Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 3. 3. 2015 21:00:47

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Kopie z Base do Calc

Prosím o radu, podle návodu zkouším dostat data z tabulky v base do csv. Vytvořím nový sešit v Calc a když dám vložit kopii tabulky, objeví se, ale diakritika je špatně a vše je přeškrtlé. Nevíte, kde je problém? Díky.

Offline

#2 3. 3. 2015 21:11:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Kopie z Base do Calc

Tam bude problém v separátorech. Jedna věc je v exportu - tam se určují separátory. Měly by tam být jen čárky. Když tam dáte mezery tak Vám to rozseká text s více slovy. Dá se určit také znaková sada.
     Druhá věc jsou separátory při importu do Calcu. Tam by měly být taktéž jenom čárky. Problém může být také ve znakové sadě.
     To co popisujete odpovídá špatné znakové sadě. To přeškrtnutí by mělo jít odstranit vypnutím efektu pro písmo. To bych ale potřeboval vidět.
     V každém případě pokud si neporadíte postněte sem jak původní tabulku databáze, tak Váš import této tabulky do Calcu.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 3. 3. 2015 21:18:56

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kopie z Base do Calc

Děkuji, separátory to rozděluje dobře, a znaková sada jsme nenašel , kde ji nastavit, je blbě jen ř,č,ě

Offline

#4 3. 3. 2015 21:29:22

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kopie z Base do Calc

Mohu soubory poslat, ale nevím jak je zde přiložit

Offline

#5 3. 3. 2015 21:33:47

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kopie z Base do Calc

Offline

#6 4. 3. 2015 14:16:30

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Kopie z Base do Calc

Tak jsem si to prohlížel, ale lépe se mi to nepodařilo.
     Abych byl konkrétnější : Přeškrtnutí a podtržení se dá odstranit snadno : FORMÁT > BUŇKY> EFEKTY PRO PÍSMO > Zde není nic v okénku přeškrtnití ani podtržení, ale to musíte navolit na 'žádné'. Pak to zmizí.
     Horší je ta znaková sada. Ta je skutečně špatně. Jenomže to není CSV, ale RTF které má také podobnou volbu - tedy jak separátory tak znakovou sadu. Implicitně je tam nějaká čeština, ale v Base se to nedá dohledat jako identifikace. Zaručeně to není Windows1250. Zkoušel jsem východní evropu 852-9, ale výsledek byl stejný. Musíte testovat. Mám podezření že je to UTF 16. Tam jde samozřejmě také navolit ASCII jako znaková sada - ale je tam implicitně asi americká (respektive nějaká západní).
     Calc LO i AOO se chovají stejně. Jenom Calc AOO má o jednu nabídku více - vložit jinak nabízí 2 druhy formátů html. Ty jsou ale také špatně co se týká češtiny.



     Musíte testovat. Jedna věc je výstup znakové sady toho RTF. Musíte asi odzkoušet jeden formát za druhým. Doporuřil bych testovat spíš západní verze. Někdy se dá narazit na 'středoevropské' jindy na 'východoevropské' verze.
     Druhou věcí je nastavení Calcu, respektive písma a znakové sady pro celé LO, nebo AOO. Když se do znakové sady trefíte, bude to česky tak jako je to v Base. Ale vše ostatní bude blbě. To není dobré řešení, ale zase když zákazník neuvidí chbnou češtinu, tak bude dobře.
     Další variantou je najít a nahradit. Je to jenom pár znaků, takže dialogem z nabídky ÚPRAVY > NAJÍT A NAHRADIT - ZKOPÍRUJETE chbný znak a zadáte nahradit za ten správný. Musíte samozřejmě nejlépe vybrat vše (celý list).


     Base pod LibreOffice má ještě volbu 'exportovat'. Ta je ale zašedlá. Buď nefunguje, nebo jen pro některé databáze.
     Ještě by se možná vyplatilo tabulku uložit v jiném formátu, respektive ji otevřít v jiné databázi. Například MySQL, nebo Firebird. To ale nemám otestované. Přes to když se otevírá nová databáze, umí importovat cizí formáty takže by to mělo jít. Zese ale musíte testovat.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 4. 3. 2015 14:59:31

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Kopie z Base do Calc

Tak jsem se ještě podíval nežli jsem to zavřel. Těch písmenek špatně je tam 5. V těch dlouhých popisech se vyskytuje chybně 'ů' a 'ť'. Ono je to normálně skryté když to naimportujete. Musíte vybrat vše a dát optimální šířku sloupce. Pak máte šanci takové chyby najít. Možná je tam ještě něco.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 4. 3. 2015 18:10:02

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kopie z Base do Calc

Děkuji za pomoc, budu zkoušet, je taky zajímavé, že nejsem schopen v Base zobrazit vlastnosti databáze, kde by mělo jít zvolit kodování, je to zašedlé. Pokud otevřu nějakou databázi vzorovou v LO tak to normálně jde. Divné, nevím čím se to mohlo "zamknout"
Hledal jsem řešení mít databázi a případně alespon možnost exportu do csv. A to bohužel bez Calcu nejde, a když se to kazí ty texty při kopii do calcu tak je to blbé.
Zkoušel jsem i přes sql příkaz zadat export do csv, ale bohužel neumím zapsat do příkazu encoding a výsledek je ještě horší.
A ještě je zajímavé - diakritika v prvním řádku, kde jsou popisy sloupců je OK, jen data jsou blbě.

