Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 3. 6. 2015 11:44:39

LivingLegend
Člen
Registrace: 3. 6. 2015
Příspěvků: 7

Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

Dobry den, dostal jsem soubor *.xls ktery mel nastavene formatovani textu v Arialu. Kdyz dany dokument otevru tak se data nactou ale s formatovanim v Libretion Sans. Ktery mi rozhaze diakritiku. Zkousel jsem nastavit vychozi font novou vlastni sablonu s arialem (proboha kterej blbec vymyslel ze to v calcu pujde jen takhle), ale stejne to nepomohlo. Napada nekoho reseni? Docasne sem to vyresil tak ze na jine stanici jsem dokument otevrel v MSO, stim nebyl problem. Preulozil na Time new... Ale to neni systemove reseni...

Predem dik za pomoc LL

Editoval LivingLegend (8. 6. 2015 11:10:29)

Offline

#2 3. 6. 2015 12:28:42

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

Jaký Calc? LibreOffice, nebo Apache OpenOffice? Otázkou je zda máte nastavenu asociaci dokumentů MS a jak nastavená písma.
     V nastavení LibreOffice Nástroje - Možnosti - LibreOffice - písma máte možnost vybrat jen neproporcionální písma (tam není Arial), nebo tuto implicitní volbu zrušit a tam už Arial je. To jste testoval?
     U Apache OpenOffice je to velice podobná volba Nástroje - Volby - OpenOffice - písma. Tam je také implicitní volba na neproporcionální písma - Vlastní okno je prakticky totožné s LibreOffice.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 3. 6. 2015 13:15:45

LivingLegend
Člen
Registrace: 3. 6. 2015
Příspěvků: 7

Re: Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

Omlouvam se nedoslo mi ze muze byt vic druhu. Mam libre office 4.4.3.2

Co se tyka toho nastaveni, neni to nahodou jen pro HTML;Basick a SQL?
Jsem na to koukal ale nic nemenil protoze mi prislo ze to jen pro tohle...

Offline

#4 3. 6. 2015 14:06:04

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

Ne položka PÍSMA. Postup : Otevřít Nástroje - Možnosti - LibreOffice - PÍSMA. Položka LibreOffice (ta úplně první) se musí rozkliknout - je tam křížek.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 3. 6. 2015 15:02:42

LivingLegend
Člen
Registrace: 3. 6. 2015
Příspěvků: 7

Re: Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

Porad nic

?di=1014333400697

Offline

#6 3. 6. 2015 15:13:09

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

Písma se v LO (ale i AOO) odvozují od základního formátu ODF a ten je daný Writerem. Viz Calc : Nástroje - Možnosti - Načítání/ukládání - Výchozí formát souborů a nastavení ODF

Writer má nastavení základního písma Writeru (LibreOffice - Writer - Základní písmo = Liberation Serif). Takže tím je dané také nastavení Calcu : -

Věc se má ale trošku jinak. Načítání probíhá pomocí XML. To má znakovou sadu UTF8. Ovšem Nad těmito formáty vládne UTF(UCF) 16. V této sadě jsou všechny různé znaky národních sad. To ovšem nemá moc společného s typem písma - to je grafika pro písmenka.
     Když se ale podíváte na to nastavení tak je to zřejmé - Basic, Html a SQL jsou primárně nastaveny jako neproporciální typy písem. Mezi nimi Arial není, ale je ve volbách sešitu, takže tam existuje. Jde tedy o to implicitní nastavení Formátu ODF pro Writer. To se ale musí testovat na proporcionálních písmech.


     Takže když otestujete výše uvedenou volbu a nepůjde to, musíte nastavit výchouí písmo ne Writeru, popřípadě přejít na starší verzi ODF (1.0, 1.1).

     Podobný problém se tady již řešil vícekrát, ale jednalo se o Writer a znakové sady - zejména podpora pro orientální písma.
     Problém importu je mnohem složitější. V neposlední řadě jde také o typ xls, respektive Excelu. Formát z Excelu by to mělo vzít i se všemi formáty - tedy nejen písmo a znakovou sadu, ale také veškeré grafické věci jako jsou rámečky, pozadí, poznámky ap.


     Když by nezabralo nic, tak by měla zafungovat šablona pro otevírání - něco podobného jsme tu řešili nedavno, ale problém měl nakonec jiné řešení.


     Takže aý budete mít otestováno napište. Já nemám k dispozici Váš soubor a tak můžu jen poradit podle Vašeho postupu a popisu. Ani jste nenapsal zda máte nastavenu správně kompatibilitu s MicrosoftOffice Nástroje - Možnosti - Načítání/ukládání - MicrosoftOffice


     Pokud se Vám to nepodaří pošlete vzorek sešitu a mrkneme na šablonu - nebo jak nejlépe řešit uvedený problém. Osobně si ale myslím, že to nastavení "Písem" pomůže i když možná po přenastavení Writeru.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 4. 6. 2015 11:33:45

LivingLegend
Člen
Registrace: 3. 6. 2015
Příspěvků: 7

Re: Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

Tak jsem se stim dneska sral, zkusil sem vsechno cos rikal. Stale to neslo. Po case zkoumani proc to nejde jsem zjistil ze nekdo prepsal koncovku slk na xls.... Nic mene office to otevre a po preulozeni si stim poradi i LO ve formatu slk... Original porad otvira Libre fontu a przni znaky..

