Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 10. 9. 2014 09:13:42

majklan
Člen
Registrace: 10. 9. 2014
Příspěvků: 13

Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

Dobrý den, potřeboval bych pomoci s tímto problémem. Mám csv ceník, který chci naimportovat na eshop. Problém je ale ten, že v csv ceníku není u produktu dph. Potřebuji nějakým způsobem v ceníku doplnit u čeho je 15% a u čeho je 21%. 15% je pouze u autosedaček, potřebuji teda nějak udělat, aby se mi do mnou vytvořeného sloupce pro dph dostalo ke každému řádku, kde je autosedačka 15% a k ostatním 21%. Napadlo mě nějaký příkaz, že když v řádku 1B bude slovo autosedačka, bude v řádku 1A 15%. A poté bych potřeboval nějak udělat, aby se u ostatních prázdných položek ve sloupci A kde je dph dlnilo, kde nebude nic tak aby tam bylo 21%. Můžete mi prosím nějak poradit? Moc moc moc děkuji

Editoval majklan (10. 9. 2014 11:36:03)

Offline

#2 10. 9. 2014 09:52:12

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

To není problém. Například výraz autiosedačka bude spolu s jinými výrazy ve sloupci 'A'.
- Potom ve sloupci 'B' bude výraz :

=IF(A1="autosedačka";15%;21%)

Ve skutečnosti by to asi chtělo přímo výpočet, takže potom :

=IF(A1="autosedačka";0,15;0,21)

Popřípadě přímo výraz k vynásobení kde předpokládáme cenu bez DPH ve sloupci 'B'. Potom pro buňku C1 platí vzorec:

=IF(A1="autosedačka";B1*0,15;B1*0,21)

Editoval neutr (10. 9. 2014 09:53:19)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 10. 9. 2014 10:04:22

majklan
Člen
Registrace: 10. 9. 2014
Příspěvků: 13

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

nějak si nejsem jisty zda jsme se pochopili..mam prazdny sloupec A...ve sloupci B mam nazvy priduktu...chci aby kdyz se vyskytne v nazvu rpoduktu vyraz autosedačka tak aby to do stejne řadku ale sloupce A dalo 15%...

a 21% aby to dalo do ostatnícj řádku, kde slovo autosedačka není smile Prosím ještě jednou o radu dekji smile

Offline

#4 10. 9. 2014 10:23:17

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

Potom je to jen opačně postavené do sloupce 'A' (pro buňku A1) dáme vzorec:

=IF(B1="autosedačka";15%;21%)

     Vzorec z buňky A1 kopírujeme podle potřeby (délky sloupce 'B') tak, aby v každé buňce 'A' byl vzorec, pokud je v 'B' neco napsáno (není prázdný).

Editoval neutr (10. 9. 2014 10:26:13)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 10. 9. 2014 10:26:05

majklan
Člen
Registrace: 10. 9. 2014
Příspěvků: 13

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

nefunguje..vsude se mi vyplni 0,21 :-(

Offline

#6 10. 9. 2014 10:27:25

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

A máte tam pro autosedačku uvozovky?
"autosedačka"

Editoval neutr (10. 9. 2014 10:27:40)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 10. 9. 2014 10:29:05

majklan
Člen
Registrace: 10. 9. 2014
Příspěvků: 13

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

ano, dava to tam tak jak pisete

Offline

#8 10. 9. 2014 10:29:32

LADER
Člen
Registrace: 3. 4. 2013
Příspěvků: 91

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

Tak zkus:
=IF(ISERROR(FIND(UPPER("autosedačka");UPPER(B1)));21%;15%)

Toto prohledá celý text a nevadí mu velikost písmen.
Ale neumí to rozlišit "autosedačka" od "autosedacka".

Offline

#9 10. 9. 2014 10:32:17

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

Nene - je v té kolonce jen ten výraz 'autosedačka', nebo je tam více slov? Potom by se to muselo hledat pomocí FIND, nebo SEARCH. Pro IF tak jak píšu to musí být samostatné (jediné) slovo.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 10. 9. 2014 10:33:01

majklan
Člen
Registrace: 10. 9. 2014
Příspěvků: 13

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

je tam více slov smile

Offline

#11 10. 9. 2014 10:34:22

majklan
Člen
Registrace: 10. 9. 2014
Příspěvků: 13

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

třeba autoswdačka modra 001

Offline

#12 10. 9. 2014 10:36:22

majklan
Člen
Registrace: 10. 9. 2014
Příspěvků: 13

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

no zkusil jsem ten novy a pise mi to u vseho 0,21... a nekde treba u slova micek mi to napise 0,15,..divne smile

