Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 8. 5. 2014 09:02:06

seges
Člen
Registrace: 8. 5. 2014
Příspěvků: 4

Záznam makra

Zkouším LibreOffice (4.2.3.3) a převod maker z Wordu. Zatím však neumím ani spustit záznam makra, tlačítko je zašedlé. Všude nacházím jen radu "povolit makra v nastavení" (nestabilní možnost). Povolil jsem a přesto je tlačítko šedé. Už nevím, kde by mohla být další chyba... Děkuji za pomoc.

Offline

#2 8. 5. 2014 09:55:10

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Záznam makra

1. Převod maker z Wordu Vám k ničemu nebude. Makra nefungují. Funguje pouze relace Access/Base, která má specializovanou knihovnu. Z té by sice něco mohlo fungovat, ale asi jen velice omezeně pokud vůbec.
2. Makra musíte povolit také pro adresář. "Nástorje" > "Možnosti" >  "LibreOffice" "zabezpečení" > "zabezpečení maker". Zde zadejte nižší stupeň - "střední", klepněte na kartu "Důvěryhodné zdroje" a tlačítko přidat. Tam vyberete adresář ze kterého půjdou makra spouštět.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 8. 5. 2014 16:25:52

jelinek
Moderátor
Registrace: 2. 9. 2013
Příspěvků: 25

Re: Záznam makra

Záznam maker lze pustit až po jeho povolení v konfiguraci (LibreOffice -> Pokročilé -> Povolit záznam maker). Nemusí to ale fungovat úplně dokonale, proto je to ve výchozím stavu vypnuté.

Offline

#4 8. 5. 2014 17:44:16

seges
Člen
Registrace: 8. 5. 2014
Příspěvků: 4

Re: Záznam makra

Označil jsem důvěryhodné zdroje (cestu, kde jsou šablony, nesoucí makra), povolil záznam maker (ve "Volitelné (nestabilní) možnosti. nyní se objeví možnost zaznamenat makro v otevřeném souboru, nikoli však na úvodní obrazovce, kde ona možnost také je (Nástroje/Makra/Zaznamenat makro), tam je pořád šedo. Ale dík. Co se týkpá řpřevodu, chtěl jsem se podívat, jak je makro zapsané a pokusit se podle něj napsat makro z VBA, které mám v *.txt souboru.

Offline

#5 8. 5. 2014 18:32:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Záznam makra

Popravdě jsem zmatený tím, čemu říkáte "úvodní obrazovka". Ale napadlo mne, že se jedná o dialog zavolaný : "Nástroje" > "Makro" > objeví se dialog kde je nabídka :
"zaznamenat makro"
"spustit makro" (je zřejmě zašedlé)
"Správce maker" (ten má další volbu dialogu - šipku)
"elektronický podpis" - také zřejmě zašedlý pokud ho nemáte aktivivaný
"Správce dialogů".
     Zašedlá nabídka "spustit makro" je dána tím, že neexistuje žádné makro v knihovnách. Pokud byste měl alespo%n jediné makro v knihovně standard - bude to vysvícené. To, že tam jsou makra z Wordu nehraje úlohu. - Nedají se spustit LO je ignoruje.


     Postupujte tak, že zavoláte správce maker - LibreOfficeBasic. Otevře se nabídka. Vyberte "moje makra Standard" a zadejte nový. Dostanete Basic knihovnu s makrem Main. Je prázdné, ale nabídka se Vám vysvítí. Jenže si nedělejte iluze makro z Wordu nespustíte.
     Tedy alespoň takto se mi to jeví, i když Vašemu popisu moc nerozumím.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 14. 5. 2014 19:14:03

poky
Člen
Registrace: 23. 9. 2005
Příspěvků: 69

Re: Záznam makra

V "Úvodní obrazovce" - "Nástroje - Makra - Zaznamenat makro" je tato volba zašedlá, protože dosud není otevřen žádný soubor...

Offline

Zápatí