Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 5. 3. 2014 09:04:20

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Kopie sloupce

Dobrý den, prosím o radu, nebo postup jak správně kopírovat sloupce. Normálně můj postup do nové verze byl:
Mám ve sloupci A názvy produktů,  a další sloupce tvoří jakoby dvojice od jednotlivých odběrů, vždy 2 sloupce - sloupec B jsou počty ks a sloupec C cena a pak zase D počet ks a E cena a takto pokračuji . Pod každým z techto sloupců je v řádku vzorec např. =SUM(C3:C23). V prvním řádku mám jména komu který sloupec patří.
A zde je problém označím např. sloupec D a E dám kopírovat , kurzor dám do pole B1 a dám vložit jinak, operace nic a posunout bunky vpravo (nepřišel jsme jak jinak toto provést). Stávající sloupce se odsunou a vše vypadá ok, jen v řádku se vzorcem nastane problém a musím to ted porád kontrolovat, v původním sloupci C, který je nyní na pozici E  se zmení vzorec, všude zůstane jen zde je nyní =SUM(C3:E23)  tedy součet je již blbě. Nevěděli byste někdo?

Offline

#2 5. 3. 2014 09:28:19

stana
Člen
Registrace: 4. 3. 2014
Příspěvků: 2

Re: Kopie sloupce

Nechcete-li, aby se měnil obsah v závorce u vzorce, dejte před písmena a čísla $
př. =SUM(C3:C23) přepište =SUM($C$3:$C$23)

Offline

#3 5. 3. 2014 10:01:23

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kopie sloupce

Díky, to jsem již zkoušel, bohužel nemá vliv, pokaždé po vložení 2 sloupců na "začátek tabulky" se sloupce odsunou a v tom co byl druhý je nyní =SUM($C$3:$E$25) neco nefunguje, místo aby bylo =SUM($E$3:$E$25)

Offline

#4 5. 3. 2014 10:34:38

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,581

Re: Kopie sloupce

Asi dost dobře nechápu podstatu problému.
- Sloupec A obsahuje názvy, ale nic na tento sloupec neodkazuje - jen v řádku ale v jiném sloupci jsou k tomu přiřazeny množství a cena.
- Vždy 2 sousední sloupce mají vazbu na jediného zákazníka, ale žádné vazby vzorcem - zase jen logika čtení v tabulce.
- Jediná souvislost na vzorce je součet sloupce s cenou. Předpokládám, že každý zákazník má své 2 sousední sloupce, které pak vlastně mohou být zdrojem například dodacího listu. Množství i ceny tam dáváte ručně?
----------------------------
Postup:
1. - Vybrat ty dva celé sloupce (například B a C) - musí být vymodřené.
2. - Zkopírovat hned pomocí Ctrl+C, nebo přes ikonu.
3. - Následně postavit kurzor do nadpisů sloupců (tedy do obdélníčku s názvem B, nebo C - nikam jinam) a následně stisknete pravé tlačítko myši - zavoláte kontext kde je nabídka vložit sloupce - a zvolíte vložit. Když totiž dáte šipku kurzoru "na buňku" a ne na nadpis, objeví se vám jen "vložit buňky" - a to je asi celý Váš problém.
4. - Jakmile se vloží sloupce, dáte kurzor do B1 (teď tam jsou 2 nové prázdné sloupce) zadáte Ctrl+V.
Pokud ale ve sloupcích mimo toho součtu nějaké vzorce máte, mohou zlobit odkazy z, nebo do těchto sloupců. Pak je na místě dohledat vzorce a důvod.

Editoval neutr (5. 3. 2014 10:36:17)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 5. 3. 2014 13:53:31

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kopie sloupce

Vkládám ručně počty kusů, cena se načítá vzorcem  =IF(($R5=0);($Q5*AA5);($R5*AA5))
Ale to by mít vliv asi nemělo. A v řádku se součtem jsou v celém listu pouze součty , stejný vzorec.
Ano, tento postup funguje, bohužel zase další krok navíc , kdy musím nejdříve vytvořit prázdné sloupce a pak mohu vložit obsah. Škoda v minulé verzi toto šlo bez problému. Asi jsem namlsaný excelem, kde je v kontextovem menu možnost "vložit kopirované bunky" a nemusím ani řešit posun doprava přes vložit jinak. Ale třeba to nějak ošetří. Chci zůstat u LO. Díky za pomoc.

Offline

#6 5. 3. 2014 15:49:38

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,581

Re: Kopie sloupce

No to asi projeví. Ze sloupce "R" se přidáním stane sloupec "T". Máte asi 2 možnosti. Buď to dát do slouců za sloupec "A" - a pak tyto sloupce třeba i skrýt. - Tím zůstane adresa stále stejná a dokonce postačuje adresa bez dolaru.
     Druhou možností - možná lepší je tyto sloupce dát do listu 2 (nebo do jiného - či jinak pojmenovaného). Vzorce kopírovat v této podobě =IF((List2.$R5=0);(List2.$Q5*List2.AA5);(List2.$R5*List2.AA5)).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí