Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 8. 7. 2014 13:53:31

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 504

Kontingenční tabulka jako filtr VYŘEŠENÉ

Dobrý den, zajímalo by mne zda lze kontingenční tabulku (KT) přinutit k tomu, aby nezdružovala stejné hodnoty ale všechno vypsala podobně jako to dělá obyčejný filtr. Používám KT na jakýsi "výcuc" tedy přehled a sdružení řádků do jedné "kategorie" se někdy pro přehlednost hodí a někdy to naopak dělá zmatek. Lze to nějak vypnout?

Pro příklad řadím hodnoty chronologicky, v prvním sloupečku KT je tedy počáteční čas a ve druhém koncový, v dalších sloupcích pak data k tomu příslušná. Vyjímečně se stane že je počáteční čas stejný a pak to nechá prázdnou buňku, což vypadá divně - jakoby to byla chyba.

Editoval ludviktrnka (10. 7. 2014 19:08:50)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#2 8. 7. 2014 15:04:21

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,532

Re: Kontingenční tabulka jako filtr VYŘEŠENÉ

Jestli tomu dobře rozumím, tak vlastně sháníte obyčejnou úpravu filtrem - a zapínat kontingeci (sdružování do položky se stejným parametrem) jen podle potřeby.
    To se dá obejít, ale pokud vím tak ne v Kontingenční tabulce, ale v obyčejné. Také bych řekl, že by to možná vyřešil správně postavený autofiltr, nebo jiný.
    Originálně jde o funkci GETPIVOTDATA. Už jsem s tím dlouho nedělal, ale šlo to spustit nad obyčejným úsekem definovaným jako databázový úsek, nebo dokence i bez takového definování.
    Pokud vím, tak v Kontingeční tabulce lze používat funkci DATA a DATOVÉ POLE. Což by mělo být také použitelné.

Editoval neutr (8. 7. 2014 15:17:24)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 8. 7. 2014 15:15:10

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 504

Re: Kontingenční tabulka jako filtr VYŘEŠENÉ

Nad funkcí GETPIVOTDATA jsem kdysi strávil neúspěšně mnoho hodiny, nechce se mi to opakovat. Na KT se mi zase ale líbí že automaticky vzestupně řadí dle prvního sloupce, to myslím fitr neumí nebo jo?


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#4 8. 7. 2014 15:25:23

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,532

Re: Kontingenční tabulka jako filtr VYŘEŠENÉ

Filtr to umí. Lidé obecně s filtry pracovat neumí. Když zadáte autofiltr do celé tabulky - (vyberete celou tabulku) a vytvoříte nad ní autofilter, tak jsou řádky a sloupce propojené. Stisknete například nějaké krajní pole (výběr autofiltru a přetřídí se celá tabulka - zobrazí se vybrané). Totež ale umí z každého sloupce. Takže můžete začít od konce, nebo z prostředních sloupců - je to jedno.
     V LibreOffice LO4.2 už je vymoženost, že aktivovaný sloupec (výběr) je grafickY odlišený. Takže můžete postupně vybrat nejprve podle 1. sloupce, následně podle 3. a pak podle 2. sloupce. Poslední použitý je poznat. Tohle ApacheOffice zatím neumí.
     Takto postavený autofiltr filtruje postupně (zmenšuje se původní - první, nebo předchozí) množina údajů. Takže například vyfiltrujete údaj mýdlo - dostanete 300 položek. Následně zadáte údaj 'antibakteriální' a těch 300 se zmrskne na 10. Pak zadáte cenu a dostane třeba 2.
     Pokud se 'ztratíte' není nic snadnějšího, nežli autofiltr odstranit a znovu postavit. Právě proto že lidé vyberou vždy jen 1 sloupec tak nechápou podstatu (potenciál) autofiltru. Při tom většinou postačuje pro všechny potřeby a je na obsluhu velice snadný.

Editoval neutr (8. 7. 2014 15:30:28)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 8. 7. 2014 16:12:21

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 504

Re: Kontingenční tabulka jako filtr VYŘEŠENÉ

Filtr požívám hodně, toto všechno znám, ale to řazení, tzn vájemné přehození řádků asi neumí ne? To je hlavní důvod proč jsem v mém případě zvolil KT, ale ta samotná "kontingence" se mi vlastně moc nehodí.

