Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 23. 1. 2015 12:57:45

UNIVEL
Člen
Registrace: 24. 12. 2010
Příspěvků: 14

Novy 'list' ma divny format - VYRESENO

Libre Office 4
.
Ahoj, ...muzete mi, prosim poradit?... Pri otevreni noveho dokumentu (cisty papir)se stranka zobrazi s podivnym formatovanim (vypada to jako palce a centimetry), viz obrazek, pricemz ale veskere vytvarene a ulozene dokumenty mam, viz obrazek vedlejsi.
.
Kdyz chchi vytvorit novy dokument, musim otevrit stary - tak, aby mi vyhovovalo formatovani a pismo - a v nem odmazat puvodni text a nasledne vytvorit novy...
.
A nemohu najit, kde zmenit ono nastaveni pri otevreni noveho listu, tj. psat dokument primo; jinak receno, aby se nove otevreny dokument/papir otevrel v nastaveni jako dokumenty vytvarim: stranka A4, nahore i z boku 2 cm (jak je v nastaveni), a pismo napriklad Times Roman, nebo Arial, vel. 10/12 (to to uz si pripadne nastavim podle rady, kde nastavit ono formatovani).
.
http://img.fotoalba.centrum.cz/img6/484 … gnjjdy.jpg
.
Dekuji za radu
.
(pripadne rady mimo tema, nerozvadejte; libre office pouzivam ke spokojenosti, vkladani obrazku, apod. a nevim, kde se stalo, ze novy dokument se najednou otvira v takovemto formatu)

Editoval UNIVEL (23. 1. 2015 15:22:01)

Offline

#2 23. 1. 2015 13:32:35

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Novy 'list' ma divny format - VYRESENO

Je možné, že jste si nechtíc nainstaloval jinou výchozí šablonu, nebo jste si definoval první stránku která začíná nadpisem.
     Pokud jste změnil výchozí šablonu najeďte do šablon a vraťte tam původní výchozí. Pokud jste zvolil první stránku tak zvolte jen výchozí styl. FORMÁT > STRÁNKA > STRÁNKA a nadefinujte běžný výchozí styl - za předpokladu, že jste to také změnil na exotické velikosti ap.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 23. 1. 2015 14:06:58

UNIVEL
Člen
Registrace: 24. 12. 2010
Příspěvků: 14

Re: Novy 'list' ma divny format - VYRESENO

Dekuji za radu, ...ale to jsem zkousel a okno vypada takto (viz obrazek) = bylo nastaveno v poradku a odpovida standartu pro A4 (vcetne okraju, ktere jsou 2 cm), a manualne jsem nemel nic.
Zkousel jsem take zda na to snad nema vliv vyber jazyku, ze by snad jazyk prevzal jinou delkovou stupnice stranky, jak zminuji dale, ale ani tim to neni, a nove okno se otvira dle obrazku:
vychozi styl - liberation - 12 (i kdyz teda nevim, kde se tam vzalo 'liberation', kdyz vychozi text by mi mel byt (spise) Times Roman anebo Arial, tj. nejaky bezny styl, ktery byva nastaven jako automaticky; toto vypada, ze to 'neco zmenilo samo od sebe').
.
A zasadni problem je (asi) stupnice neodpovidajici beznemu udani v centimetrech, a cislovka '2' na stupnici - kde zacina text - je 10 centimetru (pricemz ale kdyz na to kliknu - nastaveno je 'centimetr', takze je to tak, ze cela stranka je jakoby 'roztahla jako guma' a 1 = 5 cm, 2 = 10 cm, atd.)
...a tim padem je (asi) i vychozi styl 'tak velky' (viz ukazka pismena), prestoze by to melo byt velikost '12' (Liberation 12).
.
http://img.fotoalba.centrum.cz/img21/49 … e36qms.jpg
.
A takto se lisi ona stupnice na dokumentu, jak mi vyhovuje, a jak by se mel otvirat i novy dokument: http://img.fotoalba.centrum.cz/img7/498 … ol3mco.jpg
.
'neco zmenilo samo od sebe' ...jen dodam, ze pc je bez nakazy; vyznam se v tom, vcetne scriptu pro odstraneni malware, apod. takze momentalni stav pc je 'cisty' a zmena formatu tedy neni v dusledu 'zasahu malware' (ovsem se tak mohlo stat, protoze ja v libre manualne nic nemenil, i kdyz teda nic zavazneho jsem v posledni dobe neresil).

...nemohlo by se jednat o nejakou zmenu ve skrytych souborech libre office, nejaka config polozka, apod.

Editoval UNIVEL (23. 1. 2015 14:48:50)

Offline

#4 23. 1. 2015 14:54:05

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Novy 'list' ma divny format - VYRESENO

To asi ne. Mohlo by to udělat nějaké rozšíření. Kontroloval jste tu výchozí šablonu? Jaké máte národní (jazykové) nastavení?
     Prohledněte si vše co je pod možnostmi NÁSTROJE > MOŽNOSTI > Vzhled, Jazyky a tak dál. Například je tam volba neproporcionálních písem, jazyky - čeština, možnost pro aktuální dokument, podpora asijských jazyků a další věci.
     Někde to prostě musíte najít jako neobvyklé nastavení. Pokud ne, doporučil bych smazat v Document and settings > data aplikací > Vaše jméno > Libre office > "4".... Tohle úplně brutálně smazat. Následně dejte znovu nainstalovat a vyberte možnost opravit (ale jde to i bez toho hned spustit).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 23. 1. 2015 15:02:09

UNIVEL
Člen
Registrace: 24. 12. 2010
Příspěvků: 14

Re: Novy 'list' ma divny format - VYRESENO

Rozsireni mam pouze jazykove balicky ang, nem, fra, cesky, a x-visual navigator (prehled stranek jako u pdf) a to tam bylo od pocatku; nic nepridano.

Jojo... v nastaveni, tam ja vsude byl ...i vychozi jazyk je cestina (ale pri prasni textu preklikavam dle potreby 'cely text' cesky, anglicky, nemecky, ale ve cyxhozim to je cestina); vzhled je take nastaven podle predchozzi kontroly stranky, atd.

Mazat AppData..., radeji LO odinstaluji, projedu registry a nahodim znova? Souhlas? Tedy co bylo vhodne, to se zkontrolovalo, a reseni momentalne neni, tak to preinstaluji; o.k.
Anebo je predpoklad, ze by snad nekdo vedel a jenom se usmal a rekl: jo, to vim, to udelej? Mas hodne prispevku, a tak predpokladam, ze se v LO vyznas, a neni ucelem nekoho (toho, kdo se snazi poradit) mucit, a ne patrat po kazde jednotlivosti, tak to radeji preinstalovat.

Editoval UNIVEL (23. 1. 2015 15:04:49)

Offline

#6 23. 1. 2015 15:18:33

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Novy 'list' ma divny format - VYRESENO

Ano přeinstalujte, ale ten adresář v Document and settings určitě smažte ještě před novou instalací. Tam se právě udržují v paměti nastavení.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 23. 1. 2015 15:21:27

UNIVEL
Člen
Registrace: 24. 12. 2010
Příspěvků: 14

Re: Novy 'list' ma divny format - VYRESENO

Ja vim, ...je to velmi podivne, co se stalo, a tak si dam zalezet a podivam se i na odstraneni registru.
Dekuji za ochotu, ...a i kdyz se to nevyresilo, vstricna rada a nebo konzultace je vzdy ku prospechu, diky.

