To, co uvádíte je skutečně úloha typická pro Calc. Některé databáze to umí pomocí tz. "výpočtového pole" a "vícerozměrnosti" - respektive pomocí 3. rozměru. Access to zřejmě dělá pomocí "HyperCube", která je zabudována asi od verze MSO 2003. Base ale nemá výpočtové pole ani automatickou možnost pumpovat data pomocí 3. rozměru. To se dá v určitých případech nahradit více sloupci. V Base je možné zadat některé výpočty, ale je to velice omezené.
Zadáte například dva základní sloupce s daty, a vytvoříte 3. sloupec jako alias, který sčítá (nebo i jiná operace &, ...) několik dalších sloupců. Tyto už mají zadány různé vzorce - například s podmínkou (mohou to být také aliasy). U těchto sloupců musíte povolit záznamy typu "null" - prázdné pole.
Následně vytvoříte pohled (sestavu) jen na ty sloupce, které chcete vidět. Ovšem to vše musí být dáno předem. Žádná dodatečná editace - nanejvýš vyjímečně oprava zdrojového záznamu.
Je možné, že se to tak docela nevztahuje na LibreOffice, kde je zabudována databáze Firebird. Její možnosti jsem ještě nezkoumal.
Stejně mám nepříjemný pocit, že nechápu podstatu Vaší potřeby. Píšete něco o třetím sloupci :
.."Jestliže však použiju pro výpočet data ze dvou sloupců a chci opravit podle toho data ve třetím sloupci, tak ..."..
Rozuměl bych tomu tak, že chcete pomocí výpočtu (alias) najít chybu, nebo nějaký speciální výraz (hodnotu) a tu pak zpětně přepsat ve zdroji dat. Místo poznámky vedle Base (například v Calc kam by se vadný záznam vykopíroval a následně se zpětně dle toho přepsal zdroj) chcete přímo v daném dotazu opravit, což pochopitelně nejde. Jaký třetí sloupec máte ma mysli? Vždyť takový sloupec musí být také součástí zdroje, nebo dotazu.
To co chcete vytvořit je vlastně zpětná vazba, která by se dala řešit teoreticky jen tak, že vytvoříte dotaz a ten zpětně upravíte na zdroj. Ten už pak přepsat (opravit) můžete. Ovšem já bych to viděl tak, že zaregistrujete Calc jako databázi a předem v Calcu tyto mouchy vychytáte.
Editoval neutr (12. 5. 2014 05:23:32)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