Acronis
Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 8. 5. 2014 09:02:06

seges
Člen
Registrace: 8. 5. 2014
Příspěvků: 4

Záznam makra

Zkouším LibreOffice (4.2.3.3) a převod maker z Wordu. Zatím však neumím ani spustit záznam makra, tlačítko je zašedlé. Všude nacházím jen radu "povolit makra v nastavení" (nestabilní možnost). Povolil jsem a přesto je tlačítko šedé. Už nevím, kde by mohla být další chyba... Děkuji za pomoc.

Offline

#2 8. 5. 2014 09:55:10

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,133

Re: Záznam makra

1. Převod maker z Wordu Vám k ničemu nebude. Makra nefungují. Funguje pouze relace Access/Base, která má specializovanou knihovnu. Z té by sice něco mohlo fungovat, ale asi jen velice omezeně pokud vůbec.
2. Makra musíte povolit také pro adresář. "Nástorje" > "Možnosti" >  "LibreOffice" "zabezpečení" > "zabezpečení maker". Zde zadejte nižší stupeň - "střední", klepněte na kartu "Důvěryhodné zdroje" a tlačítko přidat. Tam vyberete adresář ze kterého půjdou makra spouštět.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 8. 5. 2014 16:25:52

jelinek
Moderátor
Registrace: 2. 9. 2013
Příspěvků: 25

Re: Záznam makra

Záznam maker lze pustit až po jeho povolení v konfiguraci (LibreOffice -> Pokročilé -> Povolit záznam maker). Nemusí to ale fungovat úplně dokonale, proto je to ve výchozím stavu vypnuté.

Offline

#4 8. 5. 2014 17:44:16

seges
Člen
Registrace: 8. 5. 2014
Příspěvků: 4

Re: Záznam makra

Označil jsem důvěryhodné zdroje (cestu, kde jsou šablony, nesoucí makra), povolil záznam maker (ve "Volitelné (nestabilní) možnosti. nyní se objeví možnost zaznamenat makro v otevřeném souboru, nikoli však na úvodní obrazovce, kde ona možnost také je (Nástroje/Makra/Zaznamenat makro), tam je pořád šedo. Ale dík. Co se týkpá řpřevodu, chtěl jsem se podívat, jak je makro zapsané a pokusit se podle něj napsat makro z VBA, které mám v *.txt souboru.

Offline

#5 8. 5. 2014 18:32:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,133

Re: Záznam makra

Popravdě jsem zmatený tím, čemu říkáte "úvodní obrazovka". Ale napadlo mne, že se jedná o dialog zavolaný : "Nástroje" > "Makro" > objeví se dialog kde je nabídka :
"zaznamenat makro"
"spustit makro" (je zřejmě zašedlé)
"Správce maker" (ten má další volbu dialogu - šipku)
"elektronický podpis" - také zřejmě zašedlý pokud ho nemáte aktivivaný
"Správce dialogů".
     Zašedlá nabídka "spustit makro" je dána tím, že neexistuje žádné makro v knihovnách. Pokud byste měl alespo%n jediné makro v knihovně standard - bude to vysvícené. To, že tam jsou makra z Wordu nehraje úlohu. - Nedají se spustit LO je ignoruje.


     Postupujte tak, že zavoláte správce maker - LibreOfficeBasic. Otevře se nabídka. Vyberte "moje makra Standard" a zadejte nový. Dostanete Basic knihovnu s makrem Main. Je prázdné, ale nabídka se Vám vysvítí. Jenže si nedělejte iluze makro z Wordu nespustíte.
     Tedy alespoň takto se mi to jeví, i když Vašemu popisu moc nerozumím.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 14. 5. 2014 19:14:03

poky
Člen
Registrace: 23. 9. 2005
Příspěvků: 69

Re: Záznam makra

V "Úvodní obrazovce" - "Nástroje - Makra - Zaznamenat makro" je tato volba zašedlá, protože dosud není otevřen žádný soubor...

Offline

Zápatí