Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 19. 7. 2014 05:48:43

Forseti
Člen
Registrace: 9. 1. 2010
Příspěvků: 24

Jak na roletkové menu (Combobox) s popiskem a hodnotou

Zdravím, rozhodl jsem se pro máti do firmy vyrobit sešit pro usnadnění výpočtů. Mám

List: Povrchy
 A2:A10 Názvy povrchů úklidových ploch
 B2:B10 Ceny za úklid daného povrchu

List: Denně
 A2:A100 Název
 B2:B100 Povrch (mělo by se provázat s listem Povrchy)
 C3:C100 Rozměr

no a potřebuju něco jako v html,

<select>
  <option value="0.5">Dlažba</option>
  <option value="0.7">PVC</option>
  <option value="0.9">Dřevo</option>
  <option value="0.4">Jiné</option>
</select>

kde u položky můžu přiřadit hodnotu a popisek, což se mi v calcu moc nedaří. Teda načíst seznam s jenom popisky nebo jenom hodnotami se mi povedlo pomocí Data -> Kontrola vstupních dat, ale tak jak potřebuju ne.

Dá se toho v Calcu docílit? Teda teoreticky bych to mohl nakódit v Javě nebo PHP, ale to je myslím jako brát kanón na vrabce.

Děkuji za odpověď.

Offline

#2 19. 7. 2014 18:14:11

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,532

Re: Jak na roletkové menu (Combobox) s popiskem a hodnotou

Mrkněte sem ComboBox
     Možná by to chtělo vždy se nejprve podívat do starších příspěvků. Tato stránka - karta hledat. Určitě byste našel i víc témat, nebo seriál Dana Sedláčka - na příslušném odkaze.
     Problém ovládacích prvků má několik okruhů. Jde o to, zda je ovládací prvek (a tedy také ComboBox) samostatně v sešitě, nebo jestli je součástí nějakého dialogu. Samostatnou kapitolou jsou ovládací prvky pro databáze.


     Problematika výběru tak jak popisujete je řešitelná vícero prostředky - i obyčejným autofiltrem, kontingenční tabulkou, nebo i makry - ať už s dialogem, nebo bez - (to není z Vašeho příspěvku zřejmé, i když lze poznat že jde o makro).


     Jinak není od věci ani ta Java, nebo XML formulář. Když je to takto malý objem proměnných, tak bych to viděl na makro a dialog, ale ve Writeru, kde by se to mohlo zpracovat do podoby nabídky (například příloha emailu) a zápisem do Calcu (otevřít jako skrytý a zapsat kalkulaci).

Editoval neutr (19. 7. 2014 18:16:01)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 19. 7. 2014 20:39:31

Forseti
Člen
Registrace: 9. 1. 2010
Příspěvků: 24

Re: Jak na roletkové menu (Combobox) s popiskem a hodnotou

No nevím jestli jsme se pochopili, každopádně díky za snahu. Pouvažoval jsem nad tím trochu víc a nakonec asi zvolím tu javu+nějakou embeded databázi (když jsem to promyslel, tak toho bude asi třeba víc), nad tím budu mít větší kontrolu i možnosti než nad LibreOffice (ikdyž jej mám rád, v tabulkách nejsem moc zběhlý). Teda zřejmě by to šlo spáchat i v LibreOffice a spíše v Base než Calcu, ale asi se tomu vyhnu.

Přeju pěkný večer.

Michal

Offline

#4 12. 8. 2014 10:27:51

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,532

Re: Jak na roletkové menu (Combobox) s popiskem a hodnotou

Možná se Vám bude líbit dále uvedený vzor. Napasoval jsem to na jiný dotaz, ale pracuji tam s ComboBoxem který si doplňuje sám nabídky.
     Bohu žel makra jsou zamčená - já to komentuji v listu nápověda. Když byste chtěl jen sešit, který si mění nabídky - vypisuje na 1. list vybrané nabídky - a nic jiného nedělá tak Vám ho postavím.
ComboBox

Editoval neutr (12. 8. 2014 10:28:33)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 12. 8. 2014 14:37:05

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 769

Re: Jak na roletkové menu (Combobox) s popiskem a hodnotou

Pokud to má být v buňce, tak v té může být jen jedna hodnota.

Pokud jsem to pochopil, tak přes kontrolu vstupních dat lze doplnit popisek. Dále potřebujete ještě  tabulku popisek a "option", ze které např. přes VLOOKUP natahnete option.

Offline

Zápatí