Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 22. 1. 2015 08:44:50

Stepijana
Člen
Registrace: 4. 9. 2010
Příspěvků: 14

Změna šířky sloupce v rámci listu - Vyřešeno

Dobrý den,
Dodatečně chci před stávající tabulku, která má určitou šířku sloupců vložit jinou, kde bych potřeboval upravit sloupce bez toho, aby se mi změnili v tabulce stávající. Tj. lze v rámci jednoho listu udělat jakoby 2 listy kde se dá upravovat samostatně? Ovšem ve výsledku chci na tiskárně vytisknout jako jeden list (třebaže o více stránkách). Jde mi o to, že pokud novou tabulku vložím za nebo před stávající, řádky bez problémů upravím, ale sloupce se mi při úpravě v nové tabulce přenášejí i do staré. Nechci to moc dělat způsobem slučování případně rozdělení buněk. Je to pak dost složitý proces. Není jednodušší řešení? Díky za odpověď
Martin

Editoval Stepijana (23. 1. 2015 23:31:30)

Offline

#2 22. 1. 2015 10:08:44

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: Změna šířky sloupce v rámci listu - Vyřešeno

Pokud kliknete pravým tlačítkem myši na záhlaví prvního sloupce, tak se objeví nabídka "vložit sloupec". Na to kliknete a vytvoříte nový sloupec, resp. vše stávající odsunete. Opakováním tohoto kroku vytvoříte tolik sloupců kolik potřebujete. Případné vzorce se přepočítávají na novou polohu.


Pokud potom chcete tisknout určité partie na daném listu je vhodné si definovat tiskové oblasti. To uděláte tak, že označíte buňky k tisku a kliknete v menu na formát - oblasti tisku - definovat (nebo přidat). Prohlížet a upravovat tiskové oblasti lze pak snadno v náhledu zalomení stránky (menu Zobrazit - Náhled zalomení stránky)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#3 22. 1. 2015 16:10:56

Stepijana
Člen
Registrace: 4. 9. 2010
Příspěvků: 14

Re: Změna šířky sloupce v rámci listu - Vyřešeno

ludviktrnka napsal(a)

Pokud kliknete pravým tlačítkem myši na záhlaví prvního sloupce, tak se objeví nabídka "vložit sloupec". Na to kliknete a vytvoříte nový sloupec, resp. vše stávající odsunete. Opakováním tohoto kroku vytvoříte tolik sloupců kolik potřebujete. Případné vzorce se přepočítávají na novou polohu.


Pokud potom chcete tisknout určité partie na daném listu je vhodné si definovat tiskové oblasti. To uděláte tak, že označíte buňky k tisku a kliknete v menu na formát - oblasti tisku - definovat (nebo přidat). Prohlížet a upravovat tiskové oblasti lze pak snadno v náhledu zalomení stránky (menu Zobrazit - Náhled zalomení stránky)

Díky. Takhle to ale nechci. To mi vyřeší jiný počet sloupců, ale pořád budou v rámci celého listu. Jde mi o to, abych měl na listě tabulku a) kde jsou sloupce A, B, C, D široké např. 2 cm. Tato tabulka končí např. 10 řádkem a pod touto tabulkou a? bude umístěna tabulka b). Tabulka b) ovšem bude mít sloupce 3 cm. Jde mi zkrátka o jakýsi předěl od kterého mohu pracovat se šířkou sloupce v nové tabulce tak, aby se to nedotklo sloupců tabulky předchozí.

Offline

#4 22. 1. 2015 17:20:57

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: Změna šířky sloupce v rámci listu - Vyřešeno

tak to opravdu nelze, pokud jsou tabulky rozměrově zcela nekompatibilní je vhodné použít nový list. Tisknout lze i více listů naráz to není problém pomocí definice tiskových oblastí. Pokud jsou kompatibilní řádky je vhodné umístit tabulky vedle sebe jak jsem popsal.

Zkrátka je potřeba si poradit jinak.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#5 22. 1. 2015 17:45:08

Stepijana
Člen
Registrace: 4. 9. 2010
Příspěvků: 14

Re: Změna šířky sloupce v rámci listu - Vyřešeno

ludviktrnka napsal(a)

Tisknout lze i více listů naráz to není problém pomocí definice tiskových oblastí.

To jsem tušil. Ovšem zaujala mě vaše výše zmíněná poznámka. Není taková nutnost mít ty tabulky nad sebou. Jde mi spíše o to, aby 1 tabulka se tiskla na stranu č. 1, tabulka druhá na str. č. 2. To jde zažřídit i když jsou tabulky v jiných listech? Jde mi o to, co by se zadávalo do "Tisk" v záložce soubor? Já totiž budu dělat vše ostatní, ale tisk bude dělat ženská, pro níž je vrcholem práce s PC práce ve wordu a vytisknutí jednoduchých dokumentů. Pokud se při tisku musí zadávat nějaké speciální definování tak je to špatné. :-(

Offline

#6 22. 1. 2015 19:40:16

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: Změna šířky sloupce v rámci listu - Vyřešeno

Tiskové oblasti nadefinujete a zůstanou již součástí dokumentu, tzn. uloží se s dokumentem a není potřeba je dělat vždy znovu. Jediné co je potřeba vždy při tisku přenastavit je tisk všech listů. Přednastaveno je vždy "Vybrané listy" a je potřeba vždy zašktnout "Všechny listy" to je vše. (a samozřejmě mít nadefinované ty tiskové oblasti.) Tiskne se pak v pořadí od prvního listu dál bez ohledu na to ze kterého aktuálního listu tisk spouštíte.

