Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 27. 11. 2014 08:01:14

Uran
Člen
Registrace: 7. 11. 2005
Příspěvků: 7

provazani bunek

Hoj nevim jak problem definovat takze je mozne, ze uz to tu je nekde vyresene.

Potrebuji aby se mi do bunky vlozil obsah z predem definovaneho seznamu na zaklade obsahu dvou vedlejsich bunek.

Ma predstava jak by to melo fungovat.


Na jinem liste, ale spise idealne v jinem samostatnem souboru by byl seznam polozek vypadajici nasledovne (# - je prechod na vedlesi bunku):

material1#zrnitost2#cena1
material2#zrnitost2#cena2
material3#zrnitost2#cena3
.
.
.

Dale bych pak chtel v jinem souboru vytvorit tabulku, ktera by z tohoto externiho seznamu cerpala data a to v nasledujici strukture:


material1#zrnitost2#cena1
material2#zrnitost2#cena2
material3#zrnitost2#cena3

Prvni dve bunky by obsahovaly "roletku" ve ktere by bylo mozno vybrat polozku ze seznamu z externiho souboru. do treti bunky by se pak automaticky doplnila cena odpovidajici te, ktera je na stejnem radku v externim souboru.

Nechci to moc resit pomoci maker, protoze to budou pouzivat i lide s MS Office.
<br>
Edit: tak jsem trochu pokrocil, ale zasekl jsem se na poslednim kroku a to aby se automaticky doplnila hodnota na zaklade obsahu dvou vedlejsich bunek (sloupce F,G a v H cena ze sloupce C). Blize v priloze.
<br>
http://uloz.to/x5BC7XKp/provazani-ods

Editoval Uran (27. 11. 2014 08:43:41)

Offline

#2 27. 11. 2014 10:27:11

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: provazani bunek

Podle toho sešitu se to nedá zajistit tak jak si asi představujete. "Roletka" funguje super s databází. Pokud nemá databázi neumí přiřadit k položce vedlejší sloupec. To se dělá pomocí indexů.
     Takže když máte například ty 3 Vaše sloupce tak neexistuje možnost variace 20^3. Konkrétně asi materiály jsou nezávislé a mohou mít 20 zrnitostí, ale každá zrnitost už má zřejmě jinou cenu - ta je pevně vázána na svou zrnitost. (Asi by bylo nesmyslné volit si cenu pro zrnitost i pro materiál :-)
     Potom existuje jenom volba materiál - zrnitost (cena se tím určuje - veze se - nevolí se nezávisle).


     Nyní jde o to, jak má vypadat výstup. Tipnu si, že na 1. listu budou jenom ty roletky, to ostatní v jiných listech. (Pokud tam bude zdroj z jiného sešitu, tak může být jako DDE - OLE objekt)
     Takže všechna data jsou v sešitu na různých místech (listech). Odtud se dají načítat pomocí vzorců - ale jenom v případě, že budete používat jediný výběr pomocí roletky. (bez roletky by toho šlo vybrat i více).
     Když by to měla být mocí mermo roletka bez makra a bez databáze, tak je to jen na "efekt", ale budiž. Lze vybírat roletkou po jedné položce a tu pak ručně kopírovat například pod sebe do objednávky, dodáku ap.


     Jestli to chcete takto - není problém. Excel to vezme pokud vezme roletku. Nevím jak s tím propojením DDE - OLE, ale měl by to umět v pohodě. Stejně se asi bude muset udělat list, kde budou mít data přiřazena materiál a vedle všechny zrnitosti - tedy věcně variaci podle Vašeho popisu 20^2, ale to je detail. Excel i Calc uvezou tisíce takových záznamů.

Editoval neutr (27. 11. 2014 10:29:06)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 27. 11. 2014 19:26:04

LIT
Člen
Místo Liberec
Registrace: 8. 12. 2012
Příspěvků: 41

Re: provazani bunek

Jako inspirace to může posloužit
http://leteckaposta.cz/671648640

trochu jsem to upravil
http://leteckaposta.cz/759163496

Editoval LIT (27. 11. 2014 20:41:21)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ
Linux Mageia 6,Libre Office 5.3.4.2, Acer Aspire E15

Offline

#4 28. 11. 2014 13:54:16

Uran
Člen
Registrace: 7. 11. 2005
Příspěvků: 7

Re: provazani bunek

LIT napsal(a)

Jako inspirace to může posloužit
http://leteckaposta.cz/671648640

trochu jsem to upravil
http://leteckaposta.cz/759163496

Ok. Podivam se na to a pak dam vedet jak to dopadlo. Dekuji.

Offline

#5 2. 12. 2014 11:03:40

Uran
Člen
Registrace: 7. 11. 2005
Příspěvků: 7

Re: provazani bunek

Uran napsal(a)
LIT napsal(a)

Jako inspirace to může posloužit
http://leteckaposta.cz/671648640

trochu jsem to upravil
http://leteckaposta.cz/759163496

Ok. Podivam se na to a pak dam vedet jak to dopadlo. Dekuji.

S drobnou upravou funguje.

Jen mi neni jasne jak editovat ty jednotliva rozbalovaci menu v listu "vyber". Pokud se prepnu ve formularovem menu do editacniho rezimu tak nejdou ovladaci prvky oznacit. Ptam se proto abych pochopil jak to funguje.

Offline

#6 2. 12. 2014 12:13:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: provazani bunek

Podívejte se do nabídky "Data - Formulář"


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 2. 12. 2014 14:58:20

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: provazani bunek

LIT použil jednoduchý systém ověření platnosti dat - takže editce výběru proběhne pomocí nabídky DATA-PLATNOST-ZDROJ : zde je možná úprava rozsahu platných buněk

Editoval ludviktrnka (2. 12. 2014 14:59:24)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#8 2. 12. 2014 15:29:01

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: provazani bunek

Dovolil jsem si ještě do toho trochu hrabat (ale bez nápadu LIT na jedinečný identifikátor bych byl vedle jak ta jedle) Soubor je ke stažení zde: https://dl.dropboxusercontent.com/u/146 … ani_LT.ods

Upravil jsem zadání zvlášť suroviny a zvlášť zrnitosti, přičemž nabídka zrnitosti je závislá na vyplnění suroviny pomocí maticového vzorce IF($B$2:$B$21=G4;$C$2:$C$21;"") který když se vyplní do nabídky "platnosti dat" vytvoří požadovaný filtr. (A nemusí se ukládat jako maticový, zde se to bere automaticky, důležité je zachovat stringy)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#9 3. 12. 2014 08:22:00

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: provazani bunek

... ještě jsem to zkoušel aplikovat s propojením na externí soubor. Bohužel ten maticový výběr v kolonce zrnitost ve spojení s externím souborem nefunguje (funguje pouze jednoduchý výběr, já ale myslím že bez toho filtru by to bylo uživatelsky nepřívětivé), takže jedinou mě známou cestou je tvrdé navázání datového souboru na ten soubor dat - prostě v listu data budou jednoduché odkazy na sešit "data.ods" (může být i data.xls - funguje stejně). Vyplňování materiálu se pak už bude odkazovat pouze na list ve vlastním sešitě a nikoli na externí soubor. Ke stžení zde:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/146 … xterni.ods
https://dl.dropboxusercontent.com/u/14694746/data.ods
Možná bude potřeba upravit cesty v ÚPRAVY-ODKAZY...-UPRAVIT...


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

Zápatí