Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 9. 3. 2014 18:59:21

jachtarfranko
Člen
Registrace: 31. 7. 2012
Příspěvků: 19

Formát v stĺpcoch.

Prosím o pomoc s formátovaním.

V jednotlivých stĺpcoch mám rôzne farby, chcel by som aby farby stĺpcov boli pevné a nemenné.
Napríklad A modrá, B červená.

Ale ak presúvam bunky rôzne po zošite, jednotlivé bunky si tie farby nesú so sebou.
Skúšal som aj podmienené formátovanie, ale aj tak si pri presúvaní buniek nesú formátovanie so sebou.

Je vôbec možné zachovať farby(formátovanie) stĺpcov pri presune buniek?
Aby napríklad stĺpec A bol vždy modrý?

Ďakujem.

Offline

#2 9. 3. 2014 20:16:31

LIT
Člen
Místo Liberec
Registrace: 8. 12. 2012
Příspěvků: 41

Re: Formát v stĺpcoch.

Zkuste vkládat buňky přes Úpravy - Vložit jinak(CTRL + Shift + +V).Vyskočí Vám tabulka a v prvním sloupci zleva si pomocí zaškrtávácích políček určíte co chcete zkopírovat.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ
Linux Mageia 6,Libre Office 5.3.4.2, Acer Aspire E15

Offline

#3 9. 3. 2014 20:21:34

jachtarfranko
Člen
Registrace: 31. 7. 2012
Příspěvků: 19

Re: Formát v stĺpcoch.

Ďakujem za odpoveď, ale to je veľmi zložité.
Presúvam veľké množstvá čísel (drag and drop)
a keby som to mal robiť takto zložito, to už by som tam tie čísla
mohol nanovo napísať.

Offline

#4 9. 3. 2014 21:19:11

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Formát v stĺpcoch.

Jde to podmíněným formátem. v Apache Office byste měl jen 3 možné barvy a podmínky na 1 sloupec. V LibreOffice jich máte nekonečně.
     Vám ale stačí pro každý sloupec 1 barva. Není nic snadnějšího, i když si myslím že to nemá logiku. Potřebujete aby byly všechny vyplněné buňky ve stejném sloupci se stejným formátem? Já myslím, že spíš potřebujete ještě nějakou podmínku, ale to už si také poradíte.
     - Otevřete "Formát"  > "Styly a formátování". Tam si vytvořte pro každý sloupec styl jaký potřebujete. jeden styl - jedna podmínka.
     - následně například v buňce sl. "A" dejte vytvořit podmíněný formát. Podmínka "buňka" NEROVNÁ SE a vyplňte "". Tedy v nabídce vyberete "nerovná se" a hodnotou jsou dvě uvozovky - to značí, že je buňka neprázdná - něco tam je - cokoliv.
     - Následně do celého sloupce vykopírujte formát. Ale já to dělám tak, tam dám hodnotu která způsobí zformátování. Když to funguje, tak tu hodnotu smažu. Potom zkopíruju jen prázdnou buňku kam potřebuji - tedy Vy asi celý sloupec "A".
     - Hlavně pak nezapomeňte přiřadit každému sloupci jeho styl, který jste si předem připravil. Sloupec "A" si můžete udělat jen na zkoušku přímo z okna styl a nezapomeňte to pojmenovat. Když to neuděláte, bude to pod nějakým čáslem jako "Nový Styl 1", ale pak jich tam budete mít i 40 a nikdy nebudete vědět kam který patří. Takže hned ten svůj pokus udělejte tak, aby dostal tento styl název, kterému budete rozumět - například sloupec_A abyste to nepřehlédl. Pak otevřete okno styl a podle toho si udělejte styl se jménem ostatních sloupců.
     - Totéž uděláte pro každý různý sloupec a nemělo by se stát že nebudete vědět kterému sloupci, které podmínce ten který styl patří. To abyste to mohl kdykoliv upravit, smazat, nebo rozšířit. Máte totiž možnost pro každý sloupec udělat 3 různé podmínky a tím pádem i styly (LO jich má neomezeně). Například 1. podmínka sl_A_1 - pozadí, 2. podmínka barva sl_A_2 písmo a 3. podmínka rámeček sl_A_3.

Editoval neutr (9. 3. 2014 21:28:22)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 10. 3. 2014 11:45:16

jachtarfranko
Člen
Registrace: 31. 7. 2012
Příspěvků: 19

Re: Formát v stĺpcoch.

Ďakujem za radu, nedá sa mi hneď skúsiť, možno zajtra, dám vedieť,
ale bojím sa, že podobné som už skúšal a
tie bunky si to podmienené formátovanie brali so sebou
zo stĺpca do stĺpca.

Offline

#6 10. 3. 2014 12:18:28

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Formát v stĺpcoch.

To byste zase vyřešil podmínkou IF, ale potom už asi půjde o to kolik barev použijete (respektive zda AOO, nebo LO). Podmínka může být postavena na Modulo. MOD(COLUMN();3)=1 (Modulo 3 vrací jen hodnoty 0, 1 , a 2) To by bylo pro AOO. Další možností by bylo IF(Column()=xy) - ale jen pro LO.
- Samozřejmě řešení jako nabídl LIT. Vkládat můžete klávesovou zkratkou které přiřadíte příkaz - vložit jen. Nástroje > přizpůsobit > klávesnice > vybrat klávesovou zkratku a k ní přiřadit volbu vložit jen (T, nebo s, nebo v). Ovšem tato volba už je přednastavena - podívejte se která písmenka jsou podtržena v dialogu - toto písmenko a Alt tu volbu zavolá.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí