Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice

#1 21. 6. 2014 18:48:33

wprotect
Člen
Registrace: 22. 6. 2009

Nefunkční odkazy v hromadné korespondenci po otevření dokumentu. NÁVOD

Hromadnou korespondenci používám pro vypracování přehledných formulářů, do kterých si přenáším údaje z tabulky. Následně je exportuji do *.pdf.

Poslední dva dny jsem se týral s formulářem, u kterého vždy po uložení a zavření dokumentu zmizely vazby na tabulku (resp. na databázi, kterou Libre Office vytváří po registraci).
Celý formulář jsem několikrát předělal a vždy se stejným výsledkem. Všiml jsem si, že na konec názvu některých polí (právě většinou těch nefunkčních) přidává cca 4 mezery a po novém otevření samozřejmě není schopen tato pole spárovat s tabulkou. V zoufalství jsem se pustil i do ruční editace content.xml, který je součástí archivu dokumentu. Také bez výsledku.

Nakonec jsem si vzpomněl, že před několika lety jsem řešil s kolegou podobný problém. Tenkrát jsem ho obešel vytvořením souboru *.csv, protože se jednalo víceméně o jednorázovou záležitost. Toto je jedna možnost, jak problém řešit. Ovšem mnohem elegantnější řešení je, zkontrolovat si původní tabulku v *.ods, označit záhlaví všech sloupců a naformátovat buňky jako prostý text (bez ohledu na to, jestli obsahují čísla).

Office (jak Libre, Open, Apache a konečně i MS) předpokládá, že na prvním řádku jsou uvedeny názvy sloupců a nezahrnuje ho tedy do struktury dat. Bohužel ale přebírá jejich formátování a v tomto okamžiku mohou nastat výše zmíněné problémy.

Toto téma jsem založil kvůli vlastní skleróze smile a hlavně samozřejmě i pro ostatní, kterým hromadná korespondence v Libre (Open) Office občas zvedne tlak...

Editoval wprotect (26. 6. 2014 19:06:59)

Zápatí