Editoval MiHav (4. 3. 2015 18:32:07)

Offline

#9 4. 3. 2015 18:29:45

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Kopie z Base do Calc

No mělo by to jít ještě jako tisková sestava. Problém je v tom, že se to dělá do formátu A4. Proto by se muselo udělat výstupy pro každých 5-6 sloupců. To už je zase mnohem rychlejší přes ten Calc a opravit.
     Ona Base je takový nedodělek. Původně šlo o AdabasD - ale to bylo ještě ve StarOffice. Pak z toho udělali HSQLDB na bázi Javy. Nyní má LO ještě Firebird. Také existuje emulátor pro Access jako rozšíření (Access2Base). S tím jsem ještě ani nezačal. Firebird jsem jen pročetl na netu. Dělám většinou v Calcu.
     Faktem je, že by Base měla být dosti univerzálním prostředkem. Má ale dost skromnou podporu. Když se podíváte na jiné databáze tak je to znát. Kdysi jsem používal SQL602, nebo Aproach a H4. Nemluvím o Caché kde jsem byl několik let jako evidovaný uživatel. Jenže vývoj tabulkových procesorů značně pokročil a databáze jaksi ztratila hodně účelovosti. Dnes už jde asi jen o internet a několik účetnických aplikací. Databáze je opodstatněná například ve špitálech a nebo ve vědeckých projektech. I když abych to uvedl na pravnou míru - i Calc je jen databáze :-)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 4. 3. 2015 18:37:40

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kopie z Base do Calc

No já se pořád pokouším zůstat u LO - musím dělat katalogy - nabídky a vlkádám data z calcu a nebo base do writeru - štítky a tím tvořím nabídky na předměty.
Z Calcu se mě nepovedlo vložit obrázek do štítku, nejde ani propojení na HDD tak jako u MSO a tak jsem myslel vyzkouším Base, zde v base obrázky vidím, mám je jako link na soubor na disku a napadlo mě to vyzkoušet do toho Writeru.
Ale také nic, tak nakonec export z Base do csv a z něj načítat pomocí php a vytvářet html nabídku, toto jediné mě zatím funguje.
Ale data se mě vkládají pohodlněji přes formulář v Base, akorát to nejde zase dostat ven.

Offline

#11 17. 3. 2015 09:48:54

student
Člen
Registrace: 27. 2. 2006
Příspěvků: 94

Re: Kopie z Base do Calc

tak neviem... mene to funguje - teda vytiahol som Vašu tabuľku do CSV a dáva mi to aj diakritiku.
Akú verziu LO používate a aký OS.Ja som to robil na Win7 pro + LO 4.3.2.2

Postup:
1. stiahos som od Vás súbor a rozpakoval do adresáru
2. Otvoril datbázu a zaregistroval som ju
3. otvoril Calc
4. otvoril okno databáz (F4)
5. myšou presunul celú tabuľku z Base do Calc-u
6. v Calc-u dal Uložiť ako - a vybral formát CSV
7. následne vybehlo okno, kde žiadalo kódovú stránku (ponechal som 1250, ale oddeľovače som daj na ";" slovom bodkočiarku - pozrel som iné csv a tam bol oddeľovač bodkočiarka)
8. potvrdil uloženie
9. skontroloval som to cez Notepad a je to OK - oddeľovače, diakritika....

Možno je to verziou, ktorú používate.... doporučeuje upgradovať.

Editoval student (17. 3. 2015 09:49:45)

Offline

#12 17. 3. 2015 20:26:31

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kopie z Base do Calc

Moc děkuji za pomoc, já zkoušel exporty přes sql příkazy a ono to jde takto jednoduše, SUPER - s tou myší mě to nenapadlo. Normálně udělat kopii a vložit to rozbije ale myš nee.
Mám LO  4.4.1.2 a WIN 8.1 Pro
Jediné co se rozpadlo tak nastavení sloupců s čísly, jako počet desetiných míst a uvozující 0, ale to jde opravit. Moc děkuji.
A náhodou jak udělat link na obrázek, který se v base zobrazuje, byste nevěděl? Aby šel případně obrázek zobrazit v calc nebo writer?

Offline

#13 18. 3. 2015 13:51:50

student
Člen
Registrace: 27. 2. 2006
Příspěvků: 94

Re: Kopie z Base do Calc

už som to videl nejakej databáze.... musím zaloviť v pamäti kde to bolo a nájsť to, ale či to pôjde dať priamo z baze do Write alebo Calc... to som neskúšal. Pokiaľ toho nie je veľa (veľký počet obrázkov) radšej by som to riešil ta, že by som si pripravil šablóny vo Write alebo Calc už s obrázkymi a dáta vkladal do predom pripraveného formátu.

Offline

#14 18. 3. 2015 14:05:58

student
Člen
Registrace: 27. 2. 2006
Příspěvků: 94

Re: Kopie z Base do Calc

našiel som to v jednej databázke.
v tabuľke vytvorenpole "obrazok" typ dát - Text(Varchar)
vo formulári vytvorený objekt Obrázok - pri kliknutí na neho si vypýta cestu k obrázku - potom ten obrázok zobrazuje na formulári, ale uložený je niekde na HDD.

Niekde som čítal (v nejakej) diskusii, že sa dá obrázok uložiť priamo v databáze, ale bolo to príliš komplikované - bolo to uložené ako nejaká binárna hodnota.... čítal som to možno pred 2-3 rokmi ale veľmi na to nezaujalo - komplikované.

Offline

#15 18. 3. 2015 15:12:02

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kopie z Base do Calc

Děkuji, to jsme si nerozuměli, mám udělaný v base formulář, kde obrázek načítám jak píšete text - objekt obrázek a data čte z disku, akorát jsme myslel, ten link spojení do calc a nebo writeru. Nevím proč to MSO umí a LO nee, přitom se to zdá tak jednoduché, v MSO wordu použiji u štítků v poli jen toto {INCLUDEPICTURE {IF TRUE "C:\obrazky\{MERGEFIELD obrázek}" } \d } a prostě ho to načte spolu s dalšími daty a vytvořím štítek. Je to rychlé a pohodlné, v LO dostanu pouze textová data do štítku a obrázek jak píšete dosazovat ručně a to je třeba u 50 produktů dost pracné.

Offline

#16 19. 3. 2015 09:22:52

student
Člen
Registrace: 27. 2. 2006
Příspěvků: 94

Re: Kopie z Base do Calc

neskúšal som to takto.. , čiže potrebujete aby do Write načítalo obrázok, ku ktorému je v Base cesta teda, aby tú cestu (adresu) k obrázku prenieslo z Base do Write s tým aby rozvo zobrazilo obrázok. Je to takto správne?

Editoval student (19. 3. 2015 09:23:17)

Offline

#17 19. 3. 2015 10:38:38

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Re: Kopie z Base do Calc

Pokud se týká načtení obrázku přímo do databáze " ... Niekde som čítal (v nejakej) diskusii, že sa dá obrázok uložiť priamo v databáze, ale bolo to príliš komplikované  ..." tak to komplikovaé není a lze to velmi snadno. Je to jak píšete - pole musí být typu binární a do formuláře pak vložíte prvek "image control" který je s tímto polem spojen. Přes pravé tlačítko myši prvek nabízí načtení obrázku - klasické proklikání adresářem k obrázku a data se uloží do databáze. Pak při vybrání záznamu je v tom stejném prvku obrázek také zobrazen. Umí docela dost grafických formátů. Jediný problém je, že tímto způsobem databáze velmi rychle narůstá (velikost souboru) a co je horší, po vymazání obrázku se velikost databáze nezmenší (aspoň jsem nepřišel na to, jak ji někde zmenšit) Alokovaný prostor pro jednou uložený obrázek asi i po vymazání obrázku zůstává. Viděl bych to tedy jenom jako alternativu pro malé obrázky nebo náhledy.

Offline

#18 19. 3. 2015 11:03:12

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kopie z Base do Calc

student napsal(a)

neskúšal som to takto.. , čiže potrebujete aby do Write načítalo obrázok, ku ktorému je v Base cesta teda, aby tú cestu (adresu) k obrázku prenieslo z Base do Write s tým aby rozvo zobrazilo obrázok. Je to takto správne?

Ano, potřebuji - chtěl bych nějakým způsobem docílit zautomatizování tvorby štítků - umím vytvořit, třeba 5 na stránku texty načítám z databáze, ale jak dostat k tomu obrázek ze souboru to je asi problém. Databáze mě napadla, že když to umí Base načíst cestu k obrázku a zobrazit ho, tak by to mohl umět i writer, ale nejde mě to.
Nemusí to být štítek, ale na nic jiného co umí automaticky vložit data do pole jsem nepřišel.

[hdplot]
Ano, toto je problém s velikostí, lépe je zvolit pole text /varchar a potom nahradit za ovládací pole obrázku, tím se vkládá jen link na obrázek a databáze je minimální.

Bohužel do jiného programu (Writter) tento link nejde....

Offline

Zápatí