Editoval ludviktrnka (22. 1. 2015 19:43:29)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#7 22. 1. 2015 21:24:48

Stepijana
Člen
Registrace: 4. 9. 2010
Příspěvků: 14

Re: Změna šířky sloupce v rámci listu - Vyřešeno

Zkoušel jsem definovat tiskovou oblast, ale umožňuje mi to po označení myší definovat oblast tisku použe na jednom listě. Po nadefinování dat v jednom listě, mě to při otevřeném dialogovém okně do dalšího listu nepustí. Když dám Ok a přepnu se do dalšího listu, dám opět definovat tiskovou oblast, tak jako bych začínal znovu od začátku. Tj, definuji jak se zdá vždy jen pro jeden list :-(

Offline

#8 23. 1. 2015 07:44:34

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Změna šířky sloupce v rámci listu - Vyřešeno

ano, pro každý list definujete samostatnou oblast tisku. Ve výsledku pak vytisknete dvě tabulky ze dvou definovaných oblastí tisku na dvou listech.

Offline

#9 23. 1. 2015 08:04:10

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: Změna šířky sloupce v rámci listu - Vyřešeno

zkrátka na každém listě si definujete samostatnou tiskovou oblast a při tisku se stránky řadí za sebou tak že na jedné stránce je vždy jedna kontinuální tisková oblast (resp. jedna oblast, pokud je velká, se může tisknout i na více stránek, ale nikdy ne tak, že by dvě tiskové oblasti byly na jedné stránce) a pořadí stránek je dáno pořadím listů s definovanými tiskovými oblastmi. Doporučuji pořádně vyzkoušet :-)



... ovšem opět překvapuje LibreOffice - na rozdíl od OpenOffice má tu vlastnost, že pokud založíte nový list automaticky máte difinovanou tiskovou oblast "celý list" což znamená tisk všech buněk od A1 do nejzašší vyplněné. Proto v LibreOffice pokud chcete tisknout jen vámi definované tiskové oblasti, tak musíte na ostatních listech tisk zrušit: Formát - Oblast tisku - Upravit ... - zvolit "žádná" v roletovém menu. Ale pokud používate OpenOffice tak toto ignorujte, tam při definici první tiskové oblasti se tyhle předdefinované automaticky vyruší.

Editoval ludviktrnka (23. 1. 2015 08:33:52)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#10 23. 1. 2015 23:30:33

Stepijana
Člen
Registrace: 4. 9. 2010
Příspěvků: 14

Re: Změna šířky sloupce v rámci listu - Vyřešeno

Hmm..
Takže chápu-li správně, pokud budu mít tedy např papír do tiskárny A3, budu chtít vytisknout 2 konkrétní listy na 1 stranu a 2 konkrétní listy na stranu 2 tak je riziko (obzvlášť pokud mám listy pojmenovány nikoliv čísly od 1 do např. 20 ale jmény), že mi stránky budou vytištěny v jiném pořadí než bycn chtěl...
Mám pocit, že v tomto případě bude asi jednoduší a jistější vyexportovat každý list jedntlivě do PDF a poté pomocí nějakého editoru je zařadit za sebe přesně jak potřebuji a poté je vytisknu..
Každopádně díky za reakce a za vysvětlení.

Offline

#11 26. 1. 2015 07:38:31

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Změna šířky sloupce v rámci listu - Vyřešeno

... je li povolen tisk přes více listů tak je pořadí listů určeno jejich umístěním na liště zleva do prava. btw. v tiskovém dialogu máte náhled tisku, už tam můžete zhruba zkontrolovat výsledek.

Offline

#12 26. 1. 2015 10:41:58

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: Změna šířky sloupce v rámci listu - Vyřešeno

to Stepijana - myslím že to správně nechápete. Ještě jednou: dva listy nelze vytisknout na jednu stranu. Ani dvě nespojité tiskové oblasti definované na jednom listě nelze vytisknout na jednu stranu. Chcete-li tisknout dvě tabulky na jednu stranu musí být umístěny na jednom listě tak jak budou potom vypadat i při tisku. Pokud chcete tisknout tabulky tak, že každá bude na zvláštní straně, potom si pro každou tabulku (nebo skupinu tabulek) vytvoříte samostatnou tiskovou oblast a jednoduše zadáte tisk. Pokud zaškrtnete tisk "všechny listy" tak se vytisknou všechny zadané tiskové oblasti na všech listech v pořadí v jakém máte listy uloženy v sešitě. Chcete-li změnit pořadí stránek musíte přehodit pořadí listů. Čísla či názvy listů nemají na pořadí vliv.

A hlavně export do PDF vám nijak nepomůže, vše lze s trochou trpělivosti dosáhnout systematicky přímo v Calcu.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

Zápatí