Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 29. 8. 2014 16:22:10

cipis
Člen
Registrace: 29. 8. 2014
Příspěvků: 3

libreoffice-otevřít xls heslovaný soubor pro úpravy v MS officeVYŘEŠEN

Nenašel jsem nikde návod nebo informaci ohledně otevření v Libreoffice zaheslovaný soubor xls nebo xlsx pro úpravy v MS office. V libreoffice je jen volba při ulož jako - zadejte heslo k otevření nebo heslo pro sdílení souboru-Otevřít jen pro čtení. V MS Office je ale jsou volby ulož jako: Heslo pro otevření a Heslo pro úpravy. Pokud v MS Office zadám Heslo pro úpravy , při otevření v LibreOffice se mi soubor otevře rovnou pro čtení, aniž nabídne heslo pro úpravy/editaci. Je nějaké řešení? Pročetl jsem fóra, ale řešení jsem nenašel. Pokud jsem někde přehlédl řešení, tak se omlouvám. Pokusy jsem dělal na verzi LibreOffice4.3 a 4.0.2 a MS Office 2010 2013. Díky za řešení cipis

Editoval cipis (25. 2. 2015 09:45:08)

Offline

#2 29. 8. 2014 17:58:23

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,465

Re: libreoffice-otevřít xls heslovaný soubor pro úpravy v MS officeVYŘEŠEN

Tohle bude oříšek. MS Office a LO (stejně AOO) nepoužívají stejné šifrovací algoritmy. Liší se snad i koncepce ochrany. Byly časy, že se zaheslované sešity normálně v OOo otevřely. To je pochopitelně nesprávné.
     Pochopte, že heslo slouží k zašifrování a to může být na několik způsobů. V LO (AOO) lze například uzamknout proti nechtěným úpravám a zamykají se například jen některé přístupy. Typicky se uzamykají buňky (Calc). Lze skrývat vzorce, nebo jen měnit obsah ap. To se dělá uzamčením listů.
     Pak lze uzmknout dokument ze stejného dialogu, ale jsou blokovány jiné funkce. Například nejdou přidávat listy ap. Je to jakési blokování přes list.
     Nakonec existuje ochrana heslem pro vstup do dokumentu. Tam vyskočí 'dialog zadej heslo' a jinak ani vrk. Při tom nemusí být uzamčeny ani listy. Po zadání správného hesla jsou dostupné všechny funkce. (Pochopitelně mohou být také další ochrany - list ap.)


     Jak to má MS Office nevím, ale nebude se to asi moc odlišovat vzhledem k tomu, že už zabudovali možnost pracovat s LO - i když nevím do jaké míry jim to funguje. Jde také o verzi MS Office. Ty jsou ale průběžně doplňovány aktualizacemi, takže pokud jsou aktualizované umí to.


     Pokud tedy LO otevírá jen pro čtení je to zřejmě ekvivalent ochrany proti přepisu. V Dialogu NÁSTROJE > ZAMKNOUT DOKUMENT > Buď List..., nebo dokument... by 'mohlo být vidět' zaškrtnutí. Pak by se asi dalo zamčení odstranit pokud znáte správné heslo. Pokud tam nic vidět není, LO to odemknout neumí - je to neznámá funkce (algoritmus).
     Takže dle mého názoru by to jít ani správně nemělo, ale možná může - zejména pokud MS může zamykat bez hesla - což zase nevím.


     Možná to bude vědět někdo jiný - nejspíš uživatel lp. Já jsem MS office neviděl ani nepamatuji, naposled jsem snad viděl verzi 97 takže nic aktuálního. Nedělejte si ale iluzi o tom, že kompatibilita je až natolik propracovaná aby šlo dělat totéž v obou balících shodně.

Editoval neutr (29. 8. 2014 18:04:26)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí