Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 15. 5. 2015 07:13:07

CZepulda
Člen
Registrace: 15. 5. 2015
Příspěvků: 6

Problematické podmíněné formátování - VYŘEŠENO

Dobrý den,

narazil jsem na dosti závažný problém, který mne omezuje v jakékoli práci v Calcu a je pro mne tedy nepoužitelný:

Neukládá se mi podmíněné formátování. Pokud jakékoli (třeba i skrze formuli) použiju, soubor uložím a pak zavřu, tak při dalším otevření tam sice je, ale nezobrazuje se, tzn že na něj musím vždy opět kliknout, něco málo tam změnit a zase zpět a kliknout na OK a už funguje. Ale po zavření je opět nečinné a nezobrazuje se.


Díky za rady smile

Editoval CZepulda (15. 5. 2015 12:13:55)

Offline

#2 15. 5. 2015 08:27:26

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: Problematické podmíněné formátování - VYŘEŠENO

Dobrý den, mám LO 4.4.1.2, Win 7, 64 bit, podmíněné formátování používám velice často a nemám žádný problém. Tzn. váš problém bude asi někde trochu jinde - převod z xls, stará verze ... nevím.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#3 15. 5. 2015 08:48:51

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problematické podmíněné formátování - VYŘEŠENO

Já jsem na takový problém narazil při kopírování podmíněných formátů. Po vykopírování to funguje, ale jakmile se to dostane mimo focus, nebo to vypadne z paměti časem (to je nastavení paměti a času na objekt) tak to dělá kraviny. Totéž pochopitelně po znovuotevření.
     Našel jsem řešení - kopírovat formáty 1:1. Tedy nejdříve například z A1 do A2. Následně z úseku A1:A2 do úseku A3:A4. Potom už třeba z A1:A4 do B1:B4. Samozřejmě vždy po vykopírování raději uložit. Formát vzorcem by měl fungovat vždy. Tam bude problém v syntaxi.
     Nepíšete v čem jste to zjistil - jasně Calc - ale AOO, nebo LO a jaká verze? problém asi bude dělat velký počet podmíněných formátů. Tam myslím není velkž rozdíl mezi vzorcem a podmíněným formátem ze stylů.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 15. 5. 2015 08:51:36

CZepulda
Člen
Registrace: 15. 5. 2015
Příspěvků: 6

Re: Problematické podmíněné formátování - VYŘEŠENO

Jedu na WIN 7 64 bit
Apache OpenOffice 4.1.0

Problém je ten, že já ta podmíněná formátování nekopíruji. Zkoušel jsem i obyčejný pokud je obsah buňky roven 0, tak bude buňka červená. Fungovalo. Když jsem to uložil, vypl a zapl, červene pozadi bylo pryč, ale když jsem najel na podmíněné formátování, bylo tam stále zadané, jen nereagovalo.

Editoval CZepulda (15. 5. 2015 09:03:13)

Offline

#5 15. 5. 2015 10:47:50

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Problematické podmíněné formátování - VYŘEŠENO

ukládáte do ods nebo xls? zkuste obojí.

Offline

#6 15. 5. 2015 10:52:19

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problematické podmíněné formátování - VYŘEŠENO

To co jsem psal výše jsem zjistil u LibreOffice. Asi by to chtělo sem zase poslat ukázku a s popisem kdy se to má přebarvit. Pokud vím, tak AOO takovouhle chybu nedělalo, ale už jsem to dlouho nezkoušel. Dejte sem příklad - možná je chybně zadaná podmínka.
     Také byste měl asi otestovat LibreOffice. Ta má "nekonečně mnoho" podmínek (AOO jen 3). Oni ty podmínky se zadávají troškou jinou syntaxí nežli obyčejné vzorce. Takže pokud je to možné postněte sem nejlépe přes uložto.cz, box, dropbox, leteckoupoštu.cz ap. ukázku.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 15. 5. 2015 11:46:53

CZepulda
Člen
Registrace: 15. 5. 2015
Příspěvků: 6

Re: Problematické podmíněné formátování - VYŘEŠENO

Ony bohužel jiné programy v úvahu nepřipadají, jelikož to dělám v práci, kde se jede na AOO a potřebuji udělat tabulku pro odevzdávání valut do banky.

Šlo o upravení bývalé, která nebyla dostačující a před pár lety splácaná na koleni. Ruply mi nervy a vytvořil nový ods a tam začal pracovat na své, nové, hezky od začátku a olalá, najednou to jde. Asi byl někde problém v původním .xls souboru.

