Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 12. 6. 2014 10:46:06

jachtarfranko
Člen
Registrace: 31. 7. 2012
Příspěvků: 19

Calc nepočíta. - VYŘEŠENO

Dobrý deň.

Zistil som, že Libreoffice Calc ( aj najnovšia verzia) v niektorých situáciách počíta zle,
vlastne nepočíta vôbec.

Po vymazaní riadka necháva až do nejakej zmeny v oblasti pôvodný výsledok.
Až mi je zle, ak si pomyslím, kde všade som mohol spraviť chyby.

V priloženom súbore, ak sa odstráni (zmaže) riadok 4, výsledok (žltá bunka) ostane nezmenený.

https://drive.google.com/file/d/0B_cT7r … sp=sharing

Po uložení súboru alebo nejakej zmene v oblasti sa to prepočíta,
ale inak nie a výsledok je úplne zlý.

Zistil som, že toto je bežné chovanie Libreoffice po zmazaní riadka.
Ten prvý medzivýsledok prepočíta, ale celkový výsledok je ÚPLNE ZLE.


Ďakujem za radu.

miro

Editoval jachtarfranko (13. 6. 2014 07:37:59)

Offline

#2 12. 6. 2014 11:28:22

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,525

Re: Calc nepočíta. - VYŘEŠENO

To je vypnutí funkce automaticky přepočítat. Také mně to zvedlo ze židle.
"NÁSTROJE" > "OBSAH BUNĚK" > "AUTOMATICKÝ VÝPOČET" - zapnout
     Bohu žel nevím kdy se to "vypnulo", ale dělám s velkými soubory a nad nima chodí makra. Zřejmě při přetížení, nebo něco takového - vypne tuto funkci a bez varování. Ale nevím jistě co to dělá.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 12. 6. 2014 11:37:48

jachtarfranko
Člen
Registrace: 31. 7. 2012
Příspěvků: 19

Re: Calc nepočíta. - VYŘEŠENO

Ďakujem za odpoveď, ale toto nie je ono.

Ten "automatický výpočet" mám zapnutý. Skúste ten súbor, čo som poslal. Výsledok je aj tak nesprávny.
-
Robil som viac testov, po vymazaní riadka vypočíta iba jeden nasledujúci výpočet a zastane, prestane počítať.
-
Skúste riadok 4 vymazať (celý riadok) a výpočet je proste nesprávny. Až crtl+shift+F9 to prepočíta správne.
-
Skúste na riadku 4 vymazať bunku (napríklad C4) a výsledok je okamžite správny.

Môj záver je, že to je jednoznačne BUG, po zmazaní riadka spraví iba jeden následný výpočet a zastane.
Calc po vymazaní riadka počíta nesprávne, v mojom test súbore to jednoznačne vidno.

Offline

#4 12. 6. 2014 13:33:32

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,525

Re: Calc nepočíta. - VYŘEŠENO

Je tady několik divných věcí.
1. - nejméně 2 druhy různého písma (to není ale podstatné)
2. - Po přepsání původní buňky C4 na jiné číslo došlo zhruba po 2 vtařinách k návratu na původní hodnotu. Vypadalo to na zpětnou cyklickou závislost zapnuté iterace. To ale zapnuto nebylo.
3. - Vše trvalo hodně dlouho. Na to, že jde o téměř prázdný sešit je to velmi neobvyklé.
4. - Buňky byly zamknuté "FORMÁT" > "BUŇKY" >"OCHRANA BUŇKY" > "ZAMKNUTO"
5. - Vlastní vzorce. jsou divné - nejméně syntakticky nesprávné.
     Vzorce by neměly mít řetězené operace tak jak to uvádíte. není totiž jedno toto :
A : X/100/Y odpovídá výrazu (X/100)/Y, nebo (X * 0,01)/Y.
B : Výraz X/(100/Y) je jiný.
     Takže tady jde o to, že pokud je to podle Vás špatně, hledal jste výraz jíný. Ale existuje zásada, že některé operace mají přednost před jinými. Jenže jaká přednost před stejnou operací?!
     Z principu musíme dávat do závorek a to i když by přednost fungovala. Tady ale nemůže. Možná jste to vzal z nějakého excelu, nebo tam byly třeba původně maticové vzorce s jinou koncepcí.