Offline

#8 4. 6. 2015 11:40:05

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

Takhle se asi nikam nedopracujeme. Měl byste sem postnout vzor a uvidíme co se s tím dá dělat.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 5. 6. 2015 07:29:52

LivingLegend
Člen
Registrace: 3. 6. 2015
Příspěvků: 7

Re: Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

Offline

#10 5. 6. 2015 08:11:02

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

Tady posílám náhledy. Je otevřeno LibreOffice Verzí: 4.4.3.2 a připadá mi to normální. Všude je Arial CE a nic rozházeného nevidím. Nevidím problém


PS :
Nic jsem nenastavoval - jen jsem rozzipoval a otevřel. Podle mne vše OK. Ještě možná hraje úlohu OS (operační systém) - já to spustil pod W-XP. Uvědomil jsem si, že Váš obrázek má nějakou divnou barvu rámečku - proto usuzuji na možnost problému s OS.
     Ten .slk soubor jsem otevřel a je sprzněný. Takže pokud chcete otevírat jako Excel tak se bude muset udělat makro na přepis koncovky. Já to jinak dělám běžně v souborovém manažeru a je to fofr.

Editoval neutr (5. 6. 2015 08:28:26)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 5. 6. 2015 08:51:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

Tedy musím to asi poopravit. Nejprve jsem otevřel sešit Originál.xlsx ten byl dobrý. Pak jsem otevřel sešit "Zmenena koncovka originalu.slk" a nakonec i přepsanou koncovku na "Zmenena koncovka originalu.xlsx". Výsledek byl stejný jako s koncovkou .slk
     Pak jsem to ale ještě otestoval jinak. Postupně jsem to uložil jako soubory xml pro Excel a pak pro odf. Ve formátu ODF směs nesmyslů zůstane. Když se to uloží ve formátu MS tak se téměř vše ztratí. Takže musím začít laborovat. Dnes se k tomu dostanu asi až večer. Napíšu.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 5. 6. 2015 20:09:13

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

Tak jsem tomu věnoval asi 2 hodiny a nakonec mne napadlo se podívat co je to SYLK. Naběhl jsem si - dá se to snadno pochopit když si přečtete co je to SYLK Wiki - Sylk nebo SYLK detail - Nejlépe kliknout na poslední odkaz stránky "SLK click this link".


     Takže já to považuji za podařený žert - nechal jsem se nachytat. Ten Váš originál byl skutečně Excelem než ho nejaký šikula převedl na .slk - možná proto aby si z nás vystřelil. To možná mělo účel před nějakou tou desítkou let. Platilo to možná pro OpenOffice před rozděklením na LO a AOO. Dnes ale žádného bezpohlavního zprostředkovatele LO, ani AOO nepotřebuje.
     Jinak také odpovídám - Sylk to přeformátuje sám na ANSI - a LO, AOO fungují s Unicode -  tady dojde k tomu problému se znakovou sadou a písmem. Je otázkou proč se objeví velikost písma 10 jestliže originál má velikost 8. Udělal jsem pževod z Vašeho originálu na SYLK podle AOO a výsledek je tady : Po převodu na SYLK


      Takže vznáším námitky zda jste Vy, nebo někdo jiný použil skutečně původní - prezentovaný formát .xslx při převodu na reklamovaný .slk. Je možné, že formát SYLK funguje z MSO také bez problému. K přeformátování došlo možná jen v rámci kanadského žertu - lámejte si hlavu .....é


      Takže pokud to není Váš záměr - použijte bez váhání originál Excel -  a já se omlouvám.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 8. 6. 2015 07:04:12

LivingLegend
Člen
Registrace: 3. 6. 2015
Příspěvků: 7

Re: Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

Diky moc za pomoc, kanadskej zertik to odmne neni.
Proste se to oteviralo jako bordel do doby nez jsem to preulozil...

Takhle to psoall dodavatel na pobocky (kazda pobocka ma jina data) a ja jak kreten jsem to preukladal. Proto jsem tomu chtel predejit tim ze to nejak nastavim ve vychozim stavu. Aby ty uzivatele nemeli problem (obyc holky co znaj max fcb). Nejhorsi natom je ze jim ten bordel ani nevadil, poslali to do programu a pak na tisk.
Jenze tiskarna vytiskla jen prvni radku a zastavila se ( asi nejakej vnitrniprikaz, uvidis tyhle znaky zrus tisk). A jelikoz s LO jsem prisel do styku poradne az ted tak jsem radsi poprosil o pomoc kdyz zadne nastaveni nepomahalo.

Diky za pomoc, priste jim ric at to dodavatel doda poradne.

Offline

#14 8. 6. 2015 07:16:06

LivingLegend
Člen
Registrace: 3. 6. 2015
Příspěvků: 7

Re: Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

BTW kde to prepisu na vyreseno?

Offline

#15 8. 6. 2015 07:36:43

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Sesit s Arialem se otevire pod jinym fontem (vyreseno)

To vyřešeno přepíšete tak, že vstoupíte do svého prvního příspěvku - tam je možné přepsat nadpis.
     Tedy pokud to není žert, tak to lze řešit tak, že to v tom špatném formátu uloží jako CSV. Nic nevybíráte - necháte ten stávající formát (když by to šlo - jako že ne - tak uložit jako formát macu - když dodavatelé pracují s macem). Ale při otevíránítoho CSV Calcem už musíte správný formát filtru zadat - to musíte ale najít - nejspíš Windows 1250/něco, nebo jiný formát (ISO tuším 8859.. západní nebo východní.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí