Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 13. 1. 2015 19:53:21

Stepijana
Člen
Registrace: 4. 9. 2010
Příspěvků: 14

vložení absloutního odkazu z více lisů VYŘEŠENO

Dobrý den,
Prosím poraďte mi. Jak vložit odkaz z více listů do jednoho pokud se jedná v každém listě vždy např o buňku B5 (pouze list s kopírovaným odkazem je pokaždé jiný)?
Př.: žák Novák má v 1 pol. z předmětu 1. To stejné v listě č. 2 u žáka Mádla, listě č. 3 u žákyně Kadlecové až např u listu č 32. Známky se na těchto listech vypisuj do buňky B5. Chci udělat do samostatného listu přehledně známky pod sebe u každeho zvlášť (odkaz proto, že se známky budou měnit v dalším pololetí a v dalším roce atd.) Jde to udělat jinak než abych musel na každou buňku jednotlivě dělat odkaz a vkládat ho ručně do samostatného listu? Nelze nějak využít faktu, že jde v každém listu o buňku B5? Děkuji za odpověď.
Martin

"vložení absloutního odkazu z více lisů - VYŘEŠENO"

Editoval Stepijana (14. 1. 2015 09:33:23)

Offline

#2 13. 1. 2015 20:21:52

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,526

Re: vložení absloutního odkazu z více lisů VYŘEŠENO

Vzorcem to asi nepůjde. Můžete ale udělat 1. žáka a to pak vykopírovat pro všechny př :
A1 jmeno, B1 příjmení,
C1 vzorec =List2.B5
D1 vzorec =List3.B5
E1 vzorec =List4.B5
...
AC1 vzorec =List30.B5
Do paměti pak dáte Buňky C1:AC1 a vykopírujete do sloupce C2:C30.
     Lepší by to bylo makrem. Pak by pomohlo že to je ve stejných buňkách i když to není nic zásadního. Na jedno kliknutí lze aktualizovat všechny známky u všech žáků naráz.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 13. 1. 2015 20:57:18

Stepijana
Člen
Registrace: 4. 9. 2010
Příspěvků: 14

Re: vložení absloutního odkazu z více lisů VYŘEŠENO

neutr napsal(a)

Vzorcem to asi nepůjde. Můžete ale udělat 1. žáka a to pak vykopírovat pro všechny př :
A1 jmeno, B1 příjmení,
C1 vzorec =List2.B5
D1 vzorec =List3.B5
E1 vzorec =List4.B5
...
AC1 vzorec =List30.B5
Do paměti pak dáte Buňky C1:AC1 a vykopírujete do sloupce C2:C30.
     Lepší by to bylo makrem. Pak by pomohlo že to je ve stejných buňkách i když to není nic zásadního. Na jedno kliknutí lze aktualizovat všechny známky u všech žáků naráz.

Nevím jestli to dobře chápu. Mám do nového listu napsat do buńky A1 a B1 jméno a přímení žáka na 1. listu, vedle něho do řádku 1 udělat odkazy na buňky B5 v jednotlivých listech a poté to stejné co mám v řádku 1 zkopírovat do sloupce C? Jednak je to dělání ručních odkazů jednotlivých buněk každé zvlášť, čemuž jsem se chtěl vyhnout a navíc proč mám dělat odkazy prvně do řádku 1 a poté teprve do sloupce C2:C30? Asi jsem lama, ale tomuhle nějak nerozumím...

Offline

#4 13. 1. 2015 21:19:55

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,526

Re: vložení absloutního odkazu z více lisů VYŘEŠENO

Předpokládám, že máte v samostatném listu žáky pod sebou podle abecedy, nebo zasedacího pořádku. Pak žák v pátem řádku listu 1 má všechny své známky v buňkách B5, pak B6.... Žák v 6. řádku má všechny své známky v buňce B5 stejně jako žák z řádku 5.
    Potom stačí opravdu vytvořit vzorce na prvého žáka a kopírovat na všechny ostatní. Když to máte jako řádek v paměti C5:AC5 tak to stačí kopírovatz do úseku C5:C30 pokud je poslední žák pod číslem řádku 30.
    Je docela logické, že vytvoříte na Listu1 seznam který pak kopírujete do všech listů stejně. Pak každý list znamená zřejmě všechny výsledky z prověrek, nebo i předmětů.
    Nejspíš máte v listech také kalendář a v té buňce B5 pak máte průměr za předmět, nebo něco takového. Je to celkem jedno. Jde o to jak kopírovat "mustr".
    Když tam vytvoříte vzorec například ="List"&ROW()&".B"&5 a vykopírujete dostanete textovou podobu vzorce a to vykopírujete. Následně načtete a vložite jen jako text. Potom stačí Dialog najít a nahradit v celeím úseku "=" za "=". Udělají se z toho vzorce. Takto můžete načítat cokoliv a bude to rychle.