      Odblokoval jsem celý sešit (zamknuté buňky), celému sešitu dal stejné písmo a ty divné projevy jsou pryč. Ale i tak mi to moc smyslu nedává.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 12. 6. 2014 14:31:35

jachtarfranko
Člen
Registrace: 31. 7. 2012
Příspěvků: 19

Re: Calc nepočíta. - VYŘEŠENO

Prepáčte,
trochu sme to skomplikovali,
možno v súbore boli nejaké chyby,
ale to s chybou nemá veľa spoločné.
-
Spravil som úplne nový súbor, žiadne formátovanie,
vzorce zjednodušené na úplné minimum
a stále to nefunguje.
https://drive.google.com/file/d/0B_cT7r … sp=sharing
-
Úplne nový, čistý, extrémne jednoduchý súbor.
V B je súčet stlpca A , výsledok : 4+10+18=32 SPRAVNE
v C je B x 2 = 64 SPRAVNE
-
Vymažem riadok 3:
Súčet v B je správne 22
V C OSTALO 64, čo je šialená chyba
lebo 22 x 2 nie je 64
-
Po uložení súboru na disk bude výsledok 44,
ale okamžite po zmazaní riadka 3 je proste výsledok úplne zlý.
-
Už lepšie to vysvetliť neviem.

Ďakujem

Offline

#6 12. 6. 2014 18:17:52

LADER
Člen
Registrace: 3. 4. 2013
Příspěvků: 82

Re: Calc nepočíta. - VYŘEŠENO

Zdravím,
chvíli mi trvalo než jsem přišel na to jak to myslíte.


První způsob (takto jsem to původně pochopil, řádek se smaže, ale zůstane):
Smazat řádek - označím řádek, a stisknu klávesu backspace nebo delete. Chybu evidentně nedělá.


Druhý způsob (řádek se odstraní a tím vše na něm):
Odstranit řádek - označím řádek a stisknu klávesu control + [-]. Řádek se úplně odstraní a závislosti přeruší a tím se způsobí tato chyba.


Dočasné řešení by bylo - označit řádek, stisknout klávesu backspace (nebo delete) a následně control + [tlačítko mínus] na numerické klávesnici. Případně na to udělat makro.


Chyba se však tím nevyřeší, pouze obejde, měla by se oznámit a opravit.

Editoval LADER (12. 6. 2014 18:18:57)

Offline

#7 13. 6. 2014 06:13:33

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,525

Re: Calc nepočíta. - VYŘEŠENO

Je to chyba. Máte pravdu. Dokonce ji lze dokázat i opačně. Vložit řádek do sloupce součtu (někam doprostřed, ne na úplný konec ani začátek). Do to ho nového řádku pomocí Ctrl+V vložit další hodnoty. Na první pokus to nereaguje, na další už ano. Nefunguje ani příkaz přepočítat. Manuální editace funguje.
      Chce to asi otestovat ve verzi LO 4.3 která je už jako beta k dispozici. Já se o to pokusím, ale až po neděli. Když to neudělá někdo dříve nahlásím chybu.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 13. 6. 2014 06:29:37

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Calc nepočíta. - VYŘEŠENO

AOO 4.1 bez chyby

Offline

#9 13. 6. 2014 07:11:50

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 149

Re: Calc nepočíta. - VYŘEŠENO

Je opraveno ve 4.2.5 (zatím je jen RC1):
bug 78903

Offline

#10 13. 6. 2014 07:37:44

jachtarfranko
Člen
Registrace: 31. 7. 2012
Příspěvků: 19

Re: Calc nepočíta. - VYŘEŠENO

Áno, je to nahlásené a bude opravené.
Bola to kritická chyba, očakávam , že po
takej bežnej operácii ako odstránenie nepotrebného riadku bude výsledok správny.


ďakujem , dávam vyriešené.

Offline

Zápatí