2015.xls), kde si kazdy zakaznik muze rovnou spocitat, kolik ho co bude stat.. nektere produkty jsou ve 2 variantach a to bud na kabel, nebo na baterii... takze mne jde o to, ze u kazde polozky potrebuji rozbalovaci seznam, kde si zakaznik rovnou sam vybere variantu a podle vybrane varianty se mu prepocita cena dane polozky. Ovsem u kazde polozky je jina cena, jednou je to napr. 1300,- za variantu na kabel a varianta na baterii stoji 1500,-... jinymi slovy temer kazda polozka (rozbalovaci seznam) bude mit vzdy 2 varianty (na kabel a na baterii) ale s jinymi cenami...a tyhle varianty jsem chtel pripravit v jinem liste...  snad jsem to jiz popsal dostatecne... omlouvam se, ze to takhle komplikuji.. a dekuji za Vas cas...

Offline

#16 25. 11. 2015 21:28:41

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,527

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Už chápu, že to budou lidé otevírat v Excelu, nebo v jiných tabulkových pocesorech a někdo možná i v prohlížeči. V takovém případě makra LibreOffice nelze použít a je možné jen využití ovládacích prvků které by měly fungovat v podstatě jako ActiveX.
Takže nyní se musím dále zeptat :
- Každá položka se bude aktivovat z listu 1 - tam kde je souhrn?
- - Potom by každá položka mohla mít svoje Combo. Například JUMBO BAR = 1. položka a pak jeden, nebo dva výběry. Ten název na prvním řádku je dán JAKO VÝCHOZÍ TEXT - na kartě OBECNÉ (Ovládací prvek)
- Nebo chcete opravdu jen informační cenu po jednom druhu.
- - Zákazník na straně 2 najde jediné Combo - tam by se navolil název a v případě že tam budou dvě varianty tak se vypíšou vedle sebe, nebo pod sebe - to se Vám ale nelíbilo.
- Nebo chcete dvě Comba pod sebou (vedle sebe) a jediný výsledek?
- - To lze například sčítáním hodnot ze dvou Comb a celkem asi nebude vadit že někdy jsou 2 možnosti a jindy jen jedna.


    Nebo jde o to, že zákazník může navolit více položek a ceny se mu také nasčítají, volbu uloží a odešle jako objednávku?
    Myslím že i to by šlo jen jedním Combem a pomocí vzorců vyplnit "fakturu".


    Ptám se na to jak má vypadat a fungovat výstup. Já tam vidím "kontingenční tabulku". Tohle řešení jste zvažoval?

Editoval neutr (25. 11. 2015 21:31:21)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#17 25. 11. 2015 22:35:45

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 769

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Myslím, že to zbytečně komplikujete.
Z toho co popisujete mi vychází, že volby jsou zřejmě 2 : kabel a baterie.
To se dá udělat snadno pomocí ověření platnosti se dvěma volbami. Slabinou tohoto řešení, pokud jsem to pochopit, je případ, kdy někdo chce obě varianty.

Asi bych řešil jednoduše samostatným řádkem pro obě varianty s tím, že buňky s popisem a obrázky mohou být sloučené.

V obou případech by bylo možné úpravu listu do požadované podoby (slučování buněk, nastavení planosti) usnadnit makrem. Tj. makro je pouze pro autora, u uživatele list funguje bez maker.

Offline

#18 26. 11. 2015 09:00:52

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,527

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

No nevím jestli je řešení jednoduché. Co když si zákazník bude chtít vybavit celý dům a bude potřebovat i více stejných kusů a více druhů nabídky. Většinu uspokojí zjištění jedné konkrétní ceny. Co když ale zájem projeví firma která by měla zájem o ceny s (bez) DPH, množstevní slevy dodací lhůty a podobné věci. Potom by pomocí 2. listu realizovala poptávku. Proč by potom tento systém nevyhovoval jediné položce u individuálního zájemce?
     Předpokládám, že pak by to mělo vypadat jako objednávací formulář. Jinak by postačil export do PDF. K takové úvaze mne vede skutečnost, že autor potřebuje 2. list. Důvodem asi nebude jen přehlednost.
     Pokud by šlo jen o informaci, může být nabídkový řádek řádkem sloučeným (ze dvou a třeba i více) a na konci tabulky v posledních 2 sloucích rozpad na druhové položky (specifikace + cena). V prvním sloupci může být hyperlink na poslední sloupec a příslušné buňky. Také tam může být zpětný hyperlink, Jednoduše zájemce dojde k tomu co ho zajímá a skočí na cenu. Pak se vrátí na původní místo. Takto se může skákat i na druhý list s přehledným vyčíslením kde lze například jednoduše napsat číslo jako počet kusů.
     Myslím že jde o "štábní kulturu" a uživatelskou přívětivost. Jde o kšeft a tam to může rozhodnout o koupi. V každém případě je to vizitka firmy. Jde tedy o účel. Může tam být běžná informace na prvním listu - nejlépe Combem pro každou položku extra a cena do sloupce A. Na druhém listu může být informačně objednávkový formulář s platností dat pro každou položku (nabídka všechny druhy). Tam také může být stručný popis jak objednávku ovládat. A to bych chtěl upřesnit.

