Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 12. 2. 2015 10:16:07

belveder12
Člen
Registrace: 12. 2. 2015
Příspěvků: 1

součet neprázdných buněk

Dobrý den, prosím o radu. V tabulce mám buňky, které vyhuvují kriteriu, označeny "X". Prosím o info, jak ve sloupci nastavit dole součet neprázdných buněk (buněk označených písmenem X). Děkuji smile K. Černá

Offline

#2 12. 2. 2015 10:26:54

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: součet neprázdných buněk

Slouží k tomu funkce Countif nebo Counta např. =COUNTIF(A1:A7;"x") nebo =COUNTA(A1:A7) . Funkce counta počítá neprázdné buňky, funkce countif počítá buňky které vyhovují danému kriteriu


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#3 12. 2. 2015 10:34:20

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: součet neprázdných buněk

Na to je vzorec COUNTIF. Když jsou data třeba v A1:A100 tak třeba do B1 zadáme =COUNTIF(A1:A100;"X") pokud je to samozřejmě velké "X". Když byste hledala obecný text tak například =COUNTA()-COUNT(). Také lze vyhledávat regulárními výrazy pro jednotlivé buňky, nebo úseky, nebo strojeným dotazem na text.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 12. 2. 2015 17:24:19

LIT
Člen
Místo Liberec
Registrace: 8. 12. 2012
Příspěvků: 41

Re: součet neprázdných buněk

Neměla by tam být spíše funkce SUMIF? Dotaz se ptá na SOUČET buněk, které vyhovují kritériu ("x"),ne na jejich POČET.
SUMIF(A1:A100;"x")

Editoval LIT (12. 2. 2015 17:25:09)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ
Linux Mageia 6,Libre Office 5.3.4.2, Acer Aspire E15

Offline

#5 12. 2. 2015 21:54:21

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: součet neprázdných buněk

Ne nemůže to být součet. Sum stejně jako SUMIF sčítá hodnoty čísel v buňkách. Jo kdyby se měl najít součet buněk s obsahem čísla například >=15 je to jiné. Ale "X" může být číslem jen pro římské číslice. Jinak je to textový výraz, který má stejně jako všechny alfabetické znaky hodnotu nula.
    Pokud by se měla sčítat čísla z řádku kde se vyskytuje "X", ale z jiného sloupce tak je to jiné kafe (SUMIFS). Já tomu rozumím jako zjištění počtu "X" tedy jasně COUNTIF.


PS Ludvík Trnka uvádí variantu s vzorcem COUNTA. To je možné, ale musí se udělat rozdíl :
COUNTA - COUNT nebo opačně kvůli zápornému výsledku. COUNTA zjistí každý textový výraz. Takže když tam bude "A" započítá ho také. COUNT spočítá buňky s čísly. Potom COUNTA-COUNT dá počet buněk s textem.

Editoval neutr (12. 2. 2015 22:00:44)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 13. 2. 2015 12:11:41

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: součet neprázdných buněk

To máte těžký, tazatel napíše do subjektu "součet neprázdných buněk" tož to je nějaký SUM nebo SUMIF, myslí tím ovšem počet, neboť s nepřesností vyjadřování je třeba počítat no a to je COUNT... Píše "neprázdných" takže ostatní jsou prázdné a to směřuje na COUNTA. Dále v dotazu je nějaké "X" nic se nepíše o tom co je v těch dalších buňkách zkoumané oblasti, ale možná tam je vzorec s buhvíjakým výstupem takže to už je pak jedině spolehlivé COUNTIF. Zkrátka není to tak jednoduché :-)

Editoval ludviktrnka (13. 2. 2015 12:14:32)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

Zápatí