(a jelikož jsem kzoušel vytvořit nový .xls a tam to také zlobí, tak to bude typem)

Děkuji za rady a snahu, cením si toho... smile

Jen tak na okraj, a jelikož se musím držet AOO (vždy jsem používal jen Mrkvosoft office) a vyděsily mne jen ty 3 podmínky, tak se raději zeptám: Macra jsou klasická práce, jako např v LO nebo MS office? smile

Offline

#8 15. 5. 2015 12:05:14

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problematické podmíněné formátování - VYŘEŠENO

No ony existují 2 typy maker. Ten první typ je uživatelský a slouží k běžné (malé) automatizaci. Tato makra se nahrávají pomocí záznamníku.
     Ovšem jde s tím dělat i hodně muziky (složitější práce). Při tom se člověk musí něco málo naučit z programování. Jde například o spojování jednotlivých maker, nebo smazání "zbytečností a chyb".
     Běžné psaní maker už je programování. Jde to v Basicu, ale i v Javě, Pythonu a Bashi. Mně ten Basic úplně stačí ke všemu co potřebuji takže okolo moc nešilhám i když vím něco málo například z Pythonu a rychle bych se do toho dostal. Takže odpověď pro Vás zní : - "Ano jednoduchá nahrávaná makra jsou uživatelskou (neprogramátorskou) záležitostí".

Editoval neutr (15. 5. 2015 12:07:00)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 15. 5. 2015 12:12:59

CZepulda
Člen
Registrace: 15. 5. 2015
Příspěvků: 6

Re: Problematické podmíněné formátování - VYŘEŠENO

neutr napsal(a)

No ony existují 2 typy maker. Ten první typ je uživatelský a slouží k běžné (malé) automatizaci. Tato makra se nahrávají pomocí záznamníku.
     Ovšem jde s tím dělat i hodně muziky (složitější práce). Při tom se člověk musí něco málo naučit z programování. Jde například o spojování jednotlivých maker, nebo smazání "zbytečností a chyb".
     Běžné psaní maker už je programování. Jde to v Basicu, ale i v Javě, Pythonu a Bashi. Mně ten Basic úplně stačí ke všemu co potřebuji takže okolo moc nešilhám i když vím něco málo například z Pythonu a rychle bych se do toho dostal. Takže odpověď pro Vás zní : - "Ano jednoduchá nahrávaná makra jsou uživatelskou (neprogramátorskou) záležitostí".

Vyčerpávající a úžasná odpověď smile

Mne ve své podstatě stačí jednoduchá, uživatelská, kdy potřebuji po kliknutí na button smazat určitá pole v daném rozsahu. - K tomu by se hodila otázka, zda je možné aby vyskočila tázací hláška, zda doopravdy chci tato data smazat - je to možné? smile

Offline

#10 15. 5. 2015 14:09:38

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problematické podmíněné formátování - VYŘEŠENO

Ano je to běžná praktika. Problém je v tom, že se to musí napsat. Existují 2 typy podobných hlášení. Je to "MsgBox" a "Print". Print se používá k ladění. Mimo toho se používají dialogy a například InputBox.
     Je ovšem možné udělat nahrané makro které vypíše text někam do buňky. Teoreticky je možné postavit například ListBox (výběr), nebo KomboBox (také výběr) který spustí makro po příslušné volbě.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 17. 5. 2015 06:52:41

CZepulda
Člen
Registrace: 15. 5. 2015
Příspěvků: 6

Re: Problematické podmíněné formátování - VYŘEŠENO

neutr napsal(a)

Ano je to běžná praktika. Problém je v tom, že se to musí napsat. Existují 2 typy podobných hlášení. Je to "MsgBox" a "Print". Print se používá k ladění. Mimo toho se používají dialogy a například InputBox.
     Je ovšem možné udělat nahrané makro které vypíše text někam do buňky. Teoreticky je možné postavit například ListBox (výběr), nebo KomboBox (také výběr) který spustí makro po příslušné volbě.

Teoreticky jsem se chytal v první větě. To je znamení že toto je nad mé síly. Otázka tedy zní, jak velká práce je to pro znalého uživatele a co mu musím nabídnout za napsání tohoto macra (krom infa samozřejmě big_smile ) wink

Editoval CZepulda (17. 5. 2015 08:35:07)

Offline

#12 17. 5. 2015 10:23:14

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 790

Re: Problematické podmíněné formátování - VYŘEŠENO

Co je na tom složitého?

If MsgBox ("Mám to opravdu smazat?", MB_YESNO, "Mazání") = IDYES Then
' ... mazání
End If

Offline

#13 17. 5. 2015 16:23:58

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problematické podmíněné formátování - VYŘEŠENO

Vzor pro makra "Hlášek" Tak snad se Vám tohle bude hodit. Je to jenom něco málo, ale tak aby se orientoval i laik. V makrech jsou i komentáře.

Editoval neutr (17. 5. 2015 16:25:05)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#14 18. 5. 2015 19:21:35

CZepulda
Člen
Registrace: 15. 5. 2015
Příspěvků: 6

Re: Problematické podmíněné formátování - VYŘEŠENO

oki, děkuji za informaci a rady.. smile

Offline

Zápatí