Offline

#13 10. 9. 2014 10:39:05

majklan
Člen
Registrace: 10. 9. 2014
Příspěvků: 13

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

ted uz to pise bez tech nul, ale porad mi to haze 15 k uplne jinym slovum..presneji receho u slova micky nebo souprava

Offline

#14 10. 9. 2014 10:41:30

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

Otestujte pro A1 - následně vykopírovat:

=IF(ISERROR(SEARCH("autosedačka";B1;1))=1;0,21;0,15)

Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#15 10. 9. 2014 10:43:17

majklan
Člen
Registrace: 10. 9. 2014
Příspěvků: 13

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

stále to u kolonky autosedačka neudela ve vedlejsim sloupci 15%....zase jen u slova micky a jine slova...

Offline

#16 10. 9. 2014 10:46:07

majklan
Člen
Registrace: 10. 9. 2014
Příspěvků: 13

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

aha vzdycky to hodi 15 hned pod radek kde je autosedačka....uz jsem si toho vsiml....vzdycky to je o radek nize

Offline

#17 10. 9. 2014 10:47:11

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

Podobně je to se vzorcem pro FIND :

=IF(ISERROR(FIND("autosedačka";A2;1))=1;0,21;0,15)

     Rozdál je v tom, že tento výraz FIND hledá přesně jen to co je v uvozovkách (CASE SENSITIVE). Funkce SEARCH najde i výrazy jako "Autosedačka", "autoSedačka", "AUTOsedačka" nebo i "autoSEDAČKA". Ovšem ani jeden z výrazů nenajde na příklad "auto-sedačka".


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#18 10. 9. 2014 10:48:32

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

Jasně - dáváte posunutý dotaz. V A2 se ptáte na B1. To musí být dotaz A1 na B1. :-)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#19 10. 9. 2014 10:52:53

majklan
Člen
Registrace: 10. 9. 2014
Příspěvků: 13

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

takže jaky tedy pouzit ten kod smile)))

Offline

#20 10. 9. 2014 10:54:15

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

Do buňky A1 : =IF(ISERROR(SEARCH("autosedačka";B1;1))=1;0,21;0,15), to zkopírovat podle potřeby.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#21 10. 9. 2014 10:56:12

majklan
Člen
Registrace: 10. 9. 2014
Příspěvků: 13

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

jo ale kdyz tam dam ty nuly tak mi to vypadne jako 0,21 kdyz tam ty nuly pryc a je to takto =IF(ISERROR(SEARCH("autosedačka";B1;1))=1;21;15)  tak je to ok, ok?  jeste se zeptam, jak to rozkopirovat tak abych nemusel táááááhnout + az dolu? smile abych jen 2x klikl treba? smile

Offline

#22 10. 9. 2014 11:04:22

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

Potom existují různé postupy:
A: zkopírujete vzorec z A1 do paměti. Následně Stisknete Ctrl+End (dostanete se na poslední řádek sloupce B). Skočíte do sloupce A (vedle posledního záznamu v B). Následně podržíte Ctrl+šipka nahoru a dáte Ctrl + V.
B: Stojíte v A1 (vzorec je v paměti pomocí Ctrl+C, nebo ikonou a podobně). Podržíte Shift a dáte šipku doprava. Následně stisknete ještě CTRL (držíte nyní Shift+Ctrl) a dáte šipkou dolů. Následně zase jen Shift a šipku doleva. Máte vybrán sloupec A a dáte Vložit (nebo lépe CTRL+V).

Editoval neutr (10. 9. 2014 11:08:27)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#23 10. 9. 2014 11:06:46

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

Také můžete použít formát pro buňky sloupce A. FORMÁT > fORMÁT BUŇKY > KARTA ČÍSLA > zadáte formát procenta. K tomu ale musíte zadávat to číslo s nulou (0,15 a 0,21).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#24 10. 9. 2014 11:07:07

majklan
Člen
Registrace: 10. 9. 2014
Příspěvků: 13

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

Super moc moc děkuji za rady, moc díky smile

Offline

#25 10. 9. 2014 19:35:21

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 790

Re: Prosím o radu v calcu - automatické doplnění % - VYŘEŠENO

Lze i tak:


=IF(ISERROR(SEARCH("autosedačka";B1;1))=1;21%;15%)

Offline

Zápatí