Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 6. 8. 2015 17:05:15

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 22

Skrytí chyby #REF! [VYŘEŠENO]

Zdravím. Dělám si takouvou tabulku kde si do jedné složky házím různé malé XLS soubory generované jedním programem a potřebuji si vždy jen určitou část vytáhnout do své tabulky.
Což o to to funguje super jenže když si chci předpřipravit tyto vzorce dopředu tak to logicky hází #REF! protože ty soubory ještě neexistují.


Otázka zní zda li jde aby se namísto #REF! zobrazovala třeba nula nebo nic?

='file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/0001.xls'#$Data.F2

nebo jiný vzorec se součtem

=SUM('file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/0001.xls'#$Data.H2:H200)

soubor 0001.xls ještě neexistuje ale až tam bude tak se data načtou, do té doby by byla fajn nula nebo nic.



ps: ještě jedna podotázečka, je možné doplnit vzorec tak aby si část textu vzal z jiné tabulky, například "A2" by obsahoval "0001" a do "A3" bych vložil tento vzorec...

='file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/($A2).xls'#$Data.F2

     samosebou takhle to nefunguje :-(

Editoval barevnej (7. 8. 2015 20:09:52)

Offline

#2 6. 8. 2015 18:04:09

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Skrytí chyby #REF! [VYŘEŠENO]

Mělo by fungovat podmíněné dotázání typu :

=IF(ISREF('file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/0001.xls'#$Data.F2)=0;"Zatím nic";'file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/0001.xls'#$Data.F2)

respektive třeba bez té hlášky (ta může být jakákoliv) :

=IF(ISREF('file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/0001.xls'#$Data.F2)=0;"";'file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/0001.xls'#$Data.F2)

Tenhle zápis vypadá jako prázdná buňka

Editoval neutr (6. 8. 2015 18:06:35)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 6. 8. 2015 18:19:19

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 22

Re: Skrytí chyby #REF! [VYŘEŠENO]

Děkuji za radu, ale ukazuje to "Zatím nic" i když ten soubor existuje. Pochopitelně zavřu a otevřu soubor aby se to znova načetlo.

Offline

#4 6. 8. 2015 21:45:46

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 22

Re: Skrytí chyby #REF! [VYŘEŠENO]

Zkouším vše možné i nemožné a zdá se že na to nepříjdu :_(

Offline

#5 7. 8. 2015 08:51:57

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Skrytí chyby #REF! [VYŘEŠENO]

Jde o to, zda máte tvar odkazu skutečně správně postavený. Pokud existuje soubor a uděláte na něj odkaz tak to funguje?
     Pokud ano tak musíte nastavit volbu vždy přepočítaat vzorce. Pokud Vám to nefunguje v primárním zadání tak asi nebude div, že to nefunguje ze vzroce který jsem odvodil z toho Vašeho.
     Může být také problém pokud odkážete na prázdnou buňku. Já se domnívám, že by vzorec měl vypadat jinak. Vy tam máte jenom URL. To nestačí - měl by tam být odkaz. Respektive vzorec DDE. Odkazy by musely být přednastavené aby existovaly - to je asi nesmysl, ačkoliv to možné je. Pokud pracujete například se stálými formuláři ap.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 7. 8. 2015 09:14:32

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 22

Re: Skrytí chyby #REF! [VYŘEŠENO]

Ty první dva vzorce co mám v prvním postu fungují perfektně, samozřejmě zdrojový soubor 0001.xls existuje.

Šlo o to že jsem si chtěl připravit vzorce dopředu na soubory které ještě neexistují, a tím že ještě neexistjí to hází špatnou cestu #REF! a tím pádem mi to potom hází chyby už uplně všude protože pokud se někde v součtu vyskytne #REF! tak už je vše #REF!,


1+1+#REF!=#REF! , proto potřebuji místo #REF! třeba nulu 1+1+0=2  smile

Offline

#7 7. 8. 2015 10:28:14

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Skrytí chyby #REF! [VYŘEŠENO]

Takže potom třeba takhle?

=IF(ISREF('file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/0001.xls'#$Data.F2)=0;0;'file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/0001.xls'#$Data.F2)

     Je tam místo "REF" nula - stačí takto?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 7. 8. 2015 10:37:50

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 22

Re: Skrytí chyby #REF! [VYŘEŠENO]

Zrovna jsem se chystal napsat.
Zkusil jsem i ten tvůj poslední pokus a stále píše nulu i když soubor existuje.


Každopádně jsem chtěl napsat že jsem na to přišel po dvou dnech guuuglení

=IF('file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/0001.xls'#$Data.F2=0;"";'file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/0001.xls'#$Data.F2)

Takto to funguje přesně jak jsem chtěl smile Ale bez vašeho nakopnutí bych na to těžko přišel. Děkuji moc moc za pomoc.


ps: jen se zeptám zda je teoreticky možná ta druhá otázka v prvním příspěvku, pokud toto nejde tak to nebudu ani hledat, vlastně hledal jsem ale moc jsem toho nenašel.

Offline

#9 7. 8. 2015 12:33:16

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Skrytí chyby #REF! [VYŘEŠENO]

Jestli jde o tuto verzi : =SUM('file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/0001.xls'#$Data.H2:H200) tak by to mělo chodit stejně, ale lepší by to bylo odkazem na sumu (jako jediné políčko).
     Takže určitě bude chodit sada vzorců načítající jdnotlivé položky z úseku H2:H200 a pak součet ve vlastním sešitě. Tuším jste psal, že ty xls soubory jsou generovány z nějakého pragramu (asi jako scripty) a nejde s nimi nic udělat-??.
     Když by se daly udělat pojmenované úseky, tak by se to dělalo asi lépe. Vše je to jen o tom zdroji. Takže já osobně doporučuji dotaz na každé jednotlivé políčko z původního úseku se stejnou syntaxí jako je to řešení s podmínkou IF. Když by tam byla nějaká chyba, tak se zobrazí nula a je po problému.

Editoval neutr (7. 8. 2015 12:34:43)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 7. 8. 2015 13:28:59

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 22

Re: Skrytí chyby #REF! [VYŘEŠENO]

Ne o to nešlo, to s tím SUM jsem odvodil a funguje také bez problémů.

chtěl jsem jestli jde doplňovat text v příkazu pomocí buňky viz citace prvního příspěvku.


barevnej napsal(a)

ps: ještě jedna podotázečka, je možné doplnit vzorec tak aby si část textu vzal z jiné tabulky, například "A2" by obsahoval "0001" a do "A3" bych vložil tento vzorec...

='file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/($A2).xls'#$Data.F2

     samosebou takhle to nefunguje :-(

Offline

#11 7. 8. 2015 16:19:09

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 771

Re: Skrytí chyby #REF! [VYŘEŠENO]

barevnej napsal(a)

ps: ještě jedna podotázečka, je možné doplnit vzorec tak aby si část textu vzal z jiné tabulky, například "A2" by obsahoval "0001" a do "A3" bych vložil tento vzorec...

='file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/($A2).xls'#$Data.F2

     samosebou takhle to nefunguje :-(

=INDIRECT("'file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/(" & $A2 &").xls'#$Data.F2")

Offline

#12 7. 8. 2015 16:33:10

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 22

Re: Skrytí chyby #REF! [VYŘEŠENO]

Musel jsem odstranit závorky aby to fungovalo

=INDIRECT("'file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/"& $A2 &".xls'#$Data.F2")

Ale funguje to smile

Jdu zkoumat jak to zakomponovat do toho původního vzorce.
Zatím fakt MOC děkuji!

Offline

#13 7. 8. 2015 16:34:24

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Skrytí chyby #REF! [VYŘEŠENO]

Takhle přímo by to nešlo :
='file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/($A2).xls'#$Data.F2
jde o URL př:
'file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/0001.xls'#$Data.F2
'file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/ - to je adresář - foldry ale bez označení souboru.
'file:///home/rr/Plocha/POCITANI/OK/($A2).xls'#$Data.F2
tahle část není adresou souboru($A2).xls'#$Data.F2
(A.2) je adresou buňky. Vám tam schází název sešitu. Název musí být tak jak uvádíme za asebou, disk, foldry, název souboru, sešit a buňka. Přeskakovat nelze.
adresou souboru by bylo toto : 0001.xls'
tahle část jen doplňuje adresu  buňky v sešitě#$Data.F2


Takže vzorec by musel slučovat 2 adresy buněk ale od začátku nejen jako A2 + F2. To se ani nevyplatí testovat. Jednoduše to načtěte do aktuálního sešitu jednotlivě.

Editoval neutr (7. 8. 2015 16:39:51)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#14 7. 8. 2015 20:08:47

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 22

Re: Skrytí chyby #REF! [VYŘEŠENO]

Děkuji za snahu ale už mi vše funguje jak má viz můj poslední příspěvek. Jdu to označit za vyřešené.

Offline

Zápatí