. jiank ale patřím k těm co vybírají ve filtru většinou jen jeden sloupec - je to dáno znalostí zpracovávaných dat. Například když víte že antibakteriální máte pouze mýdla, tak předtím nemusíte vybírat položku mýdlo ale stačí rovnou antibakteriální a ze zobrazených 20 položek už snadno odečtete příslušné údaje očima bez potřeby dále filtrovat. Takže tohle "kaskádové" řazení je asi pro opravdu velké objemy dat, což je u mne vzácné.

Editoval ludviktrnka (8. 7. 2014 16:22:53)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#6 8. 7. 2014 17:25:42

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,532

Re: Kontingenční tabulka jako filtr VYŘEŠENÉ

No právě že takto postavený filtr nad celou tabulkou seřadí podle zadání (vzestupně, sestupně) všechny položky obsahující vybraný parametr. při tom mohou být kdekoliv, ale výběr je jen z těchto položek a je setříděný (vzestupně, nebo sestupně) a to hned prvním výběrem.
     Možná jsem uvedl nevhodný příklad. Uvedu jiný :
Mějme tabulku spojovacích prvků - nýty, hřebíky, vruty a ještě třeba šrouby, podložky a matice. K tomu značku a cenu za balení + obsah balení. V prvním řádku tyto údaje. Tabulka bude mít 10.000 řádků?
     Primární údaj bude výrobce, nebo dodavatel (první nadpis sl. A), druh sortimentu (druhý nadpis sl. B), materiál spojovacého prvku (třetí nadpis sl. C), specifikace například M6 - matice šrouby (sl. D), specifikace další - délka (sl. E), nebo jiné specifikum povrchová úprava aj. (sl.F). následuje například počet kusů v balení, pak cena za balení a možná i údaj, že je cenová sleva při nákupu nad..., nebo že je doprava v ceně aj.
     Tipneme si 15 sloupců - x 10.000 = 150.000 filtrovaných buněk. Postavíme nad celou tabulkou autofiltr (vše naráz nikoliv jen jednotlivé sloupce).
1. - Potřebujeme řekněme šroubky M4 (k tomu následně podložky a matičky). Zadáme kriteria do sloupce D, kde ale najdeme tytéž položky od různých dodavatelů, v různých cenových relacích a tak dál. dostaneme 1000 údajů.
2. - Tuto první volbu rozšíříme o sloupec s délkou šroubku. Filtr na sloupci E. Zůstane 250 položek.
3. - Spustíme filtr podle dodavatele, nebo ceny a podobně.
     Ve výsledku máme požadované šroubky M4 s délkou jakou jsme zadali. Také je možné přidat nějaký dodatečný parametr do pomocného sloupce. Například jen za hotové, sleva, neochota ap. Takže začneme například tímto pomocným sloupcem a pak teprve specifikací zboží.
     Filtrů může být nasazeno tolik, kolik je sloupců. Pochybuji že by to nestačilo, nebo nevyhovovalo. Ale myslím, že není nic snadnějšího, nežli to otestovat. Zkopírujte, nebo odstraňte 'KT' a nastavte na to autofiltr 'v celku'. Pak si to otestujte. Je to minuta pokud moc přeháním.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 8. 7. 2014 17:34:35

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 504

Re: Kontingenční tabulka jako filtr VYŘEŠENÉ

Myslím že si nerozumíme. Mám tabulku: počáteční datum a čas, koncové datum a čas, vůz, řidič. Tabulka je ze zdroje řazena podle vozů (a je to praktické pro ruční manipulaci), výjezd ovšem chci podle počátečního data a času chronologicky pro jednoho řidiče. Pokud vyfiltruji řidiče, tak mám přesně co chci z hlediska výčtu položek, ale mám je seřazené dle aut, nikoli dle času, čas je přeházený. No a já to chchi řazené dle času - jde to? Mě se to nedaří, žádnou takovou nabídku ve filtru nenacházím.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#8 8. 7. 2014 17:41:34

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,532

Re: Kontingenční tabulka jako filtr VYŘEŠENÉ

Myslím si, že jste to stále ještě neotestoval. Udělejte si autofitr nad všemi buňkami. V tomto okamžiku máte celý úsek modrý. Klepněte vedle na prázdnou buňku. Vyberte sloupec s řidičem a nechte seřadit vzestupně podle sloupce s časem - 2. volba po jménu řidiče.
      Mám dojem, že po vybrání celé tabulky spouštíte jen první sloupec. Také je otázka jaký máte balík. LO je na to lepší, ale v AOO je to téměř shodné.