Offline

#8 23. 1. 2015 15:24:33

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Novy 'list' ma divny format - VYRESENO

Ještě možná můžete poslat ten špatný formát abychom se mrkli jestli se to objeví i u nás.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 23. 1. 2015 15:26:55

UNIVEL
Člen
Registrace: 24. 12. 2010
Příspěvků: 14

Re: Novy 'list' ma divny format - VYRESENO

Ten 'spatny format' naskakuje s kazdym nove otevrenym dokumentem (pres ikonu writer/u i pres polozku otevreneho dokumentu 'novy dokument'); ja osobne zadny dokument v tomto podivnem 'jakoby na gume roztazene velikosti stranky' nemam.
.
Nicmene, ...dnes, kdyz jsem chtel vytvorit novy dokument, papir se otevrel v tom podivnem formatu, a tak jsem automaticky zkusil otevrit jiz ulozeny dokument, a ten mi to otevrelo take v tom divnem formatu..., nasledne jsem to prekopiroval, smazal (ten stary dokument co se mel otevrit v poradku, ale prevzal format toho nove otviraneho), a nyni se stare dokumenty otviraji jak maji; ale novy v tom podivnem formatu..., takze to vypada na nejakou zmenu u nejake polozky config /anebo nejaky problem s uchovanim cache-souboru.
.
Osobne mi to pripomina snad mozny zasah pri otevirani formatu elektronicke knihy (do)x)c?, ale neuvedomuji si to, protoze knihy jsou prevazne/anebo pouze pdf), ktery mohl byt v nejakem jinem nastaveni, ale je zahada, proc se to zapsalo do nastaveni a otvira to tak kazdy novy dokument, ale stare dokumenty to (nastesti) neposkodilo. To bylo prvni co me napadlo, ale manualne jsem nic nenil, a nastaveni oken je take v poradku, tak zahada... (nepochybne skryta v LO app-data souborech).

Editoval UNIVEL (23. 1. 2015 15:41:30)

Offline

#10 23. 1. 2015 15:47:08

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Novy 'list' ma divny format - VYRESENO

Takže to se děje i popřeinstalování? To jste stihl za 2 minuty? Pošlete prosím vzor toho divného formátu. Možná něco zjistím přímo z dokumentu, nebo alespoň vyloučíme jako lokální chybu.
     Co když byste si stáhl Apache OpenOffice? a otestoval v tomto balíku?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 23. 1. 2015 16:50:04

UNIVEL
Člen
Registrace: 24. 12. 2010
Příspěvků: 14

Re: Novy 'list' ma divny format - VYRESENO

Ne, jak bylo uvedeno, ...kazdy NOVY dokument se otviral v tom divnem formatu (nasledne jsem uvedl co udela stary dokument, jakoby prevzal tentyz format, ale jinak stare dokumenty se otviraly v poradku).
Takze 'vzor toho divného formátu' neni - ZADNY DOKUMENT JSEM V TOM FORMATU NEMEL ULOZENY, OTVIRAL SE TAK POUZE KAZDY NOVY, mozna jsem to mohl ulozit jako ukazku/vzor pro nove otevreny dokument, ale to uz jsem preinstalovaval (kdyz jsem uvidel prispevek o zmince ukazat dokument); nicmene na obrazku je videt v jakem formatu se novy dokument otviral, prestoze vychozi nastaveni zadavalo jine udaje.
.
Ten 'divny format' je viditelny na obrazcich, ..je tam i videt, ze se jedna o 'vychozi nastaveni', styl 'liberation 12, a take ta podivna stupnice kdy 1 = 5 cm;
dalsi obrazek ukazuje, ze nastaveni ae urcovalo centimetry a tedy vychozi novy dokument se otviral s naprosto podivnem formatu;
a take je videt, ze Liberation '12' neodpovida tomu, jak velke to psalo pismena, pravdepodobne v dusledku toho 'roztahnuti' delkove stupnice; pismena byla velka cca. 1 cm.
A ted jsem si uvedomil ten rozdil - nejenze to melo vychozi nastaveni Liberation 12, ale na obrazku je videt, ze to psalo Times/em a velikost, nevim, ale asi maximalnich 60 (takze to evidentne nepsalo podle vychoziho nastaveni, ale nejakou smesici stylu a velikosti). Ale nejzasadnejsi na tom je ona stupnice, je i videt, jak roztahly je papir, viz kurzory na posunuti.
.
http://img.fotoalba.centrum.cz/img21/49 … e36qms.jpg
.
Po preinstalovani se novy dokument otvira podle nastaveni, tj. podle meho prani. Pouzil jsem Libre Office 4xxx (posledni aktualni dle nabidky).

Editoval UNIVEL (23. 1. 2015 17:08:23)

Offline

#12 23. 1. 2015 17:33:49

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Novy 'list' ma divny format - VYRESENO

Aha - to potom je logické. Pokud byste si vzpomenul jak se to stalo, nebo mohlo stát, mohl byste to sem doplnit. To právě kvůli tomu abychom věděli co to způsobilo.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 23. 1. 2015 17:46:09

UNIVEL
Člen
Registrace: 24. 12. 2010
Příspěvků: 14

Re: Novy 'list' ma divny format - VYRESENO

Muj nazor je, ze...
.
Zadne dokumenty si do PC netaham (prepichavani cizich flash/ek bez overeni apod.), aspon do te miry, abych udelal co mozna nejvice proti bordel uz v pocatku, pocitac si spravuji sam co se malware tyka, a mam prehled i o pripadnem nakopnuti virem (ktery by se pripadne mohl prolitnout i skrz LO a neco poskodit/zmenit), a tak se domnivam, ze se to mohlo stat pouze takto:
.
...nekdy koupim nebo i stahu elektronickou knihu (pricemz kdyz stahuji, tak ''v dobre vire, ze zdroj pochazi od drzitele autorskych/distribucnich prav'' - kdyby mel snad nekdo nejake pripominky) a jsem si ''jisty'', ze toto mohl byt duvod, protoze jedna kniha nebyla obvykle pdf, ale doxc (a dokonce jsme to urgoval u prodejce s tim, ze nechapu, proc nemaji pdf, a pry nemeli pravo na konverzi do pdf (nevim, neznam, byla to novinka a jeji prvni preklad, ktery jeste (asi) neprosel definitivnim schvalenim, je to mozne a takova byla odpoved)), a pamatuji si, ze kniha byla ''jaksi velka''. Tak jsem si ji zobrazil v mensim stylu pisma, oznacil text a vse zmenil, a nasledne ulozil jako pdf.
.
Ale to je tak jedine co si vybavim, ze na me vyskocil ''podivne velky format stranky'', a vzhledem k tomu, ze knihy byvaji opatreny podppisem a zabezpecenim, je mozne, ze toto zabezpeceni - ten roztahly format - se zapsal do config/urace LO;
(ale spise, nez do config, tak asi do cache-souboru, protoze byt to v config (a dival jsem se tam, a nevidel jsem tam zadne zmeny s datem z posledni doby), asi by to zmenilo i stare dokumenty, zatimco cache se mohlo plest do cesty jen prave novym dokumentum; a predpokaldam, ze cache se nevysypava pri kazdem zavreni LO, protoze to ani neni nutne).
.
Ale je divne, ze to potom otviralo nejen v tom roztahlem formatu, ale soucasne to ignorovalo nastaveni vychoziho pisma i jeho velikost (melo psat Liberation 12, psalo Times 60). Nicmene se domnivam, ze se tak stalo prave v dusledku te knihy; ale ten puvodni format uz nemam - byl k nicemu - a tak jsem si nechal ulozeny jen ten zmeneny text na prijatelnou velikost a ulozil jako pdf - tak bohuzel, ale jsem si skoro jisty, ze to ma tento duvod
= a domnivam se, ze preinstalace je nejlepsi resesi, nez honit soubor za souborem a hledat, kde se ta zmena zapsala.
Prijde-li tedy nekdo s takovym problemem, je dobre se zeptat, zda si nekoupil/nestahl el. knihu, anebo si neuvedomi, jeslti se mu takto nezobrazil nejaky stary dokument, a nasledkem toho se v ''divnem formatu'' otvira kazdy novy dokument.

Editoval UNIVEL (23. 1. 2015 18:06:01)

Offline

Zápatí