Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 22. 11. 2014 01:55:19

pjuza
Člen
Registrace: 22. 11. 2014
Příspěvků: 6

Vkládání grafu

Dobrý den, měl bych takový dotaz.
Ve verzi OpenOffice 2.0 v aplikaci Calc bylo možné při vytváření grafu vytvářet graf na vybrané stránce. V novějších verzích LibreOffice o OpenOffice 3 a 4 to možné není, graf lze vytvořit pouze na stránce s příslušnou tabulkou, ze které se ten graf dělá.
Proč tomu tak je? Bude se někdy možnost tvořit graf na nové stránce obnovovat? Nebo v případech, kdy potřebuji vytvářet grafy na nové stránce, musím nadále používat jen OpenOffice 2.0 ?
Děkuji.

Offline

#2 22. 11. 2014 05:33:14

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Vkládání grafu

Já bych řekl, že to je nepodstatné. Stačí vytvořit tabulku jako kopii a dát tam kde graf má být, a nebo hotový graf vystříhnout a vložit kam je potřeba. Dokonce bych řekl že pak už je asi lepší graf načíst jako obrázek (tedy bez vazeb na data) který jsme nejdříve přechroustali grafickým editorem například na bitmapu, nebo vektor formát - jediná vrstva.
     Vůbec asi neexistuje důvod proč by se měl vytvářet graf v jiném listu když jsou zdrojová data jinde (nejsou vidět - to je nevýhoda).
     Nevzpomínám si, že by to bylo u verze OOo 2 jinak. Pravdou je, že když zadáte nyní vložit graf například v prázdném listu graf vznikne a nabízí zdrojovou oblast tabulky z tohoto listu. Pokud zadám správnou oblast z jiného listu, tak mi LO spadne. To by se stávat nemělo. Buď by mělo přijít hlášení že to nejde, nebo by to jít mělo - ale nemělo by to padat.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 22. 11. 2014 11:07:47

pjuza
Člen
Registrace: 22. 11. 2014
Příspěvků: 6

Re: Vkládání grafu

Dobrý den,
ano, je mi známo, že existují způsoby, jak se za cenu určité námahy a nepohodlí dopracovat k umístění grafů na vybraný list. A kdybych přišel rovnou k OO nebo LO verze 3 a víc, tak bych to asi tak dělal.
Ale jde mi spíš o dotaz, PROČ když to v OpenOffice 2.0 šlo a fungovalo a bylo to hned v prvním kroku vkládání grafu explicitně nabízeno, proč tato FUNGUJÍCÍ věc byla ve vyšších verzích programů ZRUŠENA.
Kdyby tato věc nikdy neexistovala, nejspíš by mě ani nenapadlo se na to ptát a nějak bych se bez toho obešel. Ale když to už existovalo a fungovalo, tak mě prostě zajímá, proč vyšší a dokonalejší verze programů toho umí míň.

A zřejmě to pro mě znamená, že soubor, který mám vytvořen v OO 2.0, budu muset nadále upravovat v programu OO 2.0, protože celé to předělávat se mi nechce.

A mám dotaz: Dají se do této diskuse nějak vkládat obrázky? Kdybych tady v diskusi chtěl ukázat něco, co bych neuměl dost přesně popsat, třeba chování programu?

Offline

#4 22. 11. 2014 12:45:33

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Vkládání grafu

- Obrázky, nebo soubory lze vkládat. Nejjistější je to přes uložto.cz, LeteckaPosta.cz a jsou i jiné možnosti. Existuje i možnost přes Wiki Jak nahrát soubor, ale často se stávalo, že to bylo nefunkční - nepřístupné ap.
     Podívejte se na této stránce jak se vkládají BBCCode (hned pod okénkem "Rychlá odpověď") - takhle se pak vloží klikačka aby to trošku vypadalo.



     To co uvádíte je jenom zřejmě nezvyk. Není totiž praktické zadávat na jiné stránce graf. Musíte mít v paměti adresu zdrojové tabulky a tu pak vlořit do grafu. při tom na vlastní data nevidíte a to se to pak blbě nastavuje. Grafy z nejnovějších verzí toho umí mnohem více a lépe nežli ve verzi 2.
     Takže jestli si mám dávat do schránky název úseku a pak si k tomu ještě pamatovat název listu, tak je lepší udělat graf na místě, vystříhnout ho a vložit kam potřebujeme. Je to nejméně "nastejno", ale mnohem bezpečněji a snadněji. Stačí abychom zpackali název listu, a podobně - přiděláme si navíc mnohem víc práce a problémů.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 22. 11. 2014 19:22:04

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 782

Re: Vkládání grafu

pjuza napsal(a)

Ve verzi OpenOffice 2.0 v aplikaci Calc bylo možné při vytváření grafu vytvářet graf na vybrané stránce. V novějších verzích LibreOffice o OpenOffice 3 a 4 to možné není, graf lze vytvořit pouze na stránce s příslušnou tabulkou, ze které se ten graf dělá

Jak jste na to přišel???

Konkrétně, AO 4.1.1.

Data mám na listu 1

vyberu list 2, Vložit, graf, vyberu typ grafu, vyberu data (na libovolném listu),...

Offline

#6 22. 11. 2014 19:52:51

LADER
Člen
Registrace: 3. 4. 2013
Příspěvků: 91

Re: Vkládání grafu

Možnost vložit graf místo listu mi chybí.
Dělám to tak, že vytvořím nový list a vložím do něj graf.
Bohužel je to zase graf na listu, když okno zvětším, graf se automaticky nezvětší tak, aby vyplňoval celé okno. A zase přo zmenšení okna se graf zase nezmenší, tak aby opět vyplňoval 100 % plochy.
U Excelu toto funguje bez problému.

Offline

#7 22. 11. 2014 21:51:11

pjuza
Člen
Registrace: 22. 11. 2014
Příspěvků: 6

Re: Vkládání grafu

lp. napsal(a)
pjuza napsal(a)

Ve verzi OpenOffice 2.0 v aplikaci Calc bylo možné při vytváření grafu vytvářet graf na vybrané stránce. V novějších verzích LibreOffice o OpenOffice 3 a 4 to možné není, graf lze vytvořit pouze na stránce s příslušnou tabulkou, ze které se ten graf dělá

Jak jste na to přišel???

Tady:

Nápověda


lp. napsal(a)

Konkrétně, AO 4.1.1.

Data mám na listu 1

vyberu list 2, Vložit, graf, vyberu typ grafu, vyberu data (na libovolném listu),...

Zkusil jsem to. Podařilo se to, když jsem tam ten výběr dat naťukal ručně, a to ještě poslepu, aniž bych ten list s daty viděl. Což mi připadá zdlouhavé, pracné a nespolehlivé. Výběr oblasti dat pomocí myši se mi nepodařil.

Offline

#8 22. 11. 2014 22:12:08

pjuza
Člen
Registrace: 22. 11. 2014
Příspěvků: 6

Re: Vkládání grafu

neutr napsal(a)

Stačí vytvořit tabulku jako kopii a dát tam kde graf má být,

Ne že "stačí", je to jedna z možností, ale je to práce navíc.


neutr napsal(a)

a nebo hotový graf vystříhnout a vložit kam je potřeba.

To jsem zkusil, ale pak ten graf přestal reagovat na aktualizaci těch vstupních dat.


neutr napsal(a)

Dokonce bych řekl že pak už je asi lepší graf načíst jako obrázek (tedy bez vazeb na data)

To je právě přesně to, co nepotřebuju.


neutr napsal(a)

    Vůbec asi neexistuje důvod proč by se měl vytvářet graf v jiném listu když jsou zdrojová data jinde (nejsou vidět - to je nevýhoda).
     Nevzpomínám si, že by to bylo u verze OOo 2 jinak.

Když v OO verze 2.0, poté, co myší vyberu data, kliknu na "Vložit graf", tak mi hned vyskočí okno, kde jednou z voleb je "výsledek grafu v listu", a tam si můžu vybrat, do kterého listu chci graf vložit. Data vybraná myší přitom pořád vidím před sebou. A závěrečném kroku "Vytvořit graf" se pak graf vytvoří na vybraném listu.
To okno s výběrem vypadá takto:
Okno s výběrem, listu

Offline

#9 22. 11. 2014 22:18:39

pjuza
Člen
Registrace: 22. 11. 2014
Příspěvků: 6

Re: Vkládání grafu

LADER napsal(a)

Možnost vložit graf místo listu mi chybí.
Dělám to tak, že vytvořím nový list a vložím do něj graf.
Bohužel je to zase graf na listu, když okno zvětším, graf se automaticky nezvětší tak, aby vyplňoval celé okno. A zase přo zmenšení okna se graf zase nezmenší, tak aby opět vyplňoval 100 % plochy.
U Excelu toto funguje bez problému.

Tak to je asi zase subjektivní podle toho, pro jaký účel je ten graf zapotřebí. Když potřebuju pravidelně generovat graf v určité velikosti, tak je zase jistou výhodou, že připravený graf je stejně velký, i když ten soubor otevřu na jiném počítači nebo notebooku. Ale je mi jasné, že někdy je zase vhodné, aby graf na obrazovce optimálně vyplňoval okno.
Možná by bylo hezké, kdyby bylo možno zadat velikost grafu jak v absolutních jednotkách, tak v procentech okna.

Offline

#10 23. 11. 2014 02:22:06

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 782

Re: Vkládání grafu

pjuza napsal(a)

Podařilo se to, když jsem tam ten výběr dat naťukal ručně, a to ještě poslepu, aniž bych ten list s daty viděl. Což mi připadá zdlouhavé, pracné a nespolehlivé. Výběr oblasti dat pomocí myši se mi nepodařil.

Ve zmíněném AO... mně to funguje normálně myší

Co používáte?

Mimochodem, to co je psáno v citované nápovědě je totéž, co zmiňuje LADER, tj. list grafu v calcu není možný.

V té samé nápověde se také píše:


Pro určení rozsahu dat
1. Vyberte rozsah dat. Můžete použít jednu z následujících možností:
Zadejte rozsah dat do textového pole.
V Calcu by rozsah dat mohl být např. "$List1.$B$3:$B$14". Rozsah dat může obsahovat více oblastí v listu, např. "$List1.A1:A5;$List1.D1:D5". Ve Writeru je rozsah dat např. "Tabulka1.A1:E4".
In Calc, click Select data range to minimize the dialog, then drag over a cell area to select the data range.
If you want a data range of multiple cell areas that are not next to each other, enter the first range, then manually add a semicolon at the end of the text box, then enter the other ranges. Use a semicolon as delimiter between ranges.


Tj. nutno kliknout na ikonku vedle pole s rozsahem. Pak můžete rozsah dat naklikat.

Editoval lp. (23. 11. 2014 02:46:14)

Offline

#11 23. 11. 2014 08:24:15

pjuza
Člen
Registrace: 22. 11. 2014
Příspěvků: 6

Re: Vkládání grafu

Jojo, už mi to jde, děkuji.

Offline

Zápatí