Editoval neutr (8. 7. 2014 17:44:19)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 8. 7. 2014 18:12:54

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,532

Re: Kontingenční tabulka jako filtr VYŘEŠENÉ

Tak jsem se raději podíval do AOO. Tam není nabídka seřadit. To se musí udělat v samostatném úkonu. Proto Vás to možná mýlí. LibreOffice má nabídku 'seřadit'. Takže tam u těch datumů necháte vše co tam je a dáte příkaz seřadit.
     V AOO buďto předem seřadíte podle potřeby (máte 3 kriterie) a pak zadáte autofitr, nebo to seřadíte až následně - po výběru.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 8. 7. 2014 20:21:18

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 504

Re: Kontingenční tabulka jako filtr VYŘEŠENÉ

Aha, mám AOO a skutečně mě to mýlí :-) Řadit to nechci neboť to je nevratný úkon. Chci zachovat původní řazení dat pro možnou ruční kontrolu s původním zdrojem. Takže vaše rada je přejít na LO - rozumím tomu dobře?

Jinak autofiltr nad celou tabulkou mám od začátku této diskuze, používám jej standardně v podstatě pořád - řadit neumí.

Editoval ludviktrnka (8. 7. 2014 20:25:40)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#11 8. 7. 2014 20:59:02

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,532

Re: Kontingenční tabulka jako filtr VYŘEŠENÉ

Ano určitě přejděte na LO 4.2.5. Ne že by AOO bylo špatné. Má svoje přednosti. Ale v tomhle případě je to rozdíl velký.
     LO může nejen třídit, ale může navíc ještš vybrat více filtrovaných položek ze stejného sloupce. Vyberete například 3 položky (jak jsem uváděl 'šrouby + matice + podložky' ze stejného sloupce). Položky tam mají zaškrtávací okénka - AOO umožňuje pouze kliknout na jedinou položku.
     Nicméně to třídění je stejně nevratné jako v AOO. Takže moje rada zní : Udělejte si pomocný sloupec s originálním řazením a jednoduše se to zpětně přetřídí.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 8. 7. 2014 22:11:49

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 504

Re: Kontingenční tabulka jako filtr VYŘEŠENÉ

Ještě se tedy zkusím zeptat: já tu dosud stávající KT ovládám resp. filtruji makrem, pokud bych dělal filtr tak zase jen makrem. Myslíte že by šla to filtrace včetně řazení v LO nebo AOO udělat i makrem někam mimo zdrojovou tabulku? Na jiný list? Tedy ne automatický filtr, ale standardní a mimo a makrem a s řazením :-) To by pak nevadilo že řazení je nevratné, prostě to smažu a přepíšu novým filtrem.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#13 8. 7. 2014 22:35:37

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 769

Re: Kontingenční tabulka jako filtr VYŘEŠENÉ

Moc dotaz nechápu.
KT třídí volitelně prioritně podle sloupce případně podle vybraného souhrnu.

Pořadí sloupců v kt na pořadí ve zdrojových datech nezávisí a lze to měnit přímo v listu prostým přetažením příslušných položek

K opakování položek - LO nemám momentálně po ruce, ale hodně opisuje od excelu a excel toto umí. Hledal bych to v nastavení pole.

Jinak dvouklik na nějaký souhrn v KT zkopíruje všechny řádky výchozích dat použité v příslušném souhrnu na samostatný list. tj. vytřídí potřebná data k dalšímu využití.

Jinak vybraná data také kopíruje např. obyčejný filtr.

Offline

#14 10. 7. 2014 19:08:02

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 504

Re: Kontingenční tabulka jako filtr VYŘEŠENÉ

Dobrý den. děkuji všem za příspěvky. Vypnout sdružování položek v KT tedy zřejmě nelze, na LO se mi přecházet nechce, asi jsem příliš konzervativní, řešením mého problému je standardní filtr který vykopíruje data mimo zdrojou tabulku a následně se seřadí - to vše lze krásně makrem. Já jsem ovšem nakonec problém obešel. KT překopírovávám do výstupní grafické podoby a vynechanou položku doplňuji až zde pomocí podmínky (pokud chybí první položka a následující položka tam je, tak piš tu předchozí ...). Ještě jednou děkuji a téma označuji za vyřešené.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

Zápatí