Editoval neutr (26. 11. 2015 09:02:37)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#19 26. 11. 2015 09:09:56

culibrk23
Člen
Registrace: 1. 2. 2011
Příspěvků: 20

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

nakonec jsem to vyresil takhle... https://dl.dropboxusercontent.com/u/838 … Aprava.xls

jen jsem si myslel, ze to jde udelat tak, abych nemusel pridavat sloupce, ale ze bych pridaval jen radky a pak vzorci zmenil jen cisla bunek... takhle budu muset mit nejakych cca 80 sloupcu (pocty produktu + varianty na kabel ci baterii) ... nebo existuje nejaky reseni, ze bych ty data mel v radcich a ne ve sloupcich?

diky

Offline

#20 26. 11. 2015 09:33:19

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 769

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

pokud máš data:

IDproduktu na baterii; cena
IDproduktu kabel; cena

Můžeš použít

VLOOKUP(IDproduktu & " " & volba; data, 2;0)

pokud máš data:

IDproduktu; cena na baterii; cena na kabel


Můžeš použít třeba

VLOOKUP(IDproduktu; data, 2 + 1*(volba = "kabel") ;0)


Pokud chceš, aby sešit byl kompatibilní s excelem a šel snadno udržovat, tak se vykašli na rolovací objekty a hlavně nepoužívej INDIRECT tak, jak to používáš. (Syntaxe odkazu je v excelu jiná.)

Offline

#21 26. 11. 2015 10:11:26

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,527

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Šlo by to takto? 3.úprava


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#22 26. 11. 2015 10:16:22

culibrk23
Člen
Registrace: 1. 2. 2011
Příspěvků: 20

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

moc tomu nerozumim, pises "nepouzivej rolovaci objekty"... co bys tedy pouzil ty, pokud bys chtel, aby si zakaznik vybral ze dvou variant  a rovnou se mu zmenila cena.. ano je dulezite, aby to bylo kompatibilni s excelem..

mam variantu IDproduktu; cena na baterii; cena na kabel s tim, ze tyto hodnoty mam v jednom liste a vysledek v druhem liste...

zkousel jsem to pres ten VLOOKUP(List1; data, 2 + 1*(volba = "kabel") ;0) aby se to tahalo z listu c1 a nemam tam ID produktu.. mohl bys mi to prosim ukazat primo v tom zdrojaku?

https://dl.dropboxusercontent.com/u/838 … Aprava.xls

dekuju

Offline

#23 26. 11. 2015 11:27:07

culibrk23
Člen
Registrace: 1. 2. 2011
Příspěvků: 20

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

pro neutr.. IP. ma pravdu, nefunguje to v excelu.. :-(

Offline

#24 26. 11. 2015 12:17:19

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,527

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Já Excel nemám. Je otázkou co v něm neexistuje. Roletky - jako ComboBoxy, klasický seznam, nebo konsolidace dat? Pokud jde o vzorec tak není problém s tím použít Vlookup. Pokud vím tak tam ovládací prvky chodily - možná s jinou syntaxí ale chodily. Jde také o verze Excelu.
     Co to přestavět jen na klikačky v PDF?

Editoval neutr (26. 11. 2015 12:18:11)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#25 26. 11. 2015 13:50:01

culibrk23
Člen
Registrace: 1. 2. 2011
Příspěvků: 20

Re: Rozbalovací seznam hodnot v buňce - VYŘEŠENO

Mozna se blbe zeptam, ale netusil jsem, ze PDF umi pouzivat vzorecky.. mate nejaky tip nebo ukazku, jak to vypada? Osobne bych mozna radeji doladit ten excel s funkci VLOOKUP(IDproduktu & " " & volba; data, 2;0)... jen s touto funkci mi ten rozbalovaci seznam nefunguje.. nejaky napad panove? Diky

Offline

Zápatí