Editoval neutr (13. 1. 2015 21:42:00)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 13. 1. 2015 21:50:15

Stepijana
Člen
Registrace: 4. 9. 2010
Příspěvků: 14

Re: vložení absloutního odkazu z více lisů VYŘEŠENO

neutr napsal(a)

Předpokládám, že máte ve všech listech žáky pod sebou podle abecedy, nebo zasedacího pořádku. Pak žák v pátem řádku listu 1 má všechny své známky v buňkách B5 a v různých listech. Žák v 6. řádku má všechny své známky v buňce B6 stejně na všech listech.
    Potom stačí opravdu vytvořit vzorce na prvého žáka a kopírovat na všechny ostatní. Když to máte jako řádek v paměti C5:AC5 tak to stačí kopírovatz do úseku C5:C30 pokud je poslední žák pod číslem řádku 30.
    Je docela logické, že vytvoříte na Listu1 seznam který pak kopírujete do všech listů stejně. Pak každý list znamená zřejmě jinou prověrku, nebo předmět ap. Je celkem jedno jestli máte jména ve sloupci, nebo řádku.
    Nejspíš máte v listech také kalendář a v té buňce B5 pak máte průměr za předmět, nebo něco takového. Je to celkem jedno. Jde o to jak kopírovat "mustr".
    Problém by byl, když by se struktura dat vyskytovala do kříže - v jedné tabulce žák v řádku a v jiné ve sloupci.

Omlouvám se. Nedostatečně jsem to asi vysvětlil. Je to o tom, že jeden žák=jen jeden list. Pro každého žáka je zde počet omluvených hodin, počet známek  průměr (v již zmíněné buňce B5) atd. Na zvláštní list potřebuji "vyfiltrovat" do jednoho sloupce přímení, další jméno a poslední sloupec známky (průměr). Tento přehled z těchto cca 30 listů potřebuji mít na jednom listu. Lze to nějak jednoduše? Makra by asi byli řešením ale ty opravdu neovládám.
Děkuji

Offline

#6 13. 1. 2015 22:01:40

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,526

Re: vložení absloutního odkazu z více lisů VYŘEŠENO

Vy jste si přečetl zrovna editovaný příspěvek. je jasné, že i když máte 1 list na každého žáka, tak potřebujete tabulku kam dáváte souhrn za žáka.
    Například v B5 tedy neomluvené hodiny, v C5 celkem zameškané D5 průměr - třeba matematika ap. Takže potom kopírujete vzorce :
Pro žáka na řádku 1
Buňka B1 ="List"&ROW()&".B"&5
Buňka C1 ="List"&ROW()&".C"&5
Buňka D1 ="List"&ROW()&".D"&5
Pro žáka na řádku 2
Buňka B2 ="List"&ROW()&".B"&5
Buňka C2 ="List"&ROW()&".C"&5
Buňka D2 ="List"&ROW()&".D"&5
a tak dál. Do adresy sešitu se importuje číslo řádku. Pokud by byl žák číslo 1 na 3, řádku upravíte takto :
Buňka B1 ="List"&ROW()+2&".B"&5
Buňka C1 ="List"&ROW()+2&".C"&5
Buňka D1 ="List"&ROW()+2&".D"&5
Pro žáka na řádku 2
Buňka B2 ="List"&ROW()+2&".B"&5
Buňka C2 ="List"&ROW()+2&".C"&5
Buňka D2 ="List"&ROW()+2&".D"&5


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 14. 1. 2015 08:03:25

Stepijana
Člen
Registrace: 4. 9. 2010
Příspěvků: 14

Re: vložení absloutního odkazu z více lisů VYŘEŠENO

Dobrý den. Uź chápu jak to myslíte. Trochu problém je v tom, že mám místo názvů listů (List1, List2) napsané jméno žáka (novák). Myslel jsem si, že dám do vzorečku něco v tomto smyslu: A1.&B&5 nebo (A1).&B&5, případně "A1".&B&5, kde buňka A1 obsahuje název listu (jméno žáka). Poté přetahnutím buňky za pravý růžek směrem dolů se mi objeví další buňky A2-A30, které obsahují další jména (listy) a odpadne mi tím pracné nadpisování listů jmény. Ale jak se zdá, tak nic z toho nefunguje. Nakonec jsem už ztratil trpělivost a udělal to následovně: Udělal jsem odkaz na jeden list, zkopíroval jsem odkaz do sloupečku 30 krát a poté dal ctrl+H najít a nahradit. Postupně jsem ve vzorečku takto přepsal názvy listů. Mám zato že pokud je název listu nahrazen textem tak to asi jinak nepůjde nebo se pletu?
Každopádně moc děkuji za rady. Jsem zas o něco chytřejší.

vložení absloutního odkazu z více lisů - VYŘEŠENO

Editoval Stepijana (14. 1. 2015 09:29:22)

Offline

#8 14. 1. 2015 10:17:36

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 503

Re: vložení absloutního odkazu z více lisů VYŘEŠENO

Přesně nechápu problém nicméně na zadání proměnné adresy se používá funkce indirect. Např. na prvním listu bude A1="Novák" a v A2="Kadlec". V listu jménem Novák a v listu jménem Kadlec bude v B5 hodnota. K ní se dostanu tak že do B1 vložím vzorec =INDIRECT($A1&".B5") ten pak můžu roztáhnout na další řádky (tedy v B2 bude vzorec =INDIRECT($A2&".B5") a bude dávat hodnotu z adresy: Kadlec.B5

Editoval ludviktrnka (14. 1. 2015 16:44:29)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#9 14. 1. 2015 11:36:11

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 503

Re: vložení absloutního odkazu z více lisů VYŘEŠENO

... napadlo mne že by se vám mohlo hodit malé makro - sice je to na něco jiného, ale mě to šetří práci v podobném případě jako máte vy. A sice po stisknutí tlačítka se aktuální list přejmenuje podle vyplněné buňky (v makru je zvolena buňka natvrdo, v příkladě A1, ale samozřejmě lze ji změnit). To znamená pokud máte třeba jméno žáka v buňce A1 stisknete tlačítko a tím i pojmenujete list jeho jménem. Tak mě napadlo se o to podělit :-) přejmenovávání listů je otrava :-(

Sub vypln_nazev_listu
dim aktivni as object
dim jmeno_listu as string
aktivni = ThisComponent.currentController.Activesheet
jmeno_listu = aktivni.GetCellRangeByName("A1").string
aktivni.setName(jmeno_listu)

End Sub

LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#10 14. 1. 2015 13:09:51

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,526

Re: vložení absloutního odkazu z více lisů VYŘEŠENO

Aha to s tím jménem je velice podobné.
Takže pokud mají jména stejný tvar jako listy (a opačně) lze vytvořit vzorec například vedle jména které je například v buňce B2. V A2 je jméno křestní. Pokud je list nadepsán jen Příjmením udělá se to takto :
Buňka C2 =B2&".B5"
pokud je potřebné slepit jméno a příjmení (s mezerou)
Buňka C2 =A2&" "&B2&".B5"
Pokud máte mezi jménem a příjmením například podtržítko
=A2&"_"&B2&".B5".


     Jinou cestou je například na každý list do buňky třeba C5 napsat vzorec =B5. Tohle nakopírovat do všech sešitů a pak toto vystříhnout a vložit kam potřebujete. Je to pracné, ale někdy se to hodí.


     Ludvik Trnka posílá makro, které je sice šikovné, ale pro toho kdo s tím umí. Já to trošku pootočím. Je možné udělat šablonu, která vygeneruje nový sešit s listy podle seznamu, nebo celé sešity pojmenované jménem. Mohou to být třeba rozvrhy hodin a jiné záležitosti. Takže například kolegové dodají seznam žáků podle zasedacího pořádku a abecedy a vy jedním kliknutím uděláte sešit pro takovou třídu. Souhrn na prvém listu a listy jednotlivě na jména.
     Faktem je, že když to potřebujete jednorázově vzorce naprosto postačují. Někdy to chce nějaký trik, ale možností je obecně mnoho jak něco udělat.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 14. 1. 2015 19:22:36

Stepijana
Člen
Registrace: 4. 9. 2010
Příspěvků: 14

Re: vložení absloutního odkazu z více lisů VYŘEŠENO

Díky vám všem. Použití INDIRECT je přesně to co potřebuju. Díky za pmoc. Pokusím se použít navrhnuté makro. Obravdu by mohlo ulehčit práci.

Offline

#12 15. 1. 2015 10:14:15

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,526

Re: vložení absloutního odkazu z více lisů VYŘEŠENO

Tak na to koukám a vidím, že jsem udělal chybu v popisu jak vkládat vzorce.
     Vzorec je sice správný, ale když se načte tak nemá na začátku rovnítko. Takže pak uvedeným postupem "Najít a nahradit" není co najít. Omlouvám se. Správný tvar vypadá takto :
Buňka C2 ="="&B2&".B5"
pokud je potřebné slepit jméno a příjmení (s mezerou)
Buňka C2 ="="&A2&" "&B2&".B5"
Pokud máte mezi jménem a příjmením například podtržítko
="="&A2&"_"&B2&".B5"
     Potom po zkopírování a zpětném vložení zůstane samotný text :
'=Příjmení.B5' nebo
'=Jméno Příjmení.B5' a nebo
'=Jméno_Příjmení.B5'
     Teprve nyní je co nahrazovat a udělají se vzorce. Napadlo mne to až v okamžiku kdy jsem se zamyslel proč pisatel zvolil formu vzorce - jasně mu scházelo to rovnítko.


     Ještě jednou se omlouvám. Dělám takové věci často a tohle mi dík rutině prostě vypadlo protože jsem psal z hlavy a netestoval v sešitě.

Editoval neutr (15. 1. 2015 10